Twitter načrtuje naslednji korak v boju proti “sovražnem govoru” – To je le prvi korak v agresivni kampanji proti konservativcem

Foto: iStock

Potem ko so velikani Silicijeve doline YouTube, Facebook, Spotify in Apple družno onemogočili radijskemu voditelju Alexu Jonesu predvajanje njegove oddaje na njihovih platformah, so se oglasili tudi uslužbenci Twitterja, ki si želijo ostrejših ukrepov proti “sovražnem govoru”. Kakor kaže, se z bližajočimi se ameriškimi vmesnimi volitvami začenja tudi pogrom socialnih omrežij nad vokalnimi konservativci.

Izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey je v sredo napovedal še eno spremembo pravil, ki veljajo na družbenem omrežju. Do sprememb naj bi po poročanju Daily Callerja prišlo zaradi nezadovoljstva zaposlenih, ki so prepričani, da podjetje ne naredi dovolj v boju proti “sovražnemu govoru”.

Ta fraza je postala jasen signal za napad na konservativce, saj so ti pogosto tarča ukrepov s strani podjetja. Na drugi strani progresivci za enake prekrške niso nikoli kaznovani. Pogosti ugovor, da gre za zasebna podjetja, tu pade v vodo. Vsi tehnološki velikani so namreč pred izbiro, ki jo je pred časom na zaslišanju ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga nakazal teksaški senator Ted Cruz: ali želijo biti klasificirani kot javni forum ali objavljavec.

Ali cenzura in pravna odgovornost ali javni forum in nevtralnost
Namreč, na podlagi ameriške zakonodaje ne morejo biti oboje. Če je podjetje javni forum, potem ni pravno odgovorno za stvari, ki jih pišejo posamezniki, ter je dolžno zagotavljati nevtralen prostor za diskusijo. Če se podjetje označi za objavljavca, je pravno-formalno odgovorno za vse, kar njegovi uporabniki objavijo. Podjetja so do sedaj rada igrala na obe karti, se izgovarjala, da so javni forum, obenem pa izvajala cenzuro nad posamezniki, ki so si drznili misliti drugače od zapovedane progresivne struje.

Izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey in radijski voditelj Alex Jones (vir: twitter)

Zdaj Twitter napoveduje, da se bo cenzura ne le nadaljevala, temveč da bo še veliko hujša. “Ni nikakršne časti v upiranju zunanjim pritiskom, samo zato, da se lahko trepljamo po hrbtu, zato ker smo nevtralni,” je zapisala Twitterjeva inženirka Marina Zhao. Urednik Washington Free Beacona Sonny Bunch je po drugi strani Twitterjevo najavo označil za “prvi korak v agresivni kampanji deplatformiziranja konservativcev”.

Ivan Šokić