Turčija na lovu za državnim sovražnikom Gülenom. EU jih poziva k spoštovanju človekovih pravic

Erdoganov sovražnik št. 1 Fethullah Gülen

Turški pravosodni minister Bekir Bozdag je danes izjavil, da Turčija prejema obveščevalne podatke, ki kažejo, da bi lahko klerik Fethullah Gülen skušal pobegniti s svojega doma v ZDA. Kot je dodal Bozdag, bi lahko Gülen, ki mu Ankara pripisuje odgovornost za spodleteli puč, pobegnil v Avstralijo, Mehiko, Kanado, Južno Afriko ali Egipt.

Gülen, nekdaj zaveznik, sedaj pa že nekaj let sovražnik številka ena turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, že desetletja živi v prostovoljnem izgnanstvu v Pensilvaniji v ZDA. Turčija je ZDA posredovala dokumentacijo z zahtevo za njegovo izročitev, o čemer Washington za zdaj ni odločil. Ankara je že v preteklosti neuspešno zahtevala Gülenovo izročitev. Iz Egipta so že sporočili, da niso prejeli njegove prošnje za politični azil.

Klerik, ki je na čelu vplivnega islamsko-nacionalističnega gibanja Hizmet, vsakršno vpleteno v spodleteli državni udar v noči na 16. julij zanika.

Bruselj svari Turčijo k spoštovanju človekovih pravic
Turško vlado pa je Evropska komisija znova pozvala k spoštovanju načel pravne države, človekovih pravic in temeljnih svoboščin. To sporočilo sta v sredinem telefonskem pogovoru turškemu zunanjemu ministru Mevlütu Cavusogluju posredovala tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in Federica Mogherini.

Turška vlada je v sredo po poročanju tujih medijev objavila odlok, v skladu s katerim je odredila zaprtje več deset medijev. Med temi so tri tiskovne agencije, 16 televizijskih postaj, 23 radijskih postaj, 45 časopisov, 15 revij in 29 založniških družb. Imen medijev v uradnem listu niso objavili.

Turške oblasti so takoj po zatrtju poskusa državnega udara sprožile obširno čistko v vojski, policiji, sodstvu, šolstvu in medijih. Tarča so privrženci imama Fethullaha Gülena, ki ga turški predsednik Recep Tayyip Erdogan obtožuje, da stoji za poskusom udara.

M. P., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!