Turki grozijo Bruslju z novim valom migrantov

Foto: STA

Jean-Claude Juncker je zavrnil grožnje turškega predsednika Erdogana, da bo izstopil iz dogovora EU glede zajezitve migrantov na njihovih mejah. Ankara pa je zagrozila, da bo sprožila nov val gibanja migrantov v Evropo, če Bruselj ne omogoči Turkom potovanja brez vizumov do konca decembra.

Juncker je opozoril Turčijo, da se odmika od demokratičnih vrednot in rahlja vezi z Evropo.

Turčija se je marca strinjala, da ustavi migrante na poti iz Grčije v zameno za finančno pomoč za tiste, ki jih bodo imeli v svoji oskrbi. Zahtevajo tudi potovanja turških državljanov brez vizumov v večino držav EU in na koncu še pospešitev pogajanj o članstvu v EU.

Dogovor je bil sklenjen lani, ko je v Evropo prispelo več kot milijon migrantov. Z ladjo so dosegli grške otoke, pot pa nadaljevali po kopnem do Nemčije, Francije in Velike Britanije.

Najprej naj spremenijo protiteroristične zakone
Zapletlo se je pri odobritvi zahteve, da Turki vstopajo v Evropo brez vizuma. Bruselj namreč želi, da Turčija najprej spremeni svoje protiteroristične zakone, saj so zastavljeni preširoko.

Turčija je dobila mednarodno obsodbo za petkovo aretacijo voditeljev in zakonodajalcev od pro-kurdskih ljudstev demokratske stranke (HDP), druge največje opozicijske skupine v parlamentu, kot del preiskave o terorizmu.

Turški predsednik Tayyip Erdogan je obtožil Evropo podpiranja terorizma s podporo kurdskih upornikov in dodal, da mu je vseeno, če ga kličejo diktator.

Več kot 110.000 uradnikov – od vojakov, sodnikov, učiteljev in novinarjev – je bilo pridržanih ali odpuščenih po neuspešnem julijskem vojaškem udaru. Erdoganovi kritiki menijo, da gre za zatiranje vseh oblik nezadovoljstva.

Juncker ni neposredno komentiral aretacij, a je vseeno povedal, da je odziv vlade na neuspešen državni udar pretiran. Dejal je: “Z žalostjo ugotavljam, da se Turčija oddaljuje od Evrope in ni Evropa tista, ki se oddaljuje od Turčije.”

Ključni zaveznik Angele Merkel je zahteval, da se prekinejo pogovori s Turčijo glede članstva v EU. Manfred Weber je dejal, da so trenutne razmere v Turčiji “prava tragedija”.

Weber, vpliven član sestrske stranke krščanskih demokratov Angele Merkel in predsednik Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, je dejal, da se pogovori glede na trenutne rezultate ne morejo nadaljevati. “Potrebno je takoj prekiniti pogajanja za polnopravno članstvo Turčije v Evropski uniji. To je država, v kateri opozicija konča v zaporu, razpravlja pa celo o smrtni kazni,” je povedal.

B.P.

 

 

 

 • PIA PlA

  Z agresivnim lažnivcem še češenj ni dobro zobati, kaj šele sklepati kakšne pakte.

  • rubec

   Njegova žena je čisto nasprotje. Razkrila je resnico o haremih kjer se dekleta niso učila klekljanja kot smo dosedaj mislili ampak kako brez zaseke delati prežganje za joto.

   • PIA PlA

    To je samo zato, ker je vse brez kranjske klobase. V haremih imajo raje bolj debele krvavice, čeprav se na premočnem ognju takoj razpočijo.

    Tradicionalno slovensko zabelo s kakšnimi ocvirki in/ali zaseko bi tam dali samo upornikom na baklavo.

    • rubec

     *********

 • Artur

  In tako bodo pri nas levaki nadaljevali z vsiljevanjem migrantskih centrov 150 do 400 domoljubov kolikor jih premore naša populacija protestira proti invaziji teh zapečenih parazitov saj se gre za usodo cele države in metanja težkih milijonov za njihovo pedenanje medtem ko se kar 2500 javnosektorašev pojavi na ulici samo takrat, ko se gre izključno za njihove riti.

 • xtc

  Tako Putin kot Erdogan KUHATA VOKNO ZARADI SVOJIH BOLNIH AMBICIJ_VOJNA JE DEJANSKO ŽE TUKAJ:

 • antimur

  Vse muslimanske Turke, ki so se pritepli v Evropo, niso se pa integrirali in asimilirali, ampak zganjajo v našem okolju svojo nazadnjaško kulturo in navade, je potrebno takoj deportirati nazaj Erdoganu. Nihče mi ne bo trobezljal, sploh pa ne razne “človekoljubne organizacije”, ki so baza homoseksualcev, komunistov, drogerašev in lenuhov, da jih je potrebno zaščititi v imenu demokracije. Jebeš takšno demokracijo, ki ti jemlje varnost na račun pritepencev. Tudi mi bi radi vsaj enkrat imeli nekaj od demokracije, ne pa da nam kučanisti okupirajo državo ter na široko odpirajo vrata vsem, od katerih pričakujejo volilni glas. Takšno demokracijo si naj vtaknejo v svoje rdeče riti.

 • pajot

  Turkom je treba nastrožje prepovedat vstop. Tako kot so to storili vrli Butalci.

 • Unikatna

  Bo pa potem potrebno vse Turke iz EU poslati domov!!

 • JK90

  Pa ne spet ti migranti….

 • Caetano

  Pa ne samo to. Zdaj ko bojujejo Kurdi z nekaj ameriske pomoci bitko za osvoboditev Rake jim turska vojska s svojim topnistvom strelja v hrbet.

 • berendy

  A zdaj pa tudi EU in NATO nimata več nobenega vojaka, da bi ga poslala na turško mejo ? Naj gredo pa naši partizani, oni so pa bili sposobni mejo zapreti nepredušno.

  • Steiermark

   Tako je, plačani so dobro, v “formi” so tudi, saj je njihova povprečna starost manj kot 60 let! Naj vsaj delno odslužijo to, za kar dobivajo privilegirane penzije in ostale privilegije, ki jih nam odžirajo!

  • Artur

   Ta Turška meja bo morala biti v hosti pa še v tem primeru nebi bilo koristi od njih.

 • totex39

  Breuselj bi moral sultano Erdogano za poslastico enostavno vrniti v istem smislu: mi vam bomo pa vrnili vse Turke nazaj iz Evrope ne glede na to, če imajo državljanstva.

 • Olga

  Zapreti Evropske meje in iz EU nagnati vse, ki podpirajo diktatorja!

 • Adolf Hitler
 • Danda

  Slab mesec nazaj sem napisal da nas Erdogan drži za jajca glede beguncev in evropske politike v zvezi s tem…Itak sem bi največje govedo na svetu,me niti ne gane,mogoče sem res:.)))A zdaj pa pametujemo ,češ prekleta svinja turška…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!