Twitter načrtuje naslednji korak v boju proti “sovražnem govoru” – To je le prvi korak v agresivni kampanji proti konservativcem

Foto: iStock

Potem ko so velikani Silicijeve doline YouTube, Facebook, Spotify in Apple družno onemogočili radijskemu voditelju Alexu Jonesu predvajanje njegove oddaje na njihovih platformah, so se oglasili tudi uslužbenci Twitterja, ki si želijo ostrejših ukrepov proti “sovražnem govoru”. Kakor kaže, se z bližajočimi se ameriškimi vmesnimi volitvami začenja tudi pogrom socialnih omrežij nad vokalnimi konservativci.

Izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey je v sredo napovedal še eno spremembo pravil, ki veljajo na družbenem omrežju. Do sprememb naj bi po poročanju Daily Callerja prišlo zaradi nezadovoljstva zaposlenih, ki so prepričani, da podjetje ne naredi dovolj v boju proti “sovražnemu govoru”.

Ta fraza je postala jasen signal za napad na konservativce, saj so ti pogosto tarča ukrepov s strani podjetja. Na drugi strani progresivci za enake prekrške niso nikoli kaznovani. Pogosti ugovor, da gre za zasebna podjetja, tu pade v vodo. Vsi tehnološki velikani so namreč pred izbiro, ki jo je pred časom na zaslišanju ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga nakazal teksaški senator Ted Cruz: ali želijo biti klasificirani kot javni forum ali objavljavec.

Ali cenzura in pravna odgovornost ali javni forum in nevtralnost
Namreč, na podlagi ameriške zakonodaje ne morejo biti oboje. Če je podjetje javni forum, potem ni pravno odgovorno za stvari, ki jih pišejo posamezniki, ter je dolžno zagotavljati nevtralen prostor za diskusijo. Če se podjetje označi za objavljavca, je pravno-formalno odgovorno za vse, kar njegovi uporabniki objavijo. Podjetja so do sedaj rada igrala na obe karti, se izgovarjala, da so javni forum, obenem pa izvajala cenzuro nad posamezniki, ki so si drznili misliti drugače od zapovedane progresivne struje.

Izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey in radijski voditelj Alex Jones (vir: twitter)

Zdaj Twitter napoveduje, da se bo cenzura ne le nadaljevala, temveč da bo še veliko hujša. “Ni nikakršne časti v upiranju zunanjim pritiskom, samo zato, da se lahko trepljamo po hrbtu, zato ker smo nevtralni,” je zapisala Twitterjeva inženirka Marina Zhao. Urednik Washington Free Beacona Sonny Bunch je po drugi strani Twitterjevo najavo označil za “prvi korak v agresivni kampanji deplatformiziranja konservativcev”.

Ivan Šokić

 • Boris_j

  Saj Alex Jones ne misli drugače. Alex Jones se samo dere drugače.

  In jasno mora biti sledeče: sovražni govor niso le žaljivke, ampak konkretna pot na oblast za nekatere. Tista najslabša pot, ki popolnoma zastrupi debato, vsako logiko, vsako resno razmišljanje, na vrh pa izpljune največje tirane.

  To rabimo približno toliko kot meteor v velikosti Azije. Vsaka svobodna družba, ki hoče ostati svobodna, se bo morala spopasti z (učinkovitim) sovražnim govorom. Učinkovitim za nevarne demagoge, ne pa učinkovitim za svobodo. Cenzura morda ni najboljša pot, zato pa v svobodni družbi vsakdo razmisli in predlaga kaj boljšega.

  • RATATA

   Kje pa je ta svobodna družba,v katerem delu Slovenije?

   • Staybell geenius

    Je to sploh veljavno vprašanje?
    Pričakuješ odgovor v smislu: na primorskem, v Ljubljani, med Logatcem in Cerknico…???
    Povej kaj sploh hočeš povedati.

    • RATATA

     Na tako bedaste in nepovezane trditve, kot jih uni boris_j izliva, je neskončno mnogo vprašanj.
     A smo mi svobodna družba?
     Nismo!
     Dokler bodo mediji lansirali jankoviće, bratušce, cerarje, šarce … smo še daleč od svobodne družbe.
     Volitve so pa svobodne, to pa res, le izbira je bolj qrčeva in …. nepoštene so, to je problem.
     Sicer pa, ggenius ti nisi na mojmu dritlu

     • Staybell geenius

      Torej mora medije lansirati desnica, da bomo “resnično svobodni”, oziroma kako si ti predstavljaš to svobodo?
      To, da si se osredotočil na 5% komentarja, vse ostalo pa ispustil, govori samo o tem, kako omejen si in da ne znaš razmišljati izven okvirjev levo-desno in ne znaš drugega kot pojuvati vedno ene in iste ponavljajoče neumnosti brez vsebine

     • RATATA

      Dodaj še piko in zaključi.

     • Staybell geenius

      Uuu, si pa povedal :))
      Kako jasno se konzervativci pokažete, da ste brez vsebine in da znate le ponavljati za vašimi lastniki, brez ene same lastne misli

     • RATATA

      Povej mi eno referenco šarca in samo en indic magari, da so mediji imeli osnovo uvrstiti ga v ankete pred letošnjimi volitvami. Je bil to morda dober program morda(?), ki ga nihče ni videl?…. je mogoče kofetar Urlep tisti, ki jih je prepričal, da so insinuirali o zmagi, o vodilni struji, ki nosi ime faliranca šarca?
      Enako je bilo s cerarjem 2014; niti ene same samcate lastnosti, še želje ni imel delovati kot združevalec, kot lider z izdelanimi rešitvami, česar itak nima in ne zna še dandanes, saj nima pojma za kaj gre, niti ne zna nastopat. Kje si še videl kaj takega, da odstopi z mesta pv, čigar stranka ima 37 poslancev, zdaj gre pa spet v nekakšno koalicijo z desetimi, pod vodstvom ravno takšnega nesposobnega nastavljenega luzerja kot je sam. In mediji spoštljivo pišejo o obeh!?! Ti si bolan primitivec! Mediji bi ji morali sesuti, pa naj se pokaže drugi in prvi, da je pravi!!
      Se je morda bratušca pokazala kot prava? Sramota vseh sramot! Nato pa v volilno kampanjo z dvema stavkoma:
      Upokojenci in zdravstvo (pika)(klicaji).
      Se spomniš magistrata in prosečih obrazov pokazanih raji, magnifika, predikako, bučarja, kožuh novakove, veslača, tekačice, kmecla, sepeta…. fuj(!!!) vsi so z malo napisani, kot opaziš, ker so smrdljivi gnusni izmečki!!!
      To delajo mediji, norce se delajo, ustvarjajo javno mnenje seve, toda ponujajo nekaj, kar je neužitno in razmišljujoči človek ne more izbrati, se pa lahko, to je pa res, svobodno odloči ali bo in koga ne bo volil.
      To ni pošteno in volilni sistem ni pravičen in poročanje ni pravično, ker je očividno navijaško.
      No želel sem ti povedati samo to, da si primitivec!!

     • Staybell geenius

      Še dobro, da si v zadnjem stavku končno napisal tisto, kar si hotel povedati, ker nihče ne bo bral tega čreva.
      Po bežnem preletu pa sem videl v glavnem eno samo jamranje, jamranje in še enkrat jamranje…
      Daj bod dec in pač priznaj, da volilci ne padamo na tako očitno zlagane populizme in ljudi, ki nimajo za ponuditi popolnoma ničesar, razen sovraštva pred “drugačnimi”.

     • RATATA

      Kaj bi jamral, ko grem pa za dva tedna lenarit in zapravljat.

     • Staybell geenius

      Če tisto ni blo jamranje, potem nočem videti kako zgleda.
      Uživaj na dopustu :)

     • RATATA

      Jebi se!

     • Staybell geenius

      *lupčka*

     • Boris_j

      Torej po tvojem nismo svobodna družba, imamo pa svobodne volitve. To nima kaj dosti smisla. Pa še to sklepam, da trdiš zato, ker je SDS zbral 25 posto na volitvah, ker če bi zbrali 3x manj, bi bili po tvojem najbrž S. Koreja?

      Morda te pa moti ravno to, da izmed vse ponudbe, ki jo imamo ljudje vendarle svobodno izberejo Šarce, Bratuškove, Cerarje, Mesce, ipd… a tudi Janše, Jelinčiče. A je še kaj drugega nesvobodnega?

   • sodnikisozločinci

    V Hudi jami in na podobnih spominskih krajih levičarskega humanizma.

  • garfi

   predlagam, da leWiČĆarji vrnete državno rtv Slovencem

  • Vince Blake

   Se pravi, da potem podpiraš tudi “patriotski akt”, ki ga je sprejela administracija G. Busha mlajšega?

   • Boris_j

    Ta akt kolikor vem nima neposredne veze s področjem svobode govora, ampak z neko specifično interpretacijo ameriške nacionalne varnosti. Pri njem ne gre toliko za svobodo govora, kot za pravico do zasebnosti.

    Jaz svoje zasebnosti za varnost ne bi zamenjal. Če bi o tem sploh lahko glasoval. Na žalost ne morem in je to področje, ki so ga sebi v prid “uredili” kar tehnološki giganti in ameriška vlada. Rezultat so neskončni petabajti podatkov s celega sveta (tudi zasebnost celega sveta) katerih zbiranje so si enostavno prisvojili.

    • Vince Blake

     Patriotski akt je v marsičem posegal tudi v svobodo govora. To, kar pa zdaj počnejo ti tehnološki velikani je pa v marsičem še slabše od McCarthyisma. Ker celo takrat so o sovražnem (komunističnem) govoru odločala sodišča, danes pa o tem, kaj je sovražni govor in kaj ni, odloča drhal na socialnih omrežjih. Ta v mnogočem vpliva na politiko tech. velikanov, drugi faktor so pa velike medijske hiše, ki v raznih infowarsih vidijo konkurenco. Plus seveda to, da so Zuckerberg, Jack Dorsey, Sundar Pichai in ostali zelo globalistično naravnani in vidijo v porastu populizma nevarnost za svoje imperije.

     To kar zdaj počno ni nič drugega kot srednjeveško zažiganje knjig. O Alexu Jonesu ima lahko vsak svoje mnenje, ampak dejstvo je, da gre za usklajeno akcijo utišati populiste. Kar dokazuje to, da mu je bil zbrisan profil tudi na Linkedin, kjer sploh ni objavljal ničesar.

     In to brez odločitve sodišča, ki je edino pristojno, da presodi kaj je sovr. govor in kaj ne. Oziroma po tvojem: Učinkoviti sovražni govor”.

     Zelo se mi zdi sporna tvoja izjava: “Vsaka svobodna družba, ki hoče ostati svobodna, se bo morala spopasti z (učinkovitim) sovražnim govorom”

     Kdo bo pa arbiter, kaj je sovraćni govor?

     Ravno zato te sprašujem, če podpiraš Bushev patriotski akt, glede na do, da pozivaš k spopadu s sovražnim govorom. Glede na to, da so isto retoriko uporabljali tudi republikanci pa napadu na dvojčka, še prej pa (od Trumana naprej) ameriški desničarji.

 • Staybell geenius

  Torej privatna firma z lastnimi pravili obnašanja mora po mnenju konzervativcev sodno dokazanemu “glumcu” (kakor se je izrazil na sodišču), kljub večkratnemu kršenju teh pravil, dovoliti blatenje staršev otrok, ki so bili ubiti v množičnih pokolih. Zato, da lahko ti starši, od retardiranih idiotov, ki Jonesa dejansko poslušajo, prejemajo grožnje s smrtjo.
  Kar Jones dela, ni zaščiteno pod 1. amandmajem ameriške ustave, t.j. “defamation” ali blatenje vanj ne spada, saj ima amandma omejitve.
  Tako kot ima suverena država (ZDA) pravico, da samostojno odloča, kod bo prišel v državo, tako ima suverena organizacija pravico, da samostojno odloča, kdo se lahko poslužuje njene platforme. Povsem logično vsakemu, le našim domoljubom očitno ne.

  • garfi

   suveren leWiČĆar

  • Boris_j

   Po mojem so zasebne tožbe še najboljša pot za ustavljanje takih. Da so dobro prodajane dezinformacije, ki jih širi Jones in podobni že povzročile veliko škodo nedolžnim, je dokazljivo. Če se jih dovolj zbere z odvetniki, se jih ne bo kar rešil.

   • Staybell geenius

    Starši iz pokola v Sandy Hook že tožijo zaradi laži, ki so vodile v grožnje s smrtjo.

    • Boris_j

     Povsem prav, da ga.

 • garfi

  gLobaListi so ugrabili MONOPOLISTE twitter youtube facebook google itd
  odstranjujejo Patriote za lažje pranje možganov mladini
  uspelo jim je poneumiti že polovico Američanov
  ostalo polovico bodo razorožili in že lahko izvedejo pravi državni udar
  tako kot v jugoButalah

 • xtc

  Dejstvo je ,da je treba z zakonom onemogočiti ravnanje takih firm,objave lahko cenzurirajo šele po dokončnih pravnomočnih odločbah sodišč to lahko Trump doseže z lahkoto.

  • Staybell geenius

   Torej si za vtikanje države v privatne suverene organizacije, ampak samo in zgolj v primeru, ko v skladu z lastnimi pravili in prvim amandmajem ustave ZDA blokirajo nekoga, ki je tebi podoben.
   Seveda vsi vemo, da če bi se to zgodilo levičarju, bi pisal slavospeve o “suvereni privatni firmi”, ki se pač odloča po svojih pravilih. Ne trudi se, vsi vemo da bi bilo točno tako

 • xtc

  Definitivno pa bi moral Trump iti z zakonodajo,ki bi povsem odpravila cenzuro na omrežjih razen v primeru pozivov k nasilju,pobijanju ali pozivom k zločinu. Ostalo naj bo prosto.
  Bi pa Trump moral s sodelavci razmisliti o paralelni platformi Twitterja,kjer teh omejitev nebi bilo.

  • Staybell geenius

   Hahaha si že slišal za prvi amandma ustave ZDA, ki dela točno to???
   Mater ste navijači zabiti v glavo, ko se tako streljate v koleno.

 • Olga2345

  Trump jih bo že naučil kozjih molitvic!

  • Staybell geenius

   Hahahaha
   “I love the uneducated” trump 2016

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!