Trump izbral obrambnega sekretarja “norega psa” Jamesa Matissa in pridobil nova delovna mesta

Donald Trump in James Mattis (Foto: epa).

Novoizvoljeni kandidat za ameriškega predsednika Donald Trump je že zdavnaj zavihal rokave. V torek je na političnem zborovanju v Severni Karolini množici predstavil upokojenega generala marincev Jamesa Mattisa kot prihodnjega obrambnega sekretarja. Mattis se je leta 2013 upokojil, pred tem pa je bil poveljnik centralnega poveljstva. Zaenkrat ne more pričeti s funkcijo, saj nekdanjim vojakom ni dovoljeno služiti na čelu Pentagona najmanj sedem let po upokojitvi.

Republikanci bodo predlog obravnavali in izvedli glasovanje o spremembi za Mattisa skupaj s predlogom o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vlade, a demokrati temu nasprotujejo in želijo razpravo,  a zaradi manjšine v obeh domovih kongresa razprave ne morejo zahtevati. Zakon o začasnem podaljšanju financiranja dela vlade poteče v petek, do takrat je treba sprejeti nov podaljšek, saj se o proračunu, ki bi ga morali potrditi že do 1. oktobra, še niso uspeli dogovoriti. Podaljšek naj bi veljal do 28. aprila.

Še v času Obamove administracije morajo potrditi proračun za zagotavljanje varnosti Trumpa in njegove družine, saj Melanija s sinom zaradi šolanja sina  ostaja v New Yorku. Politični nasprotniki seveda objavljajo strošek varovanja, da bi vplivali na javnost. S tem pa postaja Trumpova stolpnica na 5. aveniji ena najbolj varovanih zgradb v New Yorku, kar daje objektu dodano vrednost pri prodaji stanovanj.

Trump v poslovnem slogu znižuje stroške in pridobiva delovna mesta
Trump se  je pred odhodom na srečanje v Severno Karolino v torek pogajal s proizvajalcem letal Boeing, da bo odpovedal pogodbo za izdelavo dveh novih predsedniških letal Air Force One zaradi previsokih stroškov, ker naj bi dosegli do štiri milijarde dolarjev. Sprejel je tudi japonskega kolega milijarderja Masayoshija Sona, ki je obljubil 50 milijard dolarjev investicij v ameriško gospodarstvo in najmanj 50.000 novih delovnih mest, sicer pa njegovo podjetje SoftBank že sodeluje z ameriškim mobilnim operaterjem.

Air Force (Foto: epa).

Air Force (Foto: epa).

Trump naklonjen zaveznikom Čehom
S češkim predsednikom Milošem Zemanom se je Trump dogovoril za aprilski obisk Bele hiše ter potrdil, da bo tudi sam obiskal Češko. Trumpova prva soproga Ivana je češkega rodu in se je že ponudila, da bo veleposlanica v svoji nekdanji domovini, sicer pa je bil češki predsednik eden redkih, ki je Trumpa podpiral v času volilne kampanje.

Trumpova hči Ivanka je bila na srečanju z japonskim premierjem, zet Jared Kushner naj bi posredoval v sporu med Palestinci in Izraelci, drugi otroci bi reševali problem Sirije s pomočjo Rusov. Neimenovani  diplomati pa vihajo nos nad pogovorom Trumpa s predsednico Tajvana Tsai Ing Wen, saj ne marajo, da bi predsednik ušel z njihovih vajeti.

A. B., STA

 • Rožle

  Sam da ni .. MAD MAX !

 • Olga

  Tako je prav! Ščiti interese Američanov, saj je Ameriški predsednik! Bravo Čehi!

 • totex39

  Trump zelo dobro ve, kdo so ga podpirali. Ne tako kot slovenska vlada in mediji, ki so javno bili proti njemu. Po njegovi zmagi pa so hinavci prav tekmovali, kateri bo prvi, da mu bo izrazil lepšo čestitko ob njegovi izvolitvi in pisali celo Melaniji.

 • Anonimni_Profesor

  To je mož na mestu!

 • garfi

  Trump misli resno, levakarji ga še naprej sesuvajo
  upam, da ima informacije o kućkoslaviji
  cmerko že zdavnaj ni zavihal rokave

 • Nata

  Ne marajo , da bi predsednik ušel z njihovih vajeti ??

  Toooooooo je tisto , s čemer bo Trump imel največ dela in skrbi .

  Kakao prepričati prepričane

 • Lisjak

  Hej Trump,kaj pa fototermin z našim Boratom?

  • Olga

   Bo šel raje na Češko! Oni so ga podpirali med volilno kampanjo, Boratovi pa Kilarico! Od žalosti Borat skače po Egiptu! Mogoče upa, da bo Trumpa tam srečal!

  • Prihajam Slovenija

   Z levaki se ne slikam.

 • Prihajam Slovenija

  SLO politiki, Zemana si vzemite za zgled, kako se skrbi za blagor ljudstva in svoje države.

  • Vrhovni sodnik

   ITAQ.

 • razerznak

  daeshu se slabo piše

 • garfi

  cmerko in murgelska mafija je nonstop smešila Trumpa v volilni kampaniji
  zato bo raje obiskal Češko, ki ga je podpirala
  rtvmurgle odmevi: ker Trump zahteva znižanje cene novih predsedniških letal
  drekač bergant ameriško politiko imenuje resničnostni šov

 • simplya

  Človek dela kot se spodobi za državnika….nič drugega…

 • dr Janez Sveti

  “obljubil 50 milijard dolarjev investicij v ameriško gospodarstvo in najmanj 50.000 novih delovnih mest,”

  Tole je lep primer, s kakšnim vsotami operirajo velike korporacije.
  DR Janez Sveti mali miš

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!