TURČIJA: Genocid nad kristjani – zaradi terorizma zaprli ameriškega pastorja

Foto: epa

Družina priprtega 48-letnega Andrew Brunsona, pastorja iz protestantske cerkve v Izmirju, je začela kampanijo za njegovo izpustitev. Ameriška družina iz Severne Karoline živi po poročanju medijev že 23 let v Turčiji. Pastorja Andrewa Brunsona, ki je zaprt že dva meseca, so turške oblasti obtožile, da je povezan s terorizmom in turškim disidentom, ki živi v ZDA, Fetullahom Gulenom. 

Po več tednih molka se je družina odločila za ukrepanje. Obtožbe proti pastorju so ‘šokantne’ in zahtevajo njegovo takojšnjo izpustitev. Pastorjeva žena Norine, ki je prav tako ameriška državljanka, je povedala: “Z možem Andrewom sva bila povabljena na lokalno policijsko postajo v Izmir. Domnevala sva, da bova po 23 letih prejela dolgo pričakovano dovoljenje za stalno bivanje. Namesto tega so nama povedali, da naju bodo izgnali zaradi ‘ogrožanja nacionalne varnosti’. Najprej so aretirali Andrewa – potem še mene. To je bilo 7. oktobra in takrat smo ga zadnjič videli. Mene so izpustili 19. oktobra.”

Vključil se je tudi ameriški kongres

_15__-_norine_brunson_stands_below_izmirs_harmandanli_detention_center_where_her__husband_had_been_held_since_oct-_20-1

Pastorjeva žena Norine prihaja vsak dan pred zaporom Harmandanli v znak podpore možu. Foto ACLJ

V reševanje pastorja se je vključil tudi ameriški kongres, ki je na podlagi zahtevanega poročila o izgnanih in pridržanih ameriških državljanih v Turčiji zahteval od ameriškega zunanjega ministrstva dodatne aktivnosti za učinkovito reševanje težav in zagotavljanje konzularnih storitev. Zaradi resnosti situacije v Turčiji z zaprtimi in s pridržanimi državljani ZDA so na veleposlaništvu v Istanbulu povečali  število odvetnikov.

 

V Turčiji se izvaja genocid nad kristjani
df0831sekulowstream_hd1080_img_333256
Zastopnik družine Brunson izvršni direktor ‘American Center for Law and Justice’ – ACLJ, Jordan Sekulow, je v izjavi za javnost povedal: “Vlado Turčije vodi Islamistična stranka, katere namen je zajezitev krščanstva v Turčiji. Obtožbe proti pastorju Andrewu so zelo resne, saj mu grozi dosmrtni zapor, čeprav so obtožbe neutemeljene in lažne.” V svojih nastopih je znan kot zelo dober retorik in odvetnik, ki se zavzema za človekove pravice.

“Ameriški Center za pravo in pravosodje” – ACLJ bo vložil  zvezno tožbo proti U. S. State Departmentu zaradi neukrepanja proti genocidu nad kristjani,” je povedal Jordan Sekulow.

V Turčiji je prepovedano Sveto pismo?

sekulow-jordan-250x188

Odvetnik ACLJ Jordan Sekulow je za TV povedal, da turške oblasti nimajo nobenega dokaza ali obremenilnega dokumenta za pastorjevo obtožbo (foto printscreen youtube).

Turški uradniki so pastorju Brunsonu zasegli osebne predmete, vključno s telefonom in Svetim pismom. Ko je tudi odvetnik od pristojnih zahteval, da pastorju odobrijo Sveto pismo, so odvrnili, da je ‘prepovedano’. Da bi mu preprečili stike z družino in odvetnikom, so ga premestili v samico. Po 64 dnevih v ujetništvu je pastor skupaj z odvetniki menil, da čaka na deportacijo, vendar je po zaslišanju 9. decembra prejel odločbo turškega sodišča, v kateri so mu namesto izgnanstva napisali, da ga obtožujejo ‘za članstvo v oboroženi teroristični organizaciji’.

Zaprt zaradi neprimerne vere?

ab

Pastorja Andrewa Brunsona, ki je zaprt že dva meseca, so turške oblasti obtožile, da je povezan s terorizmom in turškim disidentom, ki živi v ZDA, Fetullahom Gulenom.

Ameriški protestantski pastor je  9. decembra prvič slišal obtožbe, vložene zoper njega, ki so očitno spodbudile njegovo aretacijo in dolgotrajen pripor. Po mnenju sodnika je obtožba za terorizem zasnovana na podlagi prijave ‘tajnega informatorja’.  Sodišče je odločilo, da bo vpogled v sodne spise primera Brunson za njegovega odvetnika Sekulowa še naprej ostal nedostopen. Prav tako so bila odvetniku onemogočena srečanja z obtoženim pastorjem Brunsonom.

Svetovna javnost obveščena – ACLJ zahteva izpustitev pastorja

Odvetnik ACLJ Jordan Sekulow je za TV povedal, da turške oblasti nimajo nobenega dokaza ali obremenilnega dokumenta za pastorjevo obtožbo. foto printscreen youtube

“Z mednarodno kampanjo želimo opozoriti na pastorjevo stisko.  Zahtevamo, da Turčija kot članica NATA takoj – brez odlašanja – izpusti pastorja Andrew Brunsona,” je dejal.

Globalna kampanija za izpustitev pastorja Andrewa

bfree-andrew-foto-aclj

V znak podpore lahko oddate svoj glas podpore za izpustitev pastorja Andrew . V nekaj dneh so zbrali nekaj stotisoč podpisov. foto printscreen ACLJ

Družina Brunson je tako začela z globalno kampanijo ‘Free Pastor Andrew’ in skupaj z ACLJ začela pozivati članice NATA ter obveščati preko družbenih omrežij in s pomočjo medijev so pričeli izvajati pritiske na Združene Narode. Na njihovi spletni strani lahko oddate tudi svoj glas podpore pastorju. Zbrali so jih že 104,285.

 

Otroci na varnem v ZDA

the_izmir_dirilis_resurrection_church_pastored_by_rev-_brunson-1

Cerkev “Vstajenja” v Izmirju, kjer je pastor Andrew službaval že 23 let, šteje 40 vernikov.

Trije otroci družine Brunson, ki so odraščali v Turčiji, so se pred kratkim zaradi študija preselili v Ameriko. Najstarejša, 18-letna hči Jacqueline, je vidno pretresena o svojem očetu povedala: “Videla sem, kako je oče razdajal vso svojo ljubezen, usmiljenje. Rad je imel te ljudi v Izmirju. Do njih je bil več kot milosten. Oče je ves čas ljubil Turčijo in turški narod.”

Najlepše božično darilo bo izpustitev mojega očeta iz turškega zapora,” je povedala pastorjeva hči Jacqueline. Pastor Andrew je bil edini pastor v Izmirju, ki je 23 let skupaj s 40 verniki opravljal svojo versko službo.

 

 

Sofija Pika Simič

 • AlojzZ

  Da se v Turčiji in ostalih muslimanskih državah izvaja genocid nad kristjani, je že dolgo časa znano. No, pa tudi nad ostalimi drugače verujočimi. Sicer pa je islam religija miru, kajne?

 • tarantela

  Tudi krščanstvo se je širilo po svetu s pomočjo nasilja.

  • Karmen

   To pa ni res. 100 let po Kristusu, so bili vsa severna in zahodna Afrika, vsa Perzija (Irak, Iran) in Sirija krščanski. Vera se je širila na mirni način, brez uporabe orožja, pobijali so samo kristjane. Leta 663 po Kristusu je na Arabskem polotoku Mohamed imel videnja in je začel s širjenjem muslimanske vere, katera se je res hitro širila in sicer z mečem in pobijanjem. Kdor se je boril za vero – sveta vojna – džihad, le ta je prišel direktno v nebesa, kjer ga je čakalo sedem devic. Muslimanska vera to še danes uči, krščanstvo ne.
   Muslimanka Pakistanskega rodu, živeča v Nemčiji, je napisala:
   – Bog je v krščanstvu ljubeč, usmiljen, odpuščajoč, v muslimanstvu pa maščevalen.
   Zelo dobro pozna Koran, njen ded je bil iman v Pakistanu, pa tudi je bila v šoli, kjer so študirali samo koran. Siser pa vzemi v roke njeno knjigo in preberi – Sabatina James, Obsojena brez zločina.

   • Nata

    + + + + + + + + + +

   • tarantela

    Moraš pa še kaj več prebrat! Kaj pa pokristjanjevanje Slovanov, z vojsko. Beri Prešerna, če se Ti že česa drugega ne ljubi brat. Pa malo pobrskaj po španski inkviziciji itd.!

    • Karmen

     Pesniška svoboda, Prešeren namreč. Zgodovinsko dejstvo – v Grčiji – Solunu sta se leta 826 ali 827 in 812 ali 815 rodila Ciril in Metod.
     . Pri krstu so ju poimenovali Konstantin in Mihael, vendar sta ob vstopu v samostan imeni spremenila. Najprej sta delovala kot knjižničar in učitelj filozofije. Mladost sta preživela v okolici Soluna, cesar pa ju je okrog l. 860 poslal misijonarit na polotok Krim.
     Moravski knez Rastislav ju je okrog l. 860 povabil med slovanske narode, kjer sta delovala na tedanjem velikomoravskem ozemlju, ki je zajemalo današnjo vzhodno Slovenijo, vzhodno Hrvaško, Madžarsko, Češko, Slovaško, južno Poljsko, jugovzhodno Nemčijo in zahodno Ukrajino ter širila krščansko oznanilo v slovanskem jeziku. Po treh letih na Moravskem sta odšla v Panonijo in od tam preko Benetk v Rim. Pri papežu Hadrijanu II. (867–872) sta dobila dovoljenje za opravljanje bogoslužja v slovanskem jeziku.
     Ciril je v Rimu zbolel in umrl, papež Hadrijan II. pa je Metoda poslal h knezu Koclju v Panonijo. Na tem ozemlju je prišel v spor z nemškimi duhovniki in bil obtožen krivoverstva. Po izpustitvi mu je papež Janez VIII. (872–882) ponovno dovolil uporabo slovanskega jezika za bogoslužno rabo.

     Njun godovni dan v Katoliški Cerkvi obhajamo 5. julija, v neslovanskih deželah pa 14. februarja. Pravoslavna Cerkev njun god obhaja 11. maja, 24. maja pa godujeta po julijanskem koledarju. Božji služabnik papež Janez Pavel II. (1978–2005) ju je leta 1980 imenoval za sozavetnika Evrope. V ljubljanski nadškofiji sta glavna zavetnika, v mariborski nadškofiji pa druga zavetnika nadškofije. V murskosoboški škofij je sv. Metod glavni zavetnik škofije, njun god pa v Cerkvi na Slovenskem obhajamo kot slovesni praznik.

     Praznik apostolov Slovanov je priložnost za ovrednotenje in zavedanje njunega pomena na področju evropske kulturne, zgodovinske in jezikovne dediščine, ki je povezana tudi z našo deželo.

     • rrrrr

      Karmen, hvala za tvoj komentar. Jaz bom tvojemisli z veseljem dodal ksvojemu vedenju iz tega obdobja zgodovine. Tis(ti)te z dnevno sveže oprano pričesko pa ni vredno izgubljati besed. Temeljita izobrazba, zlasti s področja zgodovine, ni bila nikoli intimna opcija (ne prav) mladih, socialno čutečih gospa.

     • Karmen

      Hi, hi,hi, drugače pa zelo spadam med tele, kako že, (ne prav)mladih…..

     • rrrrr

      Karmen, nisem se spotaknil ob (ne prav) mlade dame zaradi njene (njihove starosti), ki jo brezpogojno spoštujem. Ampak, da (ne prav) mlade dame tako malo vedo o Prešernovem Krstu in pokristjanjevanju, pa z njim celo preteče mahajo, je pa že vredno bodice. Priznam, da sem bil v hitrici malo nespreten. Še enkrat se ti zahvaljujem za tvoje izčrpno pojasnilo in vse dobr, rrrrr.

     • Karmen

      Nisem mislila, da si nestrpen,se mi je zdelo hecno. Tudi tebi vse dobro.

     • tarantela

      No, odgovor si dala samo delno, o večini pa nimaš odgovora.
      Sicer pa glede na to, da naj bi bog obstajal in je neskončno dober in brez njegove volje ne odpade niti las z glave, pomeni, da mu ni mar za uboge lačne otročiče po vsem svetu, in če je vse po njegovi volji, je tudi to, da bodo Evropo preplavili muslimani.

     • Karmen

      Ne mešaj povsod cerkve zraven. Inkvizicija je bila bolj posvetna, kot crkvena.
      Glede Boga, res je dober, usmiljen in odpuščajoč. On ničesar ne dovoli, Bog je dal ljudem svobodno voljo, da se sami odločajo. Gotovo imaš otroke, ki si jih vzgajala in jim v mladosti povedala veliko pravil. Ko so odrasli, jih spustiš, imajo svojo voljo in lahko delajo kar hočejo. Zato jih imaš še vedno rada čeprav ne odobravaš njihovih dejanj, ter jim napake tudi odpustiš.

    • Nada

     Na ozemlju današnje Slovenije je bilo krščanstvo že v prvih stoletjih po Kristusu

     https://sl.wikipedia.org/wiki/Viktorin_Ptujski

   • Ja tako je bilo zares. So pa tudi laži, ki se širijo od ust do ust, pa tudi po knjižnem izročilu.

  • goldhorn

   S to razliko, da se je to dogajalo pred mnogimi stoletji.

   • moat

    Tudi to je res.

   • tarantela

    rezultat je pa isti, ljudje trpijo.

  • Olga

   Islam pa z oljčno vejico? Komunizem tudi?

  • soc

   Da ne omenjamo pračloveka, ki je s kolom po buč širil teren, kajne? Homo sapiens, ki je iztrebil neandertalca. Nekaj let gor ali dol v razvoju človeštva pač ni merodajno; +2016 ali -40000, vseglih za Mladino.

   Tokrat si z brihtnim komentarjem iz YU zgodovinskih učbenikov 1970 (+/-) prekosil celo samega sebe.

 • Olga

  Papež pa umiva noge muslimanom! Sramota!

  • Bastian

   In jih vlači domov futrat, bog ve ali so mu že nategnili kakšnega njegovega pedrčka v Vatikanu

 • elh

  Ameriška politika mora skorigirati svoj odnos do islama. Ne vem, koliko pastorjev in njihovih državljanov bodo morali še pozapreti po muslimanskih državah ali koliko žrtev islamskega terorizma ameriškega rodu je še potrebno, da jim bo kapnilo, da islam ni religija, ki bi jo lahko obravnavali kot ostale. Da gre enostavno za sovražno ideologija, ki “bogati” človeštvo podobno, kot komunizem, nacifašizem, ki je sovražnik demokracije in bi zato tam, kjer naj bi bila demokracija doma moral biti prepovedan.

  Turki jim zapirajo poštene državljane, Američani pa pomagajo islamu vstopat v Evropo, v Ameriko, postavljat džamije…, medtem, ko zahodna vera v muslimanskem svetu ni dobrodošla.

  Butci, ki časte Obamo in Hilary, vzorčna primerka politične korektnosti, ki normalnim ljudem privzdigneta želodec.
  Trump ima veliko za počistiti.

 • antimur

  Pahor se pa tem muslimanskim divjakom prilizuje. To je noro in do skrajnosti pokvarjeno. Sicer pa imajo naši levaki in Turki dosti skupnega. Predvsem jih povezuje sovraštvo do katolikov.

  • Slovenec 33

   Že v antičnih časih so take, ki so delovali proti svojemu ljudstvu dovolj natančno opisali

   Kaj je izdajalec je že v davnih časih Cicero definiral – težko se najde boljši opis.

   Takole gre

   Narod lahko preživi svoje norce, celo ambiciozne. Ampak ne more pa preživeti
   izdaje od znotraj. Sovražnik na vratih je pomemben ampak je znan in nosi svoj
   prapor javno. Toda izdajalec se prosto giblje med vrati, njegov potuhnjeni
   šepet šumi po vseh ulicah in slišati ga je tudi v dvoranah vlade same.
   Izdajalec ne izgleda kot izdajalec, govori s tonom, ki je domač žrtvam, nosi
   njihov obraz in njihove argumenta, pritožuje se nad podlostjo, ki jo kakor
   opaža. Razkraja dušo naroda in dela tajno, v noči ogrozi stebre na katerih
   sloni moč mesta. Okuži politično telo, da se ne more več upreti. Morilcev se je
   manj bati kot izdajalcev. (Markus Tilius CICERO leto 50 pred n.š.)

  • dare326

   Nabijate proti Pahorju, istočasno pa nihče nima pojma s kakšo nalogo je šel Pahor na Bližnji vzhod. Ne veste ali je šel po lastni volji, ali ga je poslala EU, mogoče kdo tretji.

 • MEFISTO

  tarantela • 2 uri nazaj
  Tudi krščanstvo se je širilo po svetu s pomočjo nasilja.
  ———————————————————————————

  Samo komunizem je osvajal svet z oljčno vejico in kruhom , namazanim z medom.

  • xtc

   Ja in z bombami in mitraljezi v rokah:

  • Nata

   + + + + + + + + + + + ojej, luštna !!

 • xtc

  Dejstvo je ;da gre za versko vojno;seveda Eu politični pos:::: ne upajo to povedati na glas;ker se bojijo vpitja levakov dejstvo pa jeda bo zadeva sleje kot preje udarila na dan:

 • Antonius

  Najbrž je v ozadju zaprtja pastorja, izsiljevanje Amerike, da jim izroči Fetullaha Gulena.
  Oblastnemu tiranu Erdoganu se izsiljevanje Američanov zagotovo ne bo izšlo.
  Ima pa Evropa priliko, da končno spregleda in muslimanske Turke neha priključevati evropski skupnosti.

 • Nata

  23 let čakata na dovoljenje za stalno bivanje ? Fiiiiiiiiiiiino , no !

  Me pa skrbi , kam bo ta čudna nastrojenost proti Kristjanom pripeljala .
  Skrbi me , ker nimamo podpore v domači. , evropsli politiki , niti med drugače mislečimi lastnimi sodržavljani ! Kot , da ne bi živeli na istem prostoru ? Za mnoge smo zatohli , nazadnjaški . Te oznake so zame čisto nerazumljive !

  Zatohla, siva , maslinasto siva je bila Juga ! Še pomnimo ?

  • pokvarjeniSvet

   Zato ker za vso to izdajalsko politiko propagando in manipulacijo stojijo Askhenazi psihopati, ki niso po župi priplavala in so že dolgo prisotni in inteligentni (definitivno najmanj 10× bolj kot te oprane ovce katerim so oprali um)

 • garfi

  še bolj se je bati evropskih turkov na oblasti

 • Olga

  Nasilje nad drugače mislečimi, v tem primeru predstavniki druge vere! Podtikajo jim terorizem! Ali ne ravnajo komunisti enako?! Komunizem, islamizem sta oba zločinska sistema!

 • dare326

  Islam je razvojno 600 let za krščanstvom, torej tam kjer je bila Evropa leta 1500. Znanastveno dokazano, da je potreben določen čas, da religija doseže to kar ima Evropa danes. Tudi komunizmu fali še veliko, recimo 2000 let.

 • Caetano

  Če je človek samo kupoval Gulnov časopis je postal žrtev čistk. Odkupil pa si se v nekaterih primerih lahko z ovajanjem in propagando med tujimi turisti, da so Kurdi skrajni islamisti. Mi je žal za tega pastorja.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!