Tretjina mladih francoskih muslimanov ima fundamentalistične verske poglede

Foto: iStock

Tretjina mladih francoskih muslimanov ima fundamentalistične verske poglede, je razkrila nedavna raziskava Nacionalnega centra za znanstveno raziskovanje, v katero je bilo vključenih 7.000 učencev, starih med 14 in 16 let. 

Tovrstna ugotovitev je skrb vzbujajoča, glede na to, da je veljalo prepričanje, da je le okoli 10 odstotkov muslimanov pripadnikov nasilnega džihada. Pred božičem je veliko pozornosti vzbudila tudi javnomnenjska raziskava, ki je razkrila, da polovica britanskih muslimanov, ki bi poznala nekoga s povezavami s teroristično skupino Islamska država, o tem ne bi obvestila policije.

Pri tem pa je treba pojasniti, kaj pomenijo fundamentalistični verski pogledi, in sicer to pomeni, da 32 odstotkov vprašanih ni obsodilo džihadističnega pokola v pisarnah časopisa Charlie Hebdo zaradi bogoskrunstva in masakra v judovski košer trgovini. Nekaj manj kot 25 odstotkov mladih jih je zatrdilo, da se jim zdi nasilje in sprevrženo obnašanje v obliki kraje skuterja in nasilja iz ideoloških razlogov legitimno.

Foto: iStock

Pripadnost muslimanski veri ključen faktor za dojemljivost radikalizma
Nadalje je 44 odstotkov učencev s fundamentalističnimi verskimi pogledi, ki tolerirajo nekatere oblike nasilja, izrazilo prepričanje, da je v nekaterih primerih današnje družbe dovoljeno, da se v roke vzame orožje in se bori v imenu vere. Pri tem 70 odstotkov učencev iz te skupine ne obsoja napadalcev na Charlie Hebdo in napada na judovsko košer trgovino. Sociolog Olivier Galland je po poročanju Breitbarta poudaril, da je širitev radikalnih idej med mladimi muslimani trikrat močnejša in dodal, da je pripadnost islamski veri eden izmed najpomembnejših dejavnikov za dojemljivost radikalnih prepričanj.

N. Ž.

 • Zgornji

  JA, KOT SEM REKEL VČERAJ : TAKŠNO NJIHOVO POVARJENO MLADINO NI VEČ MOŽNO POBOLJŠATI , ZATO BO ŽAL POTREBEN “SKRAJNI UKREP” … !!! ! !!!

 • Olga

  Islam je treba prepovedati in mošeje zapreti! Tisti, ki se žalijo navaditi nasilja, naj se odselijo k muslimanom! V Evropi niso sprejemljivi s svojim nasilnistvom!

  • šmentanamuha

   Najprej bo treba spravit v red levičarske aktiviste, ki jih pumpajo na polno in vabijo sem, jim govorijo o nekih pravicah in sploh delujejo proti državi. Če bi tem ilegalcem in vsakemu, pride v neko državo, povedali, kje so meje, danes ne bi bilo problemov. Ko pridemo mi v muslimanske dežele, je to takoj jasno, sploh kar se tiče žensk in oblačenja. Ne bi se mogli niti premikat po državi. Tukaj v Evropi pa ti oportunistični dezerterji delajo kar hočejo. Jaz se ne čudim več. To je tako kot pri otroku, če mu ne postaviš meje. Zraste ti čez glavo.

 • bojan

  Kdaj bo svetu jasn da so vsi muslimani isti … tako kot pravi Olga PREPOVEDAT islam po celem svetu … in vsako nasilje te nagnusne sekte hudo kaznovat

 • Caetano

  Za radikalizacijo muslimanov v Evropi pridno skrbijo njihovi imami posebno tisti financirani iz arabskih zalivskih teokracij.

 • koza

  v veliki meri so krivi starši, poznam primer, ko je fant treniral nogomet in smo ga nujno rabili za tekmo, da bi šli v višjo ligo, pa je moral iti z očetom molit, a hiša je bila dve minuti od stadiona, trener ni mogel nič, fant je vedel, da je dober in priljubljen, mislim, da so moški velik problem, mame nismo nikoli videli na treningih, kaj šele na tekmi, jaz sem z našo malo, ko sem čakala pubeca, pomagala obešat drese, ki jih je opral skrbnik, škoda za fanta, le kaj zdaj počne ?

  • Olga

   Trenira, da bo kaj v zrak spustil, če ne prej, čez kakšno leto!

   • koza

    hotela sem povedat, da se ne dajo pregovorit, ne otroci, starši, saj to ni bilo tako dolgo nazaj cca 2006, bi morala še sina vprašat, ampak, če fotru ni bilo fajn, da ga trener prosi, da lahko švica in se trudi za ekipo, pol pa ne vem, kako ga naj povabijo oz. mu povejo, da je sprejet, če danes gleda Ibro-kadabro, mu je lahko žal, recimo; v glavnem starci, ki gredo iz svoje zemlje v bolje, pa naj te dajo frocom mir in ne utrujajo s svojo vero (vsaj tak sem mislila, ko so Turki v D rinili), v puberteti imamo vsi probleme, mislim sem jih jaz imela, moja mala tudi, pubec pa je to v fuzbalu “skril”, se zamotimo vsi, ne vem če sem nakazala kam bolje kot pes, maček nogo tišči

 • Olga

  To je vzgoja s Koranom! Otroci vzgojeni za nasilje, ne bodo nikoli miroljubno sobivali z nikomer! Poglejmo, kaj delajo komunisti! Imamo debelo izkušnjo!

 • Nata

  Verjetno imajo tudi učitelje – muslimane. Pa svoje šole, vrtce ?
  Kako naj potem človek pričakuje drugačno mišljenje..
  Saj pri nas bodo tudi imeli svojo osnovno šolo. Če pa že hodijo v kakšno normalno, se jim pa vse klanja !! Da ja ne bo kdo kaj rekel.

 • xtc

  Tretina?
  Veseli ste lahko;če ne vsaj dve tretini:
  Cepec pač misli ;da mu nekaj pripada;čeprav tega ni zmožen doseči ali zgolj zato ker on misli tako:

 • šmentanamuha

  Treba je začeti zgodaj, takoj ko gre pamž na kahlico. Sicer jih pa pri tem spodbujajo tudi levičarji. Če bi jim država takoj postavila meje, ko pridejo, se to ne bi dogajalo. Tako pa so tudi pri nas takoj začeli s halalom, Še dobro niso prestopili meje, niti dobili azila, pa se jim že udinjamo. Zakaj potem tolikšno začudenje. Kdor sebe in svoje kulture ne spoštuje, zakaj bi jo drugi?

 • Adolf Hitler

  govni

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!