Umrl tajski kralj z najdaljšim kraljevim stažem na svetu

Foto: STA

Iz tajske palače so sporočili, da je v 88. letu umrl tajski kralj Bhumibol Adulyadej, ki velja za monarha z najdaljšim stažem – vladal je kar 70 let. Med ljudmi je užival veliko spoštovanja in je v času političnih nemirov in državnih udarov veljal kot pomembna stabilizacijska figura.

Zadnja leta je bil v slabem zdravstvenem stanju, zaradi česar se je tudi redko pojavljal v javnosti. Do smrti monarha je prišlo po tem, ko je Tajska zaradi državnega udara leta 2014 ostala pod vojaško vladavino.

Foto: epa

Foto: epa

Tajski premier Prayut Chan-o-cha je sporočil, da bo novi vladar postal prestolonaslednik Maha Vajiralongkorn, in v televizijskem nagovoru dejal, da sledi obdobje enoletnega žalovanja, zaradi narave situacije pa bo v enomesečnem obdobju prepovedano kakršnokoli prirejanje zabavnih dogodkov. “On je sedaj v nebesih in bo od tam pazil na vse tajske državljane,” je še povedal.

V nedeljo so iz palače sporočili, da zdravstveno stanje kralja ni stabilno. Veliko Tajcev se je z namenom, da bi prinesli srečo kralju, oblekli v rožnato barvo. Na stotine ljudi se je zbralo pred bolnišnico, v kateri se je zdravil Adulyadej. BBC poroča, da je palača v izjavi za javnost sporočila, da je kralj umrl mirno ob 15.52 po lokalnem času, parlament pa se je odzval z razglasitvijo posebne žalne seje v znak spoštovanja umrlemu monarhu.

Foto: epa

Foto: epa

63 let star prestolonaslednik Vajiralongkorn ni dobro poznan med Tajci, zato bo imel pred sabo še veliko dela, da doseže vsaj senco veličine svojega očeta, kajti večino časa je preživel v tujini, zlasti v Nemčiji. 

Strogi zakoni glede nasledstva na Tajskem strogo prepovedujejo javno razpravo glede nasledstva in za to narekujejo kazen v obliki dolgotrajne zaporne kazni.

Bil je monarh, ki je združeval
Glede na osrednjo vlogo, ki jo je pokojni kralj imel pri vzdrževanju ravnotežja moči v nestanovitnem tajskem političnem okolju, se bo vlada soočila s številnimi izzivi, je izpostavil BBC-jev poročevalec Jonathan Head v Bangkoku.

Pokojni kralj Adulyadej je bil leta 1927 rojen v Cambridgu v ameriški zvezni državi Massachusetts, po smrti brata, kralja Anande Mahidola, pa je nasledil prestol 9. junija 1946. Kljub temu, da velja za ustavnega monarha z omejenimi pooblastili, je Adulyadej med Tajci veljal za polbožanstvo. Na njega so se obračali v času največjih napetosti. 

Foto: epa

Foto: epa

V pokojnem kralju so videli združevalno figuro, ki je imel velik vpliv na pomirjanje napetosti v času številnih državnih udarov in kar 20 sprememb ustav. Njegovi kritiki trdijo, da je podprl vojaški prevzem oblasti in da ni javno spregovoril in obsodil kršitev človekovih pravic.

N. Ž.