Turkmenistan: na volitvah zmagal dosedanji avtokratski predsednik, ki bo lahko na oblasti do smrti

Foto: epa

Dosedanji predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov je bil v skladu s pričakovanji na nedeljskih predsedniških volitvah spet izvoljen. Prejel je kar 98 odstotkov glasov.

Gurbanguli Berdimuhamedov je leta 2006 nasledil diktatorja Saparmurata Nijazova, v nedeljo pa je spet slavil na predsedniških volitvah. Poleg njega se je za predsedniško mesto potegovalo še osem kandidatov, vendar pa kakšnih resnih možnosti za zmago niso imeli. Kandidirali so bolj zaradi videza, da se v Turkmenistanu dejansko dogajajo demokratične volitve, so prepričani poznavalci tamkajšnjih političnih razmer.

59-letni Berdimuhamedov pa se sooča tudi z očitki, da krši človekove pravice in zatira opozicijo, kar mu očitajo zagovorniki človekovih pravic. Slednji so tudi besni, ker so prepričani, da v njihovi državi pod vodstvom Berdimuhamedovega ni medijske svobode.

Spremenili ustavo v prid dosedanjega predsednika
Berdimuhamedov je v nedeljo, potem ko je oddal svoj glas na volitvah, zagotovil, da si bo, če bo še enkrat izvoljen, še naprej prizadeval za izboljšanje blaginje ljudi. Sicer pa so v Turkmenistanu lani sprejeli spremembo ustave, ki dopušča, da dosedanji predsednik na tem položaju ostane do smrti. Predsedniški mandat so podaljšali s petih na sedem let, poleg tega pa so odpravili starostno omejitev za predsedniške kandidate, poroča STA.

Marjanca Scheicher

 • črnaovca

  Za tiste tam kaj drugega kot diktatura tako ali tako ne pride v poštev. Kar poglejte si koliko migrantov imamo ko so Amiji začeli izvažati demokracijo na bližnjo vzhod

 • Caetano

  Njegov predhodnik Nijazov je po sebi poimenoval cele mesece, tedne in dneve. Sedaj pa so dobili še kopijo. Zagotovilo za ”napredek”…

 • Olga

  So jih iz bratske Slovenije že podprli in obiskali? Erdogan, Putin…!?

 • Kat Wilson

  Bližnji vzhod ne rabi demokracije, oni rabijo dikatatorje, ki jih držijo na kratko. Lej kaj se je zgodilo odkar so skinili Gadafija in Husseina… In sedaj probajo še Assada. Demokracija ni za vse. Dokazano demokracija deluje le v primeru ko ima populacija nacije IQ 90+; ko pa je povprečni IQ manj, rabiš diktaturo. In muslimanske države imajo IQ v povprečju med 60 in 85.

  • Ivan Friderik Novak

   Kat, Turkmenistan se nahaja v Srednji Aziji in ne na Bližnjem vzhodu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!