Turčija si brezkompromisno želi “izdajalca” Güllena. Tudi zavoljo slabših odnosov z ZDA

Erdoganov sovražnik št. 1 Fethullah Gülen

Turčija je ZDA posvarila, naj ne žrtvujejo prijateljskih dvostranskih odnosov zaradi klerika Fetullaha Güllena. Turški pravosodni minister Bekir Bozdag je opozoril tudi pred krepitvijo protiameriškega razpoloženja v Turčiji.

V ZDA živečega klerika Turčija krivi za neuspeli poskus državnega udara v državi 15. julija in zahteva njegovo izročitev. Če ZDA ne predajo Gülena, bodo “žrtvovali odnose s Turčijo zavoljo terorista”, je novinarjem v Ankari dejal Bozdag.

Turčija je večkrat pozvala Washington, naj ji izroči 75- letnega klerika. Gülen obtožbe Ankare ostro zavrača, njegovi odvetniki pa so v petek ocenili, da Turčija ni predložila prav nobenih dokazov o njegovi domnevni vpletenosti.

Je primerjava na mestu?
Bozdag je izpostavil retorično vprašanje, kako bi se odzvale ZDA, če bi Turčija gostila človeka, odgovornega za nasilje v njihovi državi. “Kaj če bi se zgodil poskus atentata na (predsednika Baracka) Obamo, ko je na dopustu z ženo in otroci, če bi bombardirali Belo hišo, če bi tanki vozili prek ljudi, če bi vojaki streljali na ljudi iz helikopterjev in bi se terorist, odgovoren za vse to, nahajal v Turčiji?” je dejal.

Do poskusa državnega udara v Turčiji je prišlo, ko je bil Erdogan na družinskih počitnicah na jugu države. Pučisti so iz zraka bombardirali parlament in območje okoli predsedniške palače.

Turčija grozi svetovni velesili
Po oceni Bozdaga bi odločitev ZDA, da ne izročijo Gülena, negativno vplivala na odnose med trenutno “prijateljskima državama”. V Turčiji je po njegovih besedah zaradi Gülena nastrojenost proti ZDA dosegla vrh, Washington pa je pozval, naj ukrepa, preden se čustva spremenijo v sovraštvo. “V rokah ZDA je, da preprečijo, da se protiameriško razpoloženje spremeni v sovraštvo,” pravi.

Ameriški državni sekretar John Kerry, ki naj bi konec avgusta po navedbah Ankare obiskal Turčijo, je nekaj dni po poskusu udara poudaril, da mora Turčija predložiti dokaze, ne le obtožb proti Gülenu, če želi njegovo izročitev.

M. P., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!