Tretja svetovna vojna bo zelo smrtonosna in kratka

Foto: EPA

Častniki ameriške vojske so ugotovili, kaj se lahko zgodi, če se ZDA zapletejo v vojaški konflikt z Rusijo ali s Kitajsko. Ob tem ugotavljajo, da bi pametno orožje in umetna inteligenca spremenila dinamiko vojne. “Opozorilne vojne” med državami pa naj bi bile v prihodnosti skoraj zagotovljene.

Častniki ameriške vojske so razkrili svoje napovedi glede vojnih konfliktov, ki bi lahko pripeljali tudi do tretje svetovne vojne. Pravijo, da naj bi bile “opozorilne vojne” v prihodnosti na neki točki skoraj zagotovljene, v ospredju pa bosta predvsem umetna inteligenca in pametno orožje.

Odnos med strojem in človekom bo v ospredju
“Tretja svetovna vojna bo zelo smrtonosna in kratka,” je za Daily Mail povedal ameriški častnik William Hix ter dodal: “Hitrost dogodkov bo verjetno odsev naših človeških sposobnosti. Tudi hitrost, s katero bodo v prihodnosti lahko stroji sprejemali odločitve, bodo velik izziv za sposobnost našega obvladovanja, ki bo temeljila na odnosu med človekom in strojem.”

Daily Mail poroča, da bi morale biti vojske pripravljene tudi na tako imenovano kibernetsko vojskovanje, saj naj bi v prihodnosti postalo samoumevno, da bodo bitke potekale v kompleksnem urbanem okolju.

Vojne bodo neizbežne
Tako Kitajska kot Rusija imata ogromno vojsko, ki je tudi tehnološko vse bolj napredna – in s to svojo naprednostjo silita Pentagon, da razmišlja širše in se pripravlja na morebitno nasilje. Morebitne grožnje pa predstavljajo tudi moderne nacionalne države, ki delujejo agresivno, kot je na primer Severna Koreja. Zato Hix predvideva, da so vojne med takšnimi nacionalno zavednimi državami na neki točki v prihodnosti neizbežne.

Ameriški častniki navajajo dolg seznam “temeljnih sprememb”, s katerimi se bodo soočali narodi in vojske, vključno s prenovljeno grožnjo iz Rusije ter njeno vse večjo gospodarsko močjo, po drugi strani pa tudi vse večjo vojaško močjo Kitajske. Če temu dodamo še številne nestabilne države, tretja svetovna vojna očitno ni prav daleč. A ameriški častniki pravijo, da je njihov cilj vsekakor preprečiti vojno ter “naša vojska in naš narod morata biti pripravljena.”

M. S.