Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange prisiljen zapustiti ekvadorsko ambasado?

Foto: epa

Obstaja velika možnost, da bo moral ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange zapustiti ekvadorsko ambasado v Londonu, kjer je živel šest let, potem ko sta ZDA in Španija pričeli pritiskati na Ekvador, da naj preneha z njegovim varovanjem. 

Položaj ustanovitelja Wikileaksa na ambasadi je nenavadno slab, saj se lahko zgodi, da bo Assange prisiljen zapustiti ambasado ali pa se bo za odhod odločil sam na podlagi dodatnih omejitev. “Položaj Assanga je v nevarnosti,” je vir povedal za ameriški CNN.

Odpravljeni bodo dodatni varnostni ukrepi
Prejšnji teden je predsednik Ekvadorja Lenin Moreno naročil odpravo dodatnih varnostnih ukrepov na ambasadi, ki so državo stali vsaj 3,7 milijona angleških funtov. Operacija, ki se je sprva imenovala “operacija gost” in kasneje “operacija hotel”, povprečno stane vsaj 48.885 britanskih funtov na mesec (55.870,93 evra).

Dejavnosti Assanga, razpoloženje ter interakcija z osebjem ambasade, njegovo pravno ekipo in drugimi obiskovalci so bili pod strogim nadzorom varnostnega osebja in posneti do zadnje minute. Operacija varovanja Assanga je potekala v skladu z odobritvijo nekdanjega ekvadorskega predsednika Rafaela Corree in nato zunanjega ministra Ricarda Patina. Ekvadorska vlada pa je sedaj dejala, da bodo na lokaciji v Londonu ohranjali običajen nivo varnosti, kot na drugih ekvadorskih ambasadah po svetu. Moreno je januarja Assanga označil kot podedovan problem in “več kot nevšečnost”, poroča britanski Daily Mail.

Foto: epa

Marca letos so Assangu onemogočili dostop do interneta, uvedene pa so bile omejitve glede obiskovalcev, potem ko je ta preko družabnega omrežja Twitter izrazil podporo separatističnim gibanjem v Kataloniji in Španiji. V skladu z dogovorom med Assangem in ekvadorsko vlado mu ni dovoljeno pošiljanje sporočil, ki bi lahko ogrožala odnose južnoameriške države z drugimi državami. V primeru, da bo Assange zapustil ambasado, bi ga lahko aretirala britanska policija in ga izročila ZDA, kjer bi bil lahko obsojen na zaporno kazen zaradi objavljanja tajnih ameriških vojaških dokumentov in diplomatskih depeš leta 2010.

N. Ž.

 • Osti jarej

  ….povabimo ga v mafijastan

  • šmentanamuha

   Res je, lahko bi mu dali azil kot političnemu beguncu. Vsaj enkrat bi bilo res.

   • dob

    Bo Erjavc to predlagal.

 • šmentanamuha

  Assange je zgled poguma. Naj ga varujejo višje sile, če ga mi ne moremo.

  • Korenjak

   ..včasih butne traparije, kot je navedba Kučana v primeru odcepitve Katalonije (je pogumen, razgledan pa pač ne) ali naredi traparijo, kot je sprejem Pamele na nočne obiske (je pogumen in v sili hudiš še muhe žre). :-)

   • šmentanamuha

    Vidim, da si dobro informiran.

 • stajerc5

  Tip ni normalen. Sest let prostovoljnega resta, aaaaaaaaa…. Poizkusite biti samo 14 dni zaprti v svojem stanovanju ali hisi, ali pa se spomnite na eno daljso bolezen. Tip ima sigurno veliko vec svinjarij na puklu kot vemo!!!! Vse kaj drugega kot Wikifiki!
  Sest let, ljudje bozji, prostovoljno??????????????

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!