Nova poteza diktatorja Erdogana: Turčija zamenjala vojaške poveljnike

Foto: YouTube. Recep Tayyip Erdogan.

Leto dni po neuspelem državnem udaru je turški Vrhovni vojaški svet zamenjal poveljnike pehote, mornarice in letalskih sil. Generala Saliha Zekija Colaka bo zamenjal trenutni vodja žandarmerije, general Yasar Güler, ki je v preteklosti opravljal dolžnosti namestnika generalštaba. Na mesto admirala turške mornarice so postavili admirala Adnan Ozba, novi vodja letalskih sil pa je postal general Hasan Kucukakyuz. 

Do odločitve je prišlo na srečanju Vrhovnega vojaškega sveta (YAS), ki mu je predsedoval turški premier Binali Yildirim. Vrhovni vojaški svet se običajno sestaja enkrat letno, v letu po neuspelem puču pa se je sestal že trikrat. Uradno mora odločitev sveta potrditi še turški predsednik, Recep Tayyip Erdogan.

Foto: epa.

Vojaški svet sestavljajo v veliki meri civilisti, saj je Erdogan po lanskm udaru zmanjšal število predstavnikov vojske. Državnemu udaru je namreč sledila čistka, tako znotraj javne uprave, šolstva, kot tudi vojske, ki je odnesla s položajev 149 turških generalov, kar je 40 odstotkov vseh častnikov turške vojske, poroča STA.

U. V.

 • soc

  Toti naduvani nastopač obvladuje Turčijo skoraj tako kot pri tleh skriti “skromni” Kučan Slovenijo…

 • totex39

  Erdogan naj dela v Turčiji kar hoče, mene bolj skrbi, da se tudi pri nas vlečejo podobne njegove poteze.

 • Tanja Larsson

  https://www.youtube.com/watch?v=f_wGmO0DG9Q
  Nova raje povej, zakaj so temu človeku rdeči prašički uničili življene? In zakaj so prepovedali Brendiju in Simoni Weiss tackati po RTV?

 • RealRevolution

  Ce bi obdrzal Konstantinopel,ne bi bilo danes in ne v novem veku problema z Turki v Evropi.Tu so se pa raje klali med sabo,sploh Francija ,ki se je redno.(Dobra pol tisocletja)
  To pa zaradi korupcije,pohlepa in najvec zaradi izdajalcev,ki so se borili za svoje cilje.Takratna Francija je hitro okuzila z izdajalci druge velesile.V danasnjih casih pa so
  1000-krat bolj zanic voditelji in
  z njimi funkcionarji vred .
  Trenutno se se najbolj bori Avstrija z Visjegrajci za Evropo,ce govorimo o voditeljih drzav saj naprimer tudi nekateri Nemci so proti migraciji in se borijo proti ampak to ne moreno recit za dobro vecino njihovih politicarjev,ki so tudi sprejeli zakonske poroke istospolnih.

  Ljudstvo,zbudi se!

 • janko

  Ta rogovilež lahko kot gazda 100 milijonske države naredi še marsikako preglavico EU!

 • Franjo Trojner

  Vsi diktatorji se bojijo za svoje živlenje, Diktator Erdogan ve, da bo kmalu
  pokončan od roke častnika svoje vojske. Za EU in vse Turke bi bilo dobro, da bo ta častnik tak, kot Atatürk in bo popeljal Turčijo in Turke na pota dominatne napredne civilizirane zahodne civilizacije.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!