Zakaj je letalo pred strmoglavljenjem spreminjalo višino in kaj so neobičajni zvoki v pilotski kabini

Foto: epa

Egiptovski predsednik Abdul Fattah al-Sisi je zanikal trditve Islamske države (IS), ki je prevzela odgovornost za sestrelitev letala, in jih označil za propagando. Obstaja dvom, da IS na tem ozemlju sploh ima dovolj močno orožje za sestrelitev letala. Letalska družba še vedno izpostavlja, da je za nesrečo kriv t. i. zunanji dejavnik, ameriški satelit pa je ob času nesreče na Sinajskem polotoku zaznal toplotni val.

Letalo ruskega letalskega prevoznika Kogalymavia Airbus 321 je v soboto razpadlo v zraku in strmoglavilo na Sinajski polotok. Umrlo je vseh 224 potnikov na krovu. Vzrok nesreče še vedno ostaja neznanka, saj se v javnosti pojavlja vedno več teorij. Včeraj je letalska družba Kogalymavia kot vzrok nesreče uradno navedla zunanje dejavnike. ”Ne obstaja taka kombinacija sistemskih odpovedi, ki bi lahko vodila v razpad letala v zraku,” je dejal Alexaner Smirnov.

Ruska zvezna agencija za letalstvo navedbe o zunanjem dejavniku zanika, Islamska država prevzela odgovornost
”Obtožbe o vplivu zunanjega dejavnika so prezgodnje in ne temeljijo na pravih dejstvih,” pa je povedal vodja Ruske zvezne agencije za letalstvo Aleksande Neradko.

Sinajska provinca – del Egipta, ki je po odstavitvi egiptovskega predsednika Mohammeda Morsija sklenil zavezništvo z Islamsko državo – je takoj po strmoglavljenju letala pisno prevzela odgovornost za njegovo sestrelitev. A mnogi strokovnjaki dvomijo, da posedujejo dovolj močno orožje, da bi lahko sestrelili potniško letalo.

”Gre za propagando Islamske države”
”Brezglavo iskanje zaključkov je nepotrebno. Vsi, ki bi želeli sodelovati pri preiskavi, se vanjo lahko vključijo. Navedbe o tem, da je Islamska država strmoglavila potniško letalo, zgolj škodijo Egiptu in ogrožajo varnost in stabilnost v državi. Zagotavljam lahko, da je situacija na Sinaju popolnoma pod kontrolo,” je pojasnil egiptovski predsednik Abdul Fattah al-Sisi. Do vpletenosti teroristov v strmoglavljenje letala pa so kritični tudi v ameriški CII, kjer neposredne povezave s terorističnim napadom še niso dokazali, hkrati pa te možnosti še niso izključili.

Američani zaznali toplotni val v trenutku nesreče
Kot poroča britanski BBC, je ameriški satelit nad Sinajskim polotokom v času eksplozije zaznal velik toplotni val. Ta bi lahko bil posledica bombe, a poudarjajo, da je možen vzrok tudi tehnična napaka na letalu, ki je povzročila eksplozijo v motorju ali rezervoarju za gorivo. Raziskava vzroka nesreče še poteka, zato točnih podatkov še ni.

Se pa zato širijo dodatne informacije, ki razburjajo javnost. Britanski Telegraph namreč poroča, da podatki z radarja Flight 24, katerega zanesljivost je zelo visoka, kažejo, da je rusko letalo, tik preden je izginilo, neobičajno hitro spreminjalo višino. V samo treh sekundah se je dvignilo za tri tisoč metrov in nato za tri tisoč metrov padlo.

Neobičajni zvoki iz pilotske kabine
Nekaj trenutkov pred strmoglavljenjem pa so se iz pilotske kabine slišali tudi nenavadni glasovi, ki niso značilni med standardnim letom.

Preiskovalci v Kairu so namreč razkrili prve podatke iz črne skrnjice. Na posnetku se najprej sliši sproščen pogovor, nato pa se pojavijo nenavadni zvoki. Zato se predvideva, da je prišlo do nepričakovane situacije, zaradi katere pilot niti ni imel priložnosti, da bi poklical na pomoč

M. G., B. O.

 • xtc

  Jasno je ,da gre za terorizem in Putin ga je Rusom nakopal s potjo v novi Afganistan Sirijo.
  Je pa nekaj zanimivo Air Bus je manjši od Malezijskega boenga pa so sateliti zaznali tega tam pa nič.

  • 1xy

   Pred dnevi je bil članek, da bi naj pogrešano malezijsko letalo našla domačinka v džungli. Naletela je na ostanke letala, polno trupel, domnevajo da gre za pogrešano letalo. Ne me vprašat v kateri državi, ker sem pozabila, se pa poraja nov dvom, kako so našli vrata v morju, kar je glede na novo lokacijo najdbe skoraj nemogoče. In če pristavimo dejstvo trditve svojcev, da so gsm še nekaj dni zvonili v prazno, bo to bolj verjetna lokacija, kot pa padec v morje.

   • 1xy

    Na Filipinih so našli razbitino letala z malezijsko zastavo in več skeleti, mnogi ugibajo, ali gre za letalo, ki je izginilo med poletom iz Kuala Lumpurja v Peking. Policija je potrdila več poročil o odkritju razbitin v gosti džungli na odročnem otoku Sugbai. AvdiotehnikJamil Omar je malezijski policiji sporočil, da je njegova teta Siti Kayam ostanke našla, ko je s prijatelji lovila ptiče. Ženska naj bi splezala v trup letala in videla več okostij in kosti, je povedal predstavnik malezijske policije. Po poročanju lokalnih medijev je bilo okostje tudi na pilotovem sedežu: še vedno je bilo pripeto, na lobanji pa je bila pritrjena še oprema za komuniciranje!

    • xtc

     Bi znalo celo biti,očitno pa je potem ,da je bilo vsem na zemlji razen svojcem zaželjeno ,da letalo enostavno izgine.
     Kajti toliko kot je sazelitov je “puf” skoraj nemogoč razen mednarodno dogovorjen.

 • 1xy

  V Tuniziji se po terorističnem napadu hoteli dnevno zapirajo in absurdno bi bilo pričakovat, da bo Egipt potrdit teroristično dejanje, če tudi je temu tako.
  Ali lahko pričnemo odštevat dneve, ko bo z vso brutalnostjo udarilo na evropskih tleh??

  • Tomaž Majer

   Seveda. Tudi Slovenija je ali je bila (kot članica NATA) v vojni z Afganistanom, Irakom, Libijo in Sirijo. Od tod pa tudi prihaja večina beguncev.

   • John

    Preden spet začneš s kakšno protidesničarsko kampanjo, se spomni, da so oboji pozivali, naj glasujemo ZA.

    • MEFISTO

     Tomaž Majer ne more drugače.

     On je komunist.

     • Aresnica

      MEFISTO Tomaž Majer ne more drugače. On je komunist
      ——–
      MEFISTO: -bolj natančno smet na Nova24TV.
      ___________
      Lep pozdrav

 • Poštenje velja

  alah je velik buuum bar

 • Poštenje velja

  še prosili bomo amerikance da uporabijo nevtronske bombe

  • Instalater Ivan

   ker jih rusi nimajo a ne genij?

   • Aton

    Da, Rusi imajo vse, Le tebe še pogrešajo…

 • John

  Kakšni časi. Neka skupina se hvali s tem, da je ubila 224 civilistov in to je propaganda zanje?
  Kam je prišel ta svet? Kdo ga bo ustavil, da izstopim, dokler je še čas?

 • John

  Sicer pa pri Rusih nikoli ne veš. En ruski Airbus je že strmoglavil, ker je dal ata pilot sinu za en ovink.

 • Aresnica

  Zakaj je letalo pred strmoglavljenjem spreminjalo višino in kaj so neobičajni zvoki v pilotski kabini
  _________–

  Vse to je del načrta- nekaterih sil._ za denar se delajo velike svinj….e.

  ____________
  Lep pozdrav

 • Ivo Coz

  Ejga

  “Britanski Telegraph namreč poroča, da podatki z radarja Flight 24, katerega zanesljivost je zelo visoka, kažejo, da je rusko letalo, tik preden je izginilo, neobičajno hitro spreminjalo višino. V samo treh sekundah se je dvignilo za tri tisoč metrov in nato za tri tisoč metrov padlo.”
  Človek vsak dan izve kaj novega, tudi na NOVA24TV. Nisem vedel, da letijo potniška letala s skoraj tremi machi!

  • Owčikus

   Ampak ne vsa.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!