Tudi Nemčijo dosegel škandal pranja denarja v NLB – tja je odšlo kar 80 milijonov evrov!

Foto: Printscreen

Med tem, ko številni slovenski mediji molčijo o slovenski aferi iranskega pranja denarja v NLB, so o njej začeli poročati tuji mediji. Že včeraj smo poročali o tem, kako evropski medij Euractiv piše o naporih opozicije z največjo opozicijsko stranko SDS na čelu, ki je zahtevala preiskavo škandala brez primere. Od danes naprej pa je vsebina dostopna tudi nemško govorečim bralcem, ki se bodo lahko seznanili s sumi politične podpore pri pranju denarja in mehanizmi, ki so celotno ravnanje “spregledali”. Ni kaj, vedno več evropskih narodov se bo seznanilo z afero, glede katere pa se številni v naši državi še naprej namenoma sprenevedajo. Glede na to, da se imamo za evropsko in demokratično državo, je nujno potrebno, da organi pregona opravijo svojo nalogo in da odgovorni odgovarjajo. 

Euractiv poroča, da je Urad RS za preprečevanje pranja denarja začel preiskavo, ko so zahtevo za to vložile opozicijske stranke, ki so ugotovile, da je NLB od leta 2008 oprala skoraj milijardo evrov. Tujci so presenečeni, kako je NLB uspelo vsak dan nakazovati do 50 transakcij na več kot 30 tisoč računov po vsem svetu. Med vsemi transakcijami je šlo 80 milijonov evrov opranega denarja tudi v Nemčijo. Še banalnejša se jim zdijo ponarejena imena, kot sta Racman Jaka in Miki Miška, kamor je potoval denar. Javnost obveščajo o ključnem delovanju opozicije pri odprtju in pregledu te žgoče zadeve.

Tuji medij so v NLB poslali vprašanja o omenjeni zadevi, a niso  prejeli odgovorov
Euractiv je evropski medij, ki je stopil v stik z Vlado Republike Slovenije, ki mu je potrdila, da je “v omenjenem primeru Urad za preprečevanje pranja denarja (UPPD) junija 2010 prejel sumljivo poročilo o transakcijah v zvezi s pranjem denarja in financiranjem terorizma“. Ministrstvo za finance pa jim je v pisnem odgovoru sporočilo, da je UPPD “poslal več kot 30 zahtev različnim državnim organom in zavezanim subjektom ter več kot tridesetim tujim enotam za finančno obveščanje“. In dalje: “Na podlagi prejetih in ocenjenih podatkov je UPPD v tem primeru določil razloge za sum pranja denarja iz 245. člena slovenskega kazenskega zakonika in tudi nekaj razlogov za sum, da je financiranje terorizma v skladu s členom 109 slovenskega kazenskega zakonika, o tem pa obvestil pristojne organe,” je v svojem odgovoru tujemu mediju dodalo ministrstvo za finance.

Poročajo tudi o opozicijskem nepopustljivem protestu
Slovenski parlament je zaradi prejetih poročil pozval k nadaljnji preiskavi primera pranja denarja, ob tem pa so tudi evropski mediji takoj ugotovili, da bo to odprlo Pandorino skrinjico slovenske politike. Osredotočili so se na opozicijo in omenili, da je ta že zdavnaj vedela, da nekaj ni v redu, nekateri slovenski politiki pa bi storili vse, kar je v njihovi moči, da transakcije skrijejo.

“Medtem ko so britanski, francoski, italijanski in drugi preiskovalni organi poskušali raziskati shemo slovenskega pranja denarja, so njihovi slovenski kolegi in politično vodstvo v tistem času naredili vse, kar bi lahko, da bi operacijo pometli pod preprogo, jo skrili iz slovenske javnosti in mednarodne institucije in omogočili nadaljnje transakcije za iranski režim,” je zapisal SDS prejšnji teden, navedbe pa so objavili tudi na euractiv.com. Tudi oni poročajo o sumih politične podpore v omenjeni zadevi in navajajo, da ni mogoče, da bi zadevo spregledali vsi nadzorni mehanizmi in organi kazenskega pregona. Z novinarji medija Euractiv je govorila tudi Romana Tomc in jim dala vedeti, da opozicija v tem vidi osebno odgovornost določenih politikov.

Foto: osebni arhiv Romane Tomc

Cerar banke ne želi prodati, Evropska komisija pa meni drugače
Vlada, ki nadzoruje več kot 40 odstotkov slovenskega bančnega sektorja, bi morala letos prodati 50 odstotkov lastništva NLB in dodatnih 25 odstotkov v letu 2018 v zameno za odobritev pomoči Evropske komisije leta 2013, kar je preprečilo veliko bančno krizo v državi. Maja letos je Evropska komisija odobrila načrt prodaje 50 odstotkov lastništva banke, septembra pa je vlada napovedala, da je sploh ne bo prodala. “Ne bomo prodali NLB,” je dejal Cerar junija letos in tako prekršil zavezo slovenske vlade.

H. M.

 • Silka

  Očitno je Pahor iz navidezne “politične neutralnosti” prešel v odkriti, po dolarjih dišeči kriminal. Ko je vedel za kriminalno pranje denarja in ni nič naredil je sam del njihove druščine. IN TAK ČLOVEK NE MORE BITI PREDSENIK DRŽAVE.

  • FORT WORTH

   Tudi Sarec ne more in ne sme biti predsednik drzave. Prihaja iz Jankovicevega PS gnezda !

   • Zgornji

    Ampak Romana pa tudi nemore biti, ker je hinavsko lagala in hujskala z : “migranti rešujejo evropo” , na davkariji je pa samo še pomagala dvigovati in nabijati davke obubožanemu gospodarstvu in celotnemu narodu !!! ! !!! in, kaj bomo potem z takimi ?

    • FORT WORTH

     Si ti danes zjutraj mogoce na glavo padel ?

     • Zgornji

      Ne, sem pa izvedel da si ti nepoučen oziroma neveden … Žal.

    • rabbit

     Povej od kdaj je pa ona delala na davčni upravi.

     • FORT WORTH

      Zgleda, da jo je zamenjal za Butlskovo siviljo, ki je dvignila ddv (samo zacasno ) iz 19 na 22%. (:-)))

     • rabbit

      Veš enim se res bele miške prikazujejo.

     • Zgornji
     • rabbit

      In kje piše da je delala na davčni upravi bila je sekretarka Strokovnega sveta za davčno finančna vprašanja pri Gospodarski zbornici. Najprej se nauči brati in potem boš razumel kaj si prebral.

     • Zgornji

      ” Njeno priljubljeno področje še danes ostaja področje davkov, na katerem je, takoj po končani Ekonomski fakulteti v Ljubljani, tudi začela svojo poklicno kariero. ”
      No, če hočeš imeti Takele Parazite ki preko davkov Kradejo Delovnim + Poštenim ljudem, potem jih kar imej !!! JAZ TAKIH LENUHARSKIH POKVARJENIH ZLOBNIH ZAJEDALSKIH PARAZITOV IN PARAZITKINJ NE POTREBUJEM ZA MOJE USPEŠNO FUNKCIONIRANJE DA MI Z POVEČEVANJEM DDV-JA SAMO ŠE VEČ POKRADEJO, NAMESTO DA BI MANJ POKRADLI Z ZMANJŠEVANJEM DDV-JA !!! ! !!! TOLIKO O PARAZITSKIH POKVARJENIH ROMANKINJAH KI ME PARAZITIRAJO IN ME ZAJEDAVAJO – ZAŽIRAJO !!! ! !!! ZASTOP’Š ??? Hvala.

     • rabbit

      Moje priljubljeno področje je tudi formula ena pa to ne pomeni da jo vozim. DDV je bil začasni ukrep v krizi pa je vlada Alenke Bratušek to spremenila kar v trajno. Kje si ti videl Romano Tomc.
      Nikoli ni pripravila nobenega zakona, ki bi povečal davke niti jih ni sprejemala kot poslanka.

     • Zgornji

      No Torej Je Povsem nekoristna Parazitkinja, ker Ni Uspela nit Popraviti DDV na Prejšnje – Prvotno Staro Stanje na 20 % .
      In, kaj naj si potem z takimi Nesposobnicami mi lahko pomagamo ???
      NIČ IN ZOPET NIČ !!! ! !!!
      Amennn !!! ! !!!

     • Zgornji

      A si tudi ti nepoučen, oziroma neveden , tako kot rabbit zajklast ??

     • Zgornji

      Hja, kar na njeno stran pojdi, in si tam vse sam preberi , tako kot sem si jaz .

 • janez zorman

  Če smo pozabili kako je bilo leta 90/91, se ozrimo po naših bratih “kataloncih” in ponovimo vajo; mogoče se jih bo kaj prijelo.

 • FORT WORTH

  Komunistu zaupati javne finance = metanje javnega denarja z lopato na tekoci trak na komunisticne racune v Svico…
  Revolucionarna banda si je v letih po drugi vojni ze prilastila vso narodovo zlatnino in srebrnino. In pod pretvezo ideologije pobili industrialce in vso iteligenco z enim samim ciljem. OBLAST !
  Samo Slovenski OSEL gre veckrat na led !!

  • dež

   “If socialists understood economics they wouldn’t be socialists.” (Friedrich August von Hayek).

 • janez zorman

  Naša skupna država je Evropa, ne mafijski Balkan, kamor izvaža “pare” naša “brača” sa Yuga.

  • janez zorman

   Komu je že nosil Mimovič (10% od posla CPL) v torbici ? Nekemu Zoranovemu potomcu, ki ima “podkupljeno” maturo ?! želiš tako, balkansko Slovenijo, Aron ????

   • Olga

    Seveda, Aron je iz istega legla. Napada tiste, ki razkrivajo kriminal!

    • Krtača 20

     Pol ga pa razkrij že enkrat baba zmešana, ne sam gobec gonit in gonit in gonit….brez dokazov in obtoževanja vseh po vrsti. To zna vsak trileten otrok.

     • antimur

      Komu prijaviti kreten butasti, policiji, tožilstvu, sodstvu, če prav oni dajejo vse od sebe, da bi se kučanistični kriminalci ne odkrili. Kakšen gnoj kot ti, se vse vlači po Sloveniji, to človek ne more več dojeti, da je res.

     • Capi

      Povej kje si doma, da te pridem enkrat dobro skrtačit…….

     • rabbit

      Vse je razkrito v prisluhih vendar se Zokitu ne bo ni zgodilo dokler bo kradel zase in komunistično mafijo, ki vlada v Sloveniji ne bo se mu pa nič zgodilo dokler bo proti Janši to so njegove lastne besede.

 • von Rhein

  To politično mafijo,ki si je prisvojila državo, je treba razminirati,da se razleti na prafaktorje.Postaviti nove temelje in rdeče bandite onemogočiti za vse večne čase.

 • Olga

  A je ne “minirajo” vaši tatovi in kriminalci?

 • zokispoki

  Trotelj, kaj pa je tu se za minirati ?! Absolutno je potrebno rabote kriminalne zdruzbe, ki je uzurpirala drzavo razkriti v svetu in jih razturit !

  • Aron

   In… kaj bodo naredili tujci? Vsi so profitirali od iranskih nakazil, nihce se ne bo prevec sekiral zaradi tega, sploh ker je slo za nelegitimen embargo

   • tohuvabohu

    Koliko si pa ti potegnil, bedak?

    • Aron

     60% baje

 • Krtača 20

  SDS očitno podpira tole: https://youtu.be/MkxvvNAVwsw

  • zokispoki

   Ze na vsezgodaj, zadrogiran, kenede !

  • tarantela

   Odlično, hvala!!!

  • FORT WORTH

   A ti res mislis, da bi tale prical proti svojim interesom ???
   Ok.Mozno.
   Ampak samo v primeru, ko mu nekdo ponudi vec, kot je sam zasluzil…

 • dež

  Hvala bogu, da se je afera internacionalizirala, to je edini način, da se kaj spremeni. Doma samih sebe zagotovo ne bodo preiskovali.

 • antimur

  Sramota za Slovence, ki nismo nič krivi, ta zločinska kučanistična banda pa ropa, ščiti kriminalce, kar je normalno, saj so jih sami nastavili. Sramoti našo domovino Slovenijo, na katero že tujci upravičeno gladajo kot na mafijsko balkansko državo, nekaj takšnega kot Srbijo, Kosovo itd.

 • Anton

  KOMUNISTI SO OPIJ ZA LJUDSTVO

  sarkazem press

 • Viktorh

  Čestitam, g. predsednik, v lep drek ste se vpletli, ker ste bili poslušni.

  • FORT WORTH

   Ves, kam gredo muhe ne ?!

   • Viktorh

    ..pa menda ja nisi mislil na drek?
    Jasno, vsi podležejo korupciji, le cena je različna.

 • Franjo Trojner

  Takoj, brez sojenja zapret bando mafijsko komunistično, premoženje pa zaplenit in to od bližnjih sorodnikov tudi! Zaradi te bande komunistične in vseh njihovih svinjarij je ponovno potrebno uvesti smrtno kazen, drugače se teh mafijcev ne bomo nikoli rešili.

 • tohuvabohu

  Kdo pa bo? Klub 571? Hahahaha, hahahaha, hahahaha.

 • Sredina

  Pahor ma tle tok zravn da to res ni, ampak škodi mu pa čist nič, popolnoma nič mu ne pride do živega, niti:
  – NLB
  – TEŠ 6
  – vojska, ki jo je spravu na kolena
  – javne finance, ki jih je zavozu
  – javni dolg, ki ga je ustvaru z najemnajem kreditov za izplačevanje plač
  – arbitraža
  – ‘miška mala’
  – to, da v delovnem času hod po Sloveniji in vod volilno kampanjo (tok dopusta verjetno nima, kot ga je porabu v zadnjem mescu)
  – da se ni sposoben izrečt o popolnoma nobeni pomembni notranji ali mednarodni zadevi
  – …

 • Zima prihaja

  Elita?

 • domovina mili dom

  Zdaj pa na delo še tuje varnostne službe. Pa hajd poloviti vse akterje, posebno tiste ki molčijo. Bodo že spregovorili.

 • rrrrr

  Vse naše predsedniške gospodinje doslej so nekaj lastnoročno oprale. Tito možgane, Kučan narodno zavest, Drnovšek krajo državne lastnine, Pahor iranski denar v NLB.
  (Le zguba od Turka je moral sam nesti Sancinkine gate v čistilnico.)

  • Soave

   Tristo mačkov !! Dobra !!

 • Caetano

  Če bi sledili koreninam naveze s teokratičnim Iranom sem prepričan, da bi prišli do Tita in ”neuvrščenih”.

 • if

  Slika predsednika Pahorja na naslovnici Euractiv-a opremljena z naslovom “Geldwäsche-Skandal mit iranischer Beteiligung erschüttert Slowenien” je osebna in zdravstvena izkaznica stanja RS.
  Obvladuje jo zunanji in notranji kriminal!
  http://www.euractiv.de/section/eu-innenpolitik/news/geldwaesche-skandal-mit-iranischer-beteiligung-erschuettert-slowenien/

  Demokratično je, da na volitvah kriminal ne kandidira!

 • if

  Predsednik Pahor na naslovnici Euractiv-a zardeva!
  Ni čudno. Nekaj vesti ima, ta ga obdeluje tudi med javnim nastopom! Odgovornosti se ne more izmakniti.

 • Janez

  TA BREZSMISELNI BLEF EX MANEKEN !
  Naj
  ODSTOPI OD KANDIDATURE ZA PREDS. R. SLO !
  PRAVI
  JE REKEL “ŽAL” PREDS. B. PAHOR !
  NA ZADNJEM SOOČENJU JE REKEL, DA JE – I Z K U Š E N !
  Ja?
  V ČEM PA IMA – IZKUŠNJE ?
  V POČETJU

  – KOZLARIJ, – ” MALA MIŠKA”

  – NESMISELNEGA GOVORJENJA: “LUČ NA KONCU TUNELA”,

  – IZKUŠNJE V “OPUŠČANJU DOLŽNEGA RAVNANJA ” IMA ! Nedvomno. L.r. J. KOMENDA

 • kako pa veš ?

  • Aron

   Preberi članek.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!