Trije novinarji državne televizije obsojeni zaradi tihotapljenja ljudi

Foto: facebook

Trije novinarji, ki so zaposleni na državni televiziji SVT na Švedskem, so bili obsojeni. Razlog? V želji, da bi naredili čim boljši televizijski program, so se odločili in postali tihotapci ljudi. 

Novinarja in televizijskega voditelja Fredrika Önnevalla je sodišče na Švedskem spoznalo za krivega, ker je na Švedsko iz Sirije pretihotapil 15-letnega Abeda. Zaradi tega so ga januarja 2015 prijavili policiji, obsojen pa je bil šele v tem tednu. Poleg Önnevatilla so obsodili še dva druga novinarska kolega, prav tako zaposlena na SVT.

Obtožnica jih je bremenila, da so organizirali nezakonito pot za mladega muslimana, ki je hotel priti na Švedsko, da bi tam zaprosil za azil.

Fredrik Önnevall. Foto: facebook

Fredrik Önnevall. Foto: Facebook

Sodnica v tem primeru, Kristina Andersson, je vse tri spoznala za krive. Po mnenju tamkajšnjega sodišča je namreč že iz zasnove programa jasno, da so se trije novinarji odločili, da zaradi večje gledanosti naredijo oddajo z imenom Domovina. V oddaji so želeli pokazati, kako nezakonito pretihotapiti migranta, pri tej ideji pa jih ni oviralo niti dejstvo, da gre za nezakonito in kaznivo dejanje.

Tožilec je sicer zahteval 3 mesece zaporne kazni za vsakega, a se je sodnica na koncu odločila, da vse tri obsodi na 75 ur družbeno koristnega dela, poroča Speisa.

Marjanca Scheicher

 • alojz

  Ja kakšno družbeno koristno delo pa lahko dela novinar?

  • novaknovak

   ja, čistil bi buse, ki so jih prevažal te “migrante”…pa tisto polje na štajerskem, al kje že, bi lahk pucal..prej končajo, prej so fraj…sam pol morajo še obnovo svojega dela napisat in objavit na delu in v dnevniku..aja, mladini tud

 • Nata

  pri nas bi pa morali pred sodišče postaviti nevladnike !
  Tudi ti so si kar veliko privoščili….hm, pa še na državne stroške so jih hodili reševat .

 • stajerc5

  Pri nas bi dobili priznanja, medalje in se kaksen dobro placan stolcek!

 • xtc

  Dejansko bi morali vse tihotapce ljudi(barab;ki služijo z mizerijo in lažmi);obesiti;še najmanj kar bi morala biti kazen je vsaj deset let strogega zapora in prepoved službe v držvni službi ali medijih:

 • Olga

  Se ne bodo pritožili, ker sodstvo krši novinarsko “svobodo”?

 • Peter

  Finska tv organizira patrije, švedska tv šverca migrante…madona, kaj pa pol ostane Dancem pa Norvežanom, no?

 • if

  Nova 24TV, promei, preverite, morda je Brglund med njimi.

 • Igor Kavalar

  75ur dela v družbeno korist za tihotapljenje ljudi.
  Nova niša za vse brezposelne, ki želijo zaslužt mastne denarce.

 • novaknovak

  plačani komentatorji? a se teb čist blede? ja, plačani, ampak na kurah pa hanziju, kot so prašinar, uni prosvetni pod vplivom šmarnce, …pod katerim imenom se ti tam skrivaš? in najpomembnejša novica prejšnji dan je bila, da so nekje na hrvatskem prebutal nekega Iračana, kao, prosilca za azil?! da so na avstrijskem posilil dečka v bazenu, pa zaklal prostovoljko na švedskem, pa posilil XY žensk po Skandinaviji…aja, to politično ni korektno, bi vznemirjalo gledalce pa poslušalce, pa pol najbrž ne bi bili tako, vsaj nekateri, navdušeni nad refugees wilkomen…pa kaj vse naj bi trump počel, pa to pa ono…kolk ti dobiš za te tvoje nebuloze? tu vsaj lahk smetiš, na tvojih portalih pa je vse zaklenjeno, razen če si proti jj al pa za titeka..ej, kolk si bedno bitje…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!