Turčija na lovu za državnim sovražnikom Gülenom. EU jih poziva k spoštovanju človekovih pravic

Erdoganov sovražnik št. 1 Fethullah Gülen

Turški pravosodni minister Bekir Bozdag je danes izjavil, da Turčija prejema obveščevalne podatke, ki kažejo, da bi lahko klerik Fethullah Gülen skušal pobegniti s svojega doma v ZDA. Kot je dodal Bozdag, bi lahko Gülen, ki mu Ankara pripisuje odgovornost za spodleteli puč, pobegnil v Avstralijo, Mehiko, Kanado, Južno Afriko ali Egipt.

Gülen, nekdaj zaveznik, sedaj pa že nekaj let sovražnik številka ena turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, že desetletja živi v prostovoljnem izgnanstvu v Pensilvaniji v ZDA. Turčija je ZDA posredovala dokumentacijo z zahtevo za njegovo izročitev, o čemer Washington za zdaj ni odločil. Ankara je že v preteklosti neuspešno zahtevala Gülenovo izročitev. Iz Egipta so že sporočili, da niso prejeli njegove prošnje za politični azil.

Klerik, ki je na čelu vplivnega islamsko-nacionalističnega gibanja Hizmet, vsakršno vpleteno v spodleteli državni udar v noči na 16. julij zanika.

Bruselj svari Turčijo k spoštovanju človekovih pravic
Turško vlado pa je Evropska komisija znova pozvala k spoštovanju načel pravne države, človekovih pravic in temeljnih svoboščin. To sporočilo sta v sredinem telefonskem pogovoru turškemu zunanjemu ministru Mevlütu Cavusogluju posredovala tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in Federica Mogherini.

Turška vlada je v sredo po poročanju tujih medijev objavila odlok, v skladu s katerim je odredila zaprtje več deset medijev. Med temi so tri tiskovne agencije, 16 televizijskih postaj, 23 radijskih postaj, 45 časopisov, 15 revij in 29 založniških družb. Imen medijev v uradnem listu niso objavili.

Turške oblasti so takoj po zatrtju poskusa državnega udara sprožile obširno čistko v vojski, policiji, sodstvu, šolstvu in medijih. Tarča so privrženci imama Fethullaha Gülena, ki ga turški predsednik Recep Tayyip Erdogan obtožuje, da stoji za poskusom udara.

M. P., STA

 • Caetano

  Kakorkoli Gulen je imel šeriatsko pravo za neprimerno za današnji čas in je bil izrazito proti temu, da Turčija podpira islamiste v Siriji. Tako, da je vendarle precej boljši od sultana Erdogana.

 • usimoncic

  Samo vprašanje časa, kdaj se mu bo zgodila prometna nesreča, ali pa bo strmoglavilo letalo, ali pa…

  • soc

   Bi rad verjel. A glej Chaveza in kakšno sranje je naredil po Južni Ameriki in krepko prepozno odšel onkraj. Putin je podobno paranoičen kot Erdogan, podobno despotski, pa bo umrl nekoč nekje v Rossiji naravne smrti potem, ko bo določil in ustoličil svojega naslednika. Naključne smrti ljudi na vidnih mestih in z ustrezno težo niso tako preproste kot pred stoletjem in manj…

 • xtc

  Mislim ;da je treba umakniti oba in novega Ata tuka ;ki bo počistil s skrajno nadlego ne v sto tisočih ampak miljonih_žal boleča resnica;ki pa žal drži:

 • soc

  EU jih poziva??? EU bi moral takoj dati ultimat – konec islamistične čistke in vzpostavitev prvotnega stanja povsod izven vojske (če je ta karkoli sploh zakuhala, kar obveščevalne službe seveda dobro vedo) ali pa – fuck off, stran od Evrope, igrajte se igrice s Putinom in Islamsko državo. V interesu vseh nas Evropejcev in na škodo evropskega kapitala, ki mu Turčija tako diši.

 • Olga

  Evropa mirno gleda kršenje človekovih pravic v bivših komunističnih državah, tudi v Sloveniji! Mirno gleda, da slovenski parlament ni sprejel obsodbe totalitarnih režimov in med njimi komunizma! Mirno gleda, da v Sloveniji ležijo raztreseno 100.000 pobitih ljudi, ki po 70. letih še nimajo pravice do groba! “Demokratični” Turčiji je priznala pravico do obračuna z opozicijo! Erdogan hara po Turčiji! Tirana Evropa poziva…?! Na kaj že?!!!!!

  • pokvarjeniSvet

   Zato pa ne maram te sionistične Evropske unije ker njen prvovrstni namen je širjenje kulturnega marksizma, komunizma in komunističnih banditskih tolp, vdore barbarov,…skratka vse za uničenje Evrope, EU je v resnici na žalost le trojanski konj v rokah sionistov.

  • dob

   10+

 • dob

  EU poziva Turčijo, da morajo mačete biti sterilizirane pred uporabo.

 • kuskus

  Čez tri mesece ne bo Turčija več enaka s katero se je pogajala Evropa za sprejem v EU

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!