Trump obljublja gospodarski razcvet z Reaganovim ekonomskim programom

Direktor Mick Mulvaney, ki je v Washingtonu zadolžen za upravljanje proračuna, je Trumpov gospodarski program opredelil kot ponovitev programa predsednika Ronalda Reagana, to ponovljeno Reaganovo ekonomijo pa označil z imenom ”MAGAnomija”.

Na četrtletnem popoldanskem britanskem novinarskem poročanju je govoril tudi o časih stagflacije v Ameriki, ki opredeljujejo ostajanje pri doseženi stopnji gospodarskega razvoja z istočasnim upadanjem kupne moči denarja. Ti časi so se nato srečali z Reaganovo ekonomijo, ki je monetarna politika za določanje inflacije, znižanja davkov, omejitve porabe in malo regulatorne pomoči”. Mulvaney je predlagal ponovitev tega načrta, ker ameriško gospodarstvo ni več zdravo in opredeljeno s stopnjo rasti za 3 % ali več, kot je bilo takrat. Nov načrt je opredelil kot MAGA-ekonomijo oziroma MAGAnomijo in kot “združujočo temo skoraj vsega, kar počnemo”. Poudaril je pomembnost ponovne 3-odstotne rasti.

Kaj je MAGAnomija?
Preden je MAGA-ekonomijo opredelil kot davčno reformo, jo je predstavil kot projekt regulativne odgovornosti (prej imenovan enoten program), energetsko prevladujoči položaj, socialno reformo, infrastrukturo, trgovinsko politiko, trgovino in omejitev porabe.

Mulvaney: “Vse te stvari so zasnovane na enem skupnem cilju: ponovna 3-odstotna trajnostna gospodarska rast v državi.”
 

Foto: epa

Predsednik je pri Uradu za informiranje in regulativne zadeve (OIRA), ki je del OMG, direktorju Mulvaneyju pustil posebna navodila, in sicer da se morajo držati politike ‘2 za 1’, ki narekuje, da se morajo za vsako novo regulacijo, ki jo želijo uvesti, znebiti dveh prejšnjih. Ob tem mu je bilo rečeno tudi, da nobena nova ureditev ne sme povečati finančnih bremen. “Ko gre za velike ukrepe, smo pri ’16 na 1′,” je dejal Mulvaney. Po njegovem niso pomembni le zelo obsežni in ‘udarni’ predpisi, temveč tudi manjši, saj lahko tudi majhne reči pripomorejo k velikim spremembam na bolje.

Obamov domnevni tajni seznam regulacij ne pride več v poštev
Mulvaney razkriva, da je imela Obamova administracija “tajni seznam regulacij”, torej seznam stvari, ki so jih želeli urediti, a to ni bilo javno objavljeno. “Razkrivamo ga,” je dejal. “Ne bomo imeli skrivnega seznama, ne bomo imeli skritih predpisov, o katerih razmišljamo, pa vam jih ne bi povedali.” Nato je v zrak simbolno dvignil knjige predpisov, ki jih je Obama izdal v zadnjem tednu svojega predsedovanja. Ob tem je v roke sorazmerno prijel precej manjši kup knjig, ki predstavljajo predpise prvega tedna, ko je na oblast prišel Trump. V zadnjih šestih mesecih je Obamova administracija porabila več kot šest milijard dolarjev za nove regulacije,” je dejal Mulvaney, “mi nismo porabili nič.” Trumpovi v prihodnjih letih obljubljajo nadaljnje zmanjšanje regulacijskih bremen.

A. L.

 

 • hle

  Trenutek resnice bo že oktobra ko bodo zopet zadeli ob prag dovoljene zadolžitve danes zda dajejo za vojsko več kot naslednjih 10 držav skupaj okrog 600 mrd nihče pa ne pove da samo za obresti na javni dolg dajo več okoli 700 mrd kar postaja vse bolj nevzdržno

  • Vince Blake

   Ja, Trump se spopada z neprijetno dediščino, ki sta mu jo pustila Bush jr. in Obama. To je prekomerna zadolženost in dejstvo, da polovico (od oka) ZDA finančno obvladujejo Kitajci in Arabci. Celo njegovi podporniki opozarjajo, da bo moral pod nujno znižati davke, če še bo hotel računati na podporo “redneckov”. Kar bo pa hudičevo težko pri taki zadolženosti.
   Plus tega mu pa republikanci, ki so zvesti Bushevi struji nagajajo prav tako kot demokrati.
   Trumpu največja nevarnost grozi ravno znotraj njegove stranke, ker se noče več igrati vojnega hujskača in iskati zunanjega sovražnika po vsej sili. To pa Bušmanom ne paše najbolj.

   • rrrrr

    Čeprav pozno, vse priznanje. Tako je!

   • Donald J. Trump

    Čakaj malo, kako se noče več iti jastreba? A nisem pred kratkim testiral “mati vseh bomb” na živih ljudeh, zraketiral Sirijo in grozil Severni Koreji?
    Ampak ok, če ste vi prepričani, da sem “bogi”, ker mi nagajajo republikanci in demokrati, je to zato, ker sem tako nerazgledan in nesposobn doumeti velikosti položaja, ki ga zasedam.

 • Olga

  Bravo Trump!

 • Donald J. Trump

  Do take brilijantne reforme prideš samo, če se obkrožiš z bivšimi direktorji največjih finančnih istitucij, ki so preko masovnih goljufij skorajda zrušili celoten nepremičninski trg ZDA in posledično svetovno gospodarstvo.
  Četudi je bila Reaganova metoda večkrat dokazana kot popolnoma nevzdržna, saj vodi le do balonov in recesij, jo bodo republikanci nedvomno podprli, saj se bodo tako omastili njihovi donatorji.
  In moji retardirani volilci mi bodo še ploskali, le glejte…

 • Donald J. Trump

  Sicer se pa tudi jaz nebi s polnim imenom in priimkom podpisal pod tak članek.

 • Artur

  Trump obljublja gospodarski razcvet z Reaganovim ekonomskim programom ???!!! Pod Cionisti z njihovim oboževalcem Trumpom in z njegovim cionističnim kabietom je to misija nemogoče .
  Močno priporočam ogled prispevka, tega pri nas v Butalah ne boste slišali niti na Novi24tv kaj šele na kurjih tv-jih :INTERVJU: Dragan Marković – Migranti imaju cilj da potpuno unište Srbiju i Evropu! (11.06.2017)
  https://www.youtube.com/watch?v=9-lYp8FIleQ

 • Hun

  Regan je bil tipična nastavljena lutka bogatie elite

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!