Usodna napaka ZDA – namesto deportacije je 838 migrantov dobilo ameriško državljanstvo

foto STA

Prijetje Ahmada Khana Rahamija, domnevnega storilca nedavnih bombnih napadov v New Yorku in New Jerseyju, je po postopku preverjanja njegovega vstopa v ZDA odprlo afero z novimi razsežnostmi, ki prav gotovo zadevajo nacionalno varnost in predstavljajo novo medijsko kost za glodanje med volilno kampanijo.

Rahami se je priselil v ZDA iz Afganistana, nato pa so mu podelili ameriško državljanstvo, čeprav se je zaradi svoje kriminalne preteklosti znašel na seznamu za deportacijo. Napaka, ki se je izkazala za usodno pri podeljevanju državljanstva za migrante in priseljence, ki so bili uvrščeni na seznam za deportacijo, ima lahko resne posledice za ameriško administracijo. Poročilo, ki ga je objavilo ameriško ministrstvo za domovinsko varnost, je potrdilo, da je vlada podelila državljanstva še najmanj 838 priseljencem, ki do tega niso bili upravičeni.

Podatke so si preprosto izmislili 

ZDA se bo sprejeti odločitev deportacija ali izničenje postopka pridobitve državljanstva. Ministrstvo za pravosodje še tehta ali gre za namerno goljufijo navkljub lažnim podatkom migrantov in pomanjkljive baze s prstnimi odtisi. foto STA

Foto: EPA

Večina “novih državljanov” se nahaja v postopku za takojšen izgon iz ZDA, saj prihajajo iz držav, ki predstavljajo problem z vidika nacionalne varnosti. Sporna državljanstva so bila podeljena priseljencem, ki predstavljajo “ameriški posebni interes” do držav z velikim številom migrantskih prevar. Priseljenci so v uradnih postopkih navedli različna imena, kraje rojstva in celo države, iz katerih naj bi prišli.

Površna in malomarna Obamova administracija
Šele kasneje se je izkazalo, da je 315.000 priseljencev dobilo ukaz za deportacijo zaradi kriminalnih dejanj, od tega pa so zaradi birokratske napake med njimi tudi priseljenci navedeni kot novi državljani ZDA. V poročilu je prav tako navedeno, da je bila baza podatkov pomanjkljiva, njeno posodabljanje pri prenašanju “papirnih” kartotek prstnih odtisov v elektronske pa je bilo preprosto površno. Baza torej ni imela ustreznih prstnih odtisov za 315.000 priseljencev, ki so bili zaradi kriminalnih dejanj na seznamu deportacij.

Kazenski pregon zaradi goljufije in laži

Namesto deportacije je večina 838 novih državljanov ZDA iz Afganistana. foto EPA

Večina 838 novih državljanov ZDA je iz Afganistana. Foto: EPA

Ameriško ministrstvo za pravosodje se bo tako odločilo za preiskavo migrantov, ki so zaradi pridobljenega državljanstva dobili zaposlitev s posebnimi poverilnicami na varnostno občutljivih delovnih mestih, ki jim omogočajo dostop do tajnih podatkov. Poročilo tudi navaja, da so zvezni tožilci “zaprli” kar 90 primerov in z 32 zmanjšali na 26 primerov, od tega so podali samo dve kazenski ovadbi za pregon. Očitki javnosti in medijev so, da bi se moralo tožilstvo osredotočiti na primere migrantov, ki jasno kažejo na namerno zavajanje ameriških oblasti, da so na goljufiv način prišli do državljanstva.

Namerno spuščanje teroristov v ZDA
Vsekakor pa to kaže na nezanesljivost varnostnega preverjanja Obamove administracije. Poročilo je s političnega vidika zaradi terorističnih bomb konec tedna sila nerodno za administracijo predsednika ZDA Baracka Obame in s tem avtomatično za demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton. Republikanski kandidat Donald Trump namreč redno poudarja, da zvezna vlada ne ve, kaj dela, saj naj bi namerno spuščala teroriste v ZDA. Zavzel se je tudi za prepoved priseljevanja iz držav, povezanih s terorizmom, in za začasno prepoved muslimanskih priseljencev.

S. P. S.