To je Trumpov gospodarski program za preporod Amerike

Foto: epa

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v Detroitu razkril obrise svoje gospodarske politike. Poudaril je, da se bo zavzemal za nižje davke in ponovno izrazil nasprotovanje transpacifiškemu prostotrgovinskemu sporazumu (TTIP). 

Trump je napovedal “občutno zmanjšanje” državne regulacije, ki ZDA stane 2000 milijard dolarjev letno. “Čas je, da odrežemo sidro, ki nas drži na mestu,” je dejal. Napovedal je, da bo uvedel “začasni moratorij” na novo regulacijo. “Ne zmagujemo več. A ko bom jaz predsednik, bomo znova začeli zmagovati,” je dejal.

Američanom in Američankam je Trump obljubil znižanje davkov, saj si je dohodninsko lestvico zamislil pri 12, 25 in 33 odstotkih. “Za številne ameriške delavce bo davčna stopnja pri ničli,” je še dodal. Bogataši bodo tako prispevali svoj “pošteni delež”, nihče pa ne bo plačal toliko, da bi “uničevali delovna mesta” ali spodkopavali ameriško konkurenčnost, je še dodal po poročanju Bloomberga.

Mala podjetja v času njegovega predsednikovanja ne bodo plačevala več kot 15-odstotnega davka. Končati pa je treba prakso, ko podjetja svojo proizvodnjo selijo v tujino in nato znova uvažajo tam proizvedene cenejše proizvode brez carine, je prepričan Trump.

Trump proti TTIP
Znova je izrazil nasprotovanje transpacifiškemu prostotrgovinskemu sporazumu, ki ga je označil za “izdajo” ameriške industrije, še posebej avtomobilskega sektorja. TTIP bo za avtomobilsko industrijo “še večja katastrofa” kot severnoameriški prostotrgovinski sporazum (Nafta), ki je v veljavo stopil leta 1994, v času predsedovanja Billa Clintona, je prepričan Trump. ZDA so po Nafti že izgubile več kot tretjino delovnih mest v tem sektorju, je opozoril.

Sam bi se, kot je napovedal, umaknil iz TTP. Ideologija popolnoma svobodnega trga po njegovem povečuje družbeno razslojenost. To pa pomeni, da bi postali ob uvedbi popolnoma prostega trga bogati še bogatejši, revni pa še revnejši. “Želim, da delovna mesta in bogastvo ostanejo v ZDA. Amerikanizacija, ne globalizacija bo naša nova mantra”, je še dejal Trump.

Republikanski predsedniški kandidat je prejšnji teden razkril tudi nabor gospodarskih strokovnjakov, ki mu bodo svetovali v kampanji. Skupino sestavlja 13 moških, predvsem menedžerjev in poslovnežev iz finančnega ter nepremičninskega sektorja.

V. V., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!