Trump sporoča Severni Koreji: Orožje je pripravljeno!

Foto: epa.

Ameriški predsednik Donald Trump je v času zaostrovanja napetosti med ZDA in komunistično Severno Korejo prilil olje na ogenj z izjavo, da ima v primeru ‘nespametnega ravnanja’ Pjongjanga Washington pripravljeno orožje. “Vojaške zmogljivosti so zdaj nameščene, namerjene in nabite, če bo Severna Koreja ravnala nespametno. Upam, da bo Kim Jong Un našel drugo pot,” je zapisal na svojem Twitter profilu. 

Trumpovi komentarji sledijo obtožbam uradnega Pjongjanga, da bo Trumpova administracija Korejski polotok pripeljala na rob jedrske vojne. Le dan poprej pa je ameriški obrambni minister Jim Mattis izjavil, da ZDA in njeni zavezniki sedaj posedujejo “najbolj natančne, preizkušene in odporne obrambne in ofenzivne zmogljivosti na svetu“. Dejal je še, da ameriške zmogljivosti presegajo severnokorejske ter da bo “severnokorejski režim izgubil vsakršno bitko v oboroževanju ali konflikt, ki ga bo sprožil,” poroča RT.

Foto: Twitter

Rusi ocenili visoko tveganje za napad
Napetosti med državama se strmo stopnjujejo že vse od uvedbe novih sankcij Združenih narodov proti Severni Koreji v začetku avgusta, ki so sledile večkratnim raketnim preizkusom Pjongjanga. V juliju je Severna Koreja izvedla dve uspešni izstrelitvi medcelinskih balističnih raket dolgega dosega, za kateri so strokovnjaki ugotovili, da bi lahko dosegli ozemlje ZDA. Trump je nato v ponedeljek Pjongjangu zagrozil z “ognjem in besom, kot ga svet še ni videl,” na kar je diktator Kim Jong Un odgovoril z objavo načrta napada na ameriški otok Guam v Tihem oceanu.

Rusija se na napetosti odziva z zaskrbljenostjo, zunanji minister Sergej Lavrov je tveganje za izbruh vojaškega spopada ocenil kot ‘zelo visoko‘. Ravno danes pa so kitajski državni časopisi poročali, da mora Kitajska, sicer najtesnejša zaveznica Kim Jong Una, v primeru severnokorejskega napada na ZDA ostati nevtralna.

U. V.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!