Todorić se je v Londonu predal policiji

Ivica Todorić (foto: STA)

Nekdanji prvi mož Agrokorja in dolga leta najbogatejši Hrvat Ivica Todorić se je danes zjutraj predal policiji v Londonu. Policija mu je v skladu z evropskim pripornim nalogom odvzela prostost, pričakuje pa se, da bo po plačilu varščine izpuščen.

Hrvaška policija je obvestilo britanskih kolegov po poročanju portala N1 prejela ob devetih zjutraj. Todorić naj bi v policijsko postajo Charing Cross v središču Londona prišel v spremstvu britanskih odvetnikov, že danes pa naj bi bil tudi zaslišan.

Hrvaško notranje ministrstvo je tudi uradno potrdilo, da so prejeli obvestilo o prijetju Todorića v Londonu. Zapisali so, da so britanske oblasti Todorića pozvale, naj pride na policijsko postajo. Ko je prišel, so ga prijeli na podlagi evropskega pripornega naloga, ki ga je na zahtevo hrvaškega tožilstva vložila hrvaška policija, so zapisali na spletni strani ministrstva.

Hrvaški premier Andrej Plenković je novinarjem medtem dejal, da je bilo Todorićevo prijetje pričakovano. Novico o njem je prejel med odprtjem sejma knjig Interliber v Zagrebu, kjer je tudi stopil pred novinarje. Dejal je, da v nadaljevanju pričakuje običajni postopek, ki ga narekuje mednarodno sodelovanje v kazenskih in pravnih zadevah med članicami EU. Ni pa želel špekulirati o časovnem okvirju za izročitev Todorića, ker verjame, da bo ta kot osumljenec izkoristil vse svoje pravice.

Sodelavci poslovneža sicer pričakujejo, da bo po plačilu varščine izpuščen.

Hrvaški mediji ugibajo, da naj bi Todorićevi odvetniki sprožili tudi postopek zaščite pred izročitvijo Hrvaški, in to s pojasnitvijo, da gre za politični pregon. Neuradno so navajali, da je v preteklih nekaj dneh zbiral denar za varščino, da bi se lahko s prostosti branil tudi proti izročitvi hrvaškem pravosodju.

66-letnega Todorića, za katerim je Hrvaška pred kratkim objavila mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, so iskali zaradi suma korupcije, goljufije in ponarejanja dokumentov. Hrvaško tožilstvo ga želi zaslišati v primeru Agrokor, v katerem ga je skupaj z njegovima sinovoma in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilli osumilo, da so iz blagajne danes močno zadolženega Agrokorja na zasebne račune nakazali najmanj 130 milijonov evrov.

D. Č., STA

 • xtc

  Hm?
  Jankovć in Tuš na hrvaški način.
  Seveda bo bolj zanimivo videti,kaj imaTodorić še v rokavu in kdo od hrvaških levih in desnih politikov je kaj pokasiral.
  Je pa zanimivo opazovati živčnost slovenskih levakov,sploh po tem ,ko je Sbber banki spodletel nezakonit prevzem oz. zaseg večine Mercatorjevih delnic,s katerimi si je želel pokriti del slabo zavarovanih kreditov pri agrokorju,ki jih utegne dobiti povrnjene le v 30% pa še to v parih letih,slovenskim levakom pa omogočil mokre sanje ponovnega odkupa Mercatorja s strani države in NLB preko kleditov a je zadeva padla v vodo,ali bo Mercator šel v javno prodajo ali bo ostal v lasti Agrokorja,ki bo verjetno saniran in prodan ni jasno zaenkrat,je pa že lepo vidno vpitje slovenskih dobaviteljev predvsem tistih ,ki jih vleče levo Krivec itd,ki bodo pri Agrokorju popušili kupe denarja,kako napovedujejo drastične podražitve hrane in mesa,seveda zato ker so zabluzili in hočejo svoje napake prevaliti na potrošnika,gre za vpitje predvsem slovenskih dobaviteljev-večina direktorjev teh firm sodi v levo sfero,ki na vse načine posredno nagovarjajo kako mora Slovenija priti nujno nazaj do Mercatorja in ob enem pa napovedujejo podražitve zaradi čudnih razlogov.,kdor pazljivo sledi retoriki hitro ugotovi mokre sanje levih in živčnost glede Agrokorja,ki pa še stopnjuje ,ker je sedaj na liniji za Fire sale še NLB-kar pa razbije levo druščino finančno,skratka zadeva je zelo zanimiva z političnega vidika,drugače pa Mercator za Slovenijo nima nikakršnega tako opevanega pomena kot ne za Slovence-neglede kdo bo lastnik,rabil bo zaposlene,plačeval bo davke in delavce izboljšal bo poslovanje,kot verjetno tud Agrokor,seveda pa je treba povedati tudi to,četudi Mercator mrkne(kar zagotovo ne bo-mogoče kot marka) vsakdo ,ki bo prevzel mrežo bo rabil delavce.Zame kot potrošnika pa tudi ni pomemben saj je obilo konkzurence tako ,da se opleta predvsem z političnimi floskulami poblaznele levice in njenih interesov-zablodelih nikakor pa ne realnosti.
  Kakor koli Agrokor in Mercator sta problem Hrvaške ne Slovenije,kot tudi upnikov,ki bodo želeli dobiti kar največ povrnjenega-zato neki požigi niso realnost,pač pa strašilna propaganda levice,ki bi se zopet rada dokopala soda za roko v marmeladi.

 • samsara

  Še je keša…
  Ali ni bilo nekaj govora o osebnem stečaju, pa takšni in drugačni razlastitvi, ali pa se morda motim?

 • Olga_10

  “Poštenjaki” bežijo…Slovenija je polna takih “poštenjakov”! Sprememba oblasti, pa se bodo tudi slovenske levičarske podgane razbežale….

 • xtc

  Pomanjkanje komentarrjev nakazuje popolno nerazumevanje stanja.

 • cosmosjasnovidec

  Prismuknjeni hrvati so za tega lopova vedeli kdaj namerava odpotovati v London in ga niso zadržali sedaj mu ga pa lahko samo fafajo.To je vse enaka podkupljena golazen kot pri nas katera sodeluje z temi lopovi.
  Tudi čefutarski copatar”janković” ter vsa čefutarska golazen katera sedaj krade Slovenijo bo nekega dne enostavno poniknila brez sledu z slovenskimi kriminalci vred kateri sodeljujejo z njimi.
  Todorič pa se bo izvlekel saj ima načrt za to drugače bi izginil kam na Karibe ali podobno kjer mu unija ne more nič.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!