Trump obeležuje 200 dni vladanja na čelu ZDA! Predstavljamo njegove uspehe in neuspehe

Foto: epa

Avgusta mineva oz. je minilo 200 dni od začetka vladanja Donalda Trumpa na položaju predsednika ZDA. Drugih sto dni je bilo prav tako izrazitih kot prvih sto, če ne še bolj. V nadaljevanju predstavljamo vrhunce in spodrsljaje v zadnjih sto dneh vladanja.

Ob napakah, kot je bil spodrsljaj republiškega senata, da razveljavi in nadomesti Obamacare, se je uspešno soočal z različnimi izzivi, kot je bila razširjena preiskava v Rusiji. Trump je dosegel tudi vrsto drugih velikih dosežkov – od gospodarstva do posebnih volitev na področju zunanje politike. Predstavljamo njegovih 15 največjih uspehov (in neuspehov), kot so jih predstavili v Breitbartu.

Delovna mesta
Med aprilom in julijem se je stanje na področju delovnih mestih izboljšalo, borzni trg pa je postavil nove rekordne vrednosti. Čeprav v smeri večjega infrastrukturnega programa ni dosegel velikega napredka, je zagotovil nove tuje naložbe v zveznih državah z visoko brezposelnostjo in ukinil nekatere predpise, s čimer je dosegel večje možnosti za hitro gospodarsko rast. Svoje je prispevala tudi davčna reforma.

Proračun 
Reforma, ki jo je uvedel, je znotraj proračuna prinesla dokaj majhen napredek, saj so republikanci nadaljevali z grožnjami in nasprotovanji demokratom. Naslednji sporazum o zveznem proračunu je napovedan za september.

Zdravstvo
Ameriški parlament je sprejel zakon o zdravstveni oskrbi, ki je razveljavil in nadomestil Obamacare. Senat, ki ga nadzira GOP (republikanci), podobne zakonodaje ne bi sprejel niti ne bi ponudil razveljavitve programa Obamacare ali le njenega dela –  pa vendar je to postalo izvedljivo. Trump s pritiski na GOP ni odnehal, saj je želel izpolniti obljube ameriškim volilcem, a so možnosti za uspeh tega zakona še danes nejasne.

Pariški sporazum o podnebnih spremembah
Najpogumnejša poteza Trumpovega predsedstva je bila najverjetneje umik ZDA iz globalnega sporazuma o podnebju, ki je bil osrednji del zunanje politike predsednika Baracka Obame. Konservativci so Trumpovo odločitev pozdravili.

Foto: epa

Čezoceanska potovanja
Trump je na druge konce sveta potoval večkrat, dva izmed njegovih obiskov pa sta bila še posebej pomembna: prvi v Saudsko Arabijo, Izrael in Vatikan, drugi pa na Poljsko in v Nemčijo. Obiska sta vključevala pomemben govor. V Riadu je Trump zahteval, da islamski svet naredi več za ustavitev terorizma, obiskal pa je tudi Zid žalovanja v Jeruzalemu in postal prvi predsednik ZDA, ki je to storil.

Melania Trump
Prva dama se je po koncu šolskega leta najmlajšega Trumpovega sina preselila v Washington. Predsednika je spremljala na njegovih političnih potovanjih in navdušila navzoče. To ji je uspelo predvsem s svojimi modnimi in kulturno ustreznimi oblekami na Bližnjem vzhodu ter elegantno, a skromno obleko v Vatikanu. Čez čas je pričela izvajati tudi diplomatske naloge, obiskovati bolnišnice in se vključila v druge dobrodelne projekte.

Severna Koreja
Kim Jong Un je z jedrskim in raketnim programom prestrašil svet, še posebej ZDA, saj bi ena izmed raket lahko pristala na ameriškem ozemlju. Trumpova diplomatska prizadevanja, da bi Kitajsko prepričal, naj ukrepa, niso obrodila sadov, dokler Varnostni svet ZN ni soglasno sprejel novih sankcij proti severnokorejskemu režimu.

Teror
Ker Trump ni odnehal s pospeševanjem kampanje proti Islamski državi, je Evropo zajelo več terorističnih napadov. Na domačem ozemlju pa so bili terorističnega napada deležni republikanski košarkaši, ko je levičarski napadalec ranil pet oseb, nato pa so ga policisti ustrelili.

Foto: epa

Priseljevanje
Nezakonitih prestopov meje je bilo v primerjavi z lani za približno dve tretjini manj. Vrhovno sodišče je umaknilo sodno odredbo proti Trumpovemu izvršnemu ukazu, ki omejuje potovanja iz šestih držav, izpostavljenih terorizmu. To je za Trumpa predstavljalo veliko zmago. Gradnja zidu, ki ga Trump želi postaviti na meji, je preložena.

Dogovarjanje z Rusijo
Donald Trump mlajši je bil vpleten v škandal skupaj z Jaredom Kushnerjem, Trumpovim zetom, s katerim naj bi se srečala z ruskim odvetnikom in se dogovarjala o vmešavanju v volitve. Rusi naj bi bili vpleteni v izid volitev, odvetnik pa naj bi priskrbel podatke o kampanji Hillary Clinton. O tajnih dogovarjanjih niso imeli dokazov.

Preverjanje pravilnosti izida volitev
Trump je pooblastil uradno predsedniško svetovalno komisijo, naj preveri obstoj goljufij, do katerih bi lahko prišlo na volitvah. Veliko držav je sodelovanje zavrnilo in ni želelo razkriti ter pokazati točnih podatkov o glasovih. Levičarji so še naprej napadali komisijo kot politični poskus zatiranja volivcev, a je državni sekretar Kansasa, Kobach, podpredsednik komisije, obljubil, da bodo nadaljevali s preiskavami.

Izključitev transeksualcev
Trump je 26. julija na Twitterju objavil: “Po posvetovanju z mojimi generalnimi in vojaškimi strokovnjaki vlada Združenih držav ne bo sprejela ali dovolila transeksualnim posameznikom, da služijo v kakršnikoli zmogljivosti vojaške zveze ZDA.” Odločitev so pozdravili socialni konservativci, LGBT-skupnost pa ji je ostro nasprotovala.

Foto: epa

Nenehna menjava osebja in odstopi
Spori v Beli hiši se niso kar tako polegli. Trump je odkrito kritiziral generalnega tožilca Jeffa Sessionsa. Poslovneža Anthonyja Scaramuccija je imenoval za direktorja komunikacij, zaradi česar je sekretar za tisk Sean Spicer odstopil. Deset dni pozneje je odšel tudi Scaramucci, za njim pa še načelnik generalštaba Reebus Priebus, ki ga je zamenjal minister za domovinsko varnost John Kelly.

Norčevanje
Hollywoodski napadi na Trumpa se še niso končali. Komedijanti ga večkrat ”vržejo na žar” in občinstvo zabavajo s pikrimi izjavami o njegovem delovanju in videzu. Po spletu kroži tudi veliko zrežiranih videoposnetkov in popravljenih slik. Trump se podobnim šalam na svoj račun zgolj smeji.

Volitve
Čeprav so mediji napovedovali zmago Trumpovim nasprotnikom, jih je slednji uspel poraziti. To je še vedno njegova največja zmaga in vrhunec kariere, predvsem zato, ker vanj mnogi niso verjeli. Ravno zato meni, da je njegova zmaga na predsedniških volitvah toliko slajša. Tudi posebne volitve na področju zunanje politike so bile uspešne.

A. L.

 • Olga

  Bravo Trump! Pogumno naprej!

 • Zdenko

  Čestitam Trump.Tudi mi rabimo predsednika , kateri nam bo znižal davke, poenostavil predpise ,znižal
  število državnih uslužbencev.Edini kateri to lahko uspe je Janez Janša

  • Goran Hvala

   ;-);-)….sala dneva…

  • opazovalec

   Bomo videli kakšno bo zadovoljstvo, ko bo Janša v maniri Trumpovega (sicer neuspešnega) boja proti Obamacare zreduciral zdravstveno varstvo v Slovenij in bodo bolani pač plačevali višje zavarovalne premije kot zdravi, 20% jih pa sploh ne bo imelo zavarovanja.
   Sicer je pa OrbaNovaTV24 rahlo v zamudi, sam sem bil v ZDA 10 dni nazaj in so “lažnivi” mediji kot je CNN (glavno levičarsko trobilo, ha, ha….) obilo razpravljali o prvih 200 dnevih nove “oblasti” v Beli hiši in ne pozabite, stalno ponavljate, kako nizek rajting ima slovensk vlada (33,5%), vaš velecenjeni Trump ima za primerjavo rajting celih 33%!

 • Morala

  Vse kar je že dobrega naredil je zamolčano. Še sedaj se ne morejo pomiriti, da so jih porazili na volitvah.

 • Waltter

  Verjetno bi se lahko malenkost bolj potrudili in izbrskali kaj je dobrega naredil. Iz članka nekako ni razvidno ozr. ni nekako napisan njemu v prid. Razen izpostavljanja da je zmagal na volitvah in izstopa iz podnebnega sporazuma ni nekaj posebnega.
  Vlaganja in pa brezposelnost ki jo navajate je relativna tako kakor pri nas, odvisno je le kdo pripravlja statistiko in kdo šteje.
  Tele pogodbe ki jih je podpisal o prodaji orožja in opreme so bile dogovorjene že prej na ravni gospodarstva do njihove realizacije pa je prišlo v njegovem času.
  Je pa eden izmed mejnikov da je uspel američanom predstaviti tudi njihovo temno plat to je prirejanje novic in cenzuriranje kaj pride v javnost, z njim se tega zavedajo še mnogo bolj.
  Predlog njegove nove zdravstvene reforme je bolj katastrofa kot pa rešitev obama care, ki naj bi bil slab ? Zakaj že ? Zato ker poskuša uvesti nekaj kar nam je v evropi samoumevno to je prost dostop do zdravstvenih storitev za vsakogar? In z novo zdravstveno reformo bi naredil kaj? Ja vzdržnost zdravstvenega sistema in to samo za tiste ki imajo denar.

 • RealRevolution

  Na levicarskih televizijah pa zelo radi porocajo o “skrajnih” desnicarjih.So tako skrajni,da jih se kar puscajo na sedezih,pa pravijo skrajni…Vemo,da levica skozi protestira,ce ze ne zares,
  pa to pocnejo na portalu, Nova24.

 • lauraas

  Bravo Trump, še bolj ostro naprej za delovne ljudi.

 • tarantela

  Najbolj se mu prilega mahanje z desnico, nobena fina dama ne zna s takimi nežnimi kretnjami izraziti ženskosti…Včasih me preslepi in ob gledanju te ročice pomislim da je…
  Vsekakor pa je najbolj uspešen z neuspehom.

 • totex39

  Neverjetno kako se tudi ameriški levičarji ukvarjajo s svojim predsednikom, čista podobnost kot pri nas s Janšom. Enostavno se v obeh primerih bojijo in ne prenesejo sprememb.

 • lauraas

  Obamcare je dober za črnce (nezaposlene), torej zaposleni belci plačujejo zdravstvo nezaposlenim črncem!

  • Hun

   za hendikepirane butl rasistični…pazi da ti ne zboliš in bodo drugi delal zate

 • Božo

  Ta tip je en komediant. Govori veliko pokazati na nima kaj. V glavnem se ukvarja z nastavljanjem in odpuščanjem ljudi

 • Hun

  spet same statistične številke…argumentiranje po filozofsko…članek na nivoju osnovnošolca

 • tarantela
 • Aron

  Vglavnem, nič ni ostalo od predvolilnih obljub. Edina svetla točka je deeskalacija v Siriji (po začetnih fiaskih). Ostalo pa katastrofa, drugega ni bilo za pričakovati od zvezde resničnostnih šovov.

  • xtc

   Mnogo bolje kot demokrati inBarackar,ki je delal same katastrofe.,kot jeObama care ipd neumnosti.

   • Aron

    Pa saj še ničesar ni naredil, da sploh ne omenjam popolnega fiaska z zdravsteno reformo. In on naj bi bil nek top pogajalec? Ne me smejat no :)

  • tohuvabohu

   Ja počakaj, budalo, saj je šele pol leta na oblasti.

   • Aron

    Ena osmina mandata je že mimo, naredil ni še nič. Glede na to, da ste padli na njegove poceni fore, si budala kvečjemu ti :))))

 • xtc

  Trumpu je uspelo kar nekaj stvari ,dva velika cilja mora še definitivno doseči sesutje kiksa tisočletjaObama care in seveda strogo omejiti priseljevanje,nadalje pa je poraziti Kima in levake.

 • rrrrr

  Predvsem pa je g. Trump tudi nam vlil prepotrebni optimizem in prepričanje, da je z odločnim, poštenim in sposobnim predsednikom vlade spet mogoče vrniti Slovenijo na prvo mesto

 • Olga

  Levaki pa v luft, ker jim je nastavil ogledalo! Čestitke Trump!
  Zanima ne, kajj so delali republikanski senatorji pri Pahorju? Bi bilo zanimivo videti in slišati!

 • Ana Job

  Zdaj je na vrsti Slovenija. Da tudi za nas, kaj naredi in da bomo imeli, kakršno korist od prve dame ki je Slovenka.

  Na Bledu bi lahko hotele pokupil z levo roko, kajti komunisti jih ne znajo vodit. Vse kapacitete so vedno zasedene, Sava je pa skoz v pufih. Denar uhaja v privatne žepe.

 • Najplemenitejši

  Pozabili ste napisati, da je zaradi Krampa dolar proti evru padel za 10%! Kar tako naprej Kramp, Evropa si želi šibkega dolarja, ti pa s kurjimi možgani itak nisi sposoben njegove krepitve!

 • Najplemenitejši

  Če bi bila Melonija kolikortoliko dobra mama, bi svojega mulca vsaj slovensko naučila, pa mulc niti angleško ne govori. Vsaj nihče ga še ni slišal, ne enega ne drugega jezika!

 • tarantela

  Trump bi bil vsekakor dober gospodarstvenik, je že večkrat bankrotiral, da mu še davkov ni bilo treba plačat ob vsem tem bogastvu, ki ga ima!
  Po njem bi se morale zgledovati vse naše banke in propadajoče firme, bile bi v bankrotu, bogastvo pa povsod vidno!!!

  • rrrrr

   Trump, ZDA in njihove banke so že zdavnaj bankrotirali. Da bi bankrotiranim kapitalistom dokazali moč našega uspešnega socialističnega gospodarstva, bo Cerar Trumpu pomagal s svojimi odločnimi ekonomskimi reformami, Slovenija ZDA z vzgledom vzglednega sodstva in demokratičnih standadov ter NLB Ameriški centralni bankami s svojimi pralnimi stroji in izgubami.
   Ampak, če si Trump želi še en mandat, mora Mehiški zaliv prepustiti sosednji Kubi, ameriški Whisky Jack Daniels pa Eskimom.

 • lili pili

  Res sem javijal za njega, da zmaga, sem bil navdusen, strici iz ozadja, ameriski, so ga popolnoma onemogocili, sedaj ga oni vodijo, bojim se, da bo mandat zakljucil predcasno.

 • pacek

  Najboljši predsednik do zdaj ki upa povedati na glas tisto ki prejšnji predsedniki niso imeli jajc.

 • tarantela

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!