Ustanovni oče Izraela umrl v 93. letu starosti

Foto: epa

Shimon Peres, nekdanji dvakratni premier in predsednik Izraela, je umrl v starosti 93 let. Peres predstavlja enega izmed ustanovnih očetov Izraela, saj si je močno prizadeval za nastanek izraelske države.

Kljub temu, da je Peresa pred dvema tednoma zadela kap, se je njegovo zdravstveno stanje izboljšalo, vse dokler ni včeraj prišlo do nenadnega poslabšanja.

Shimon Peres predstavlja enega izmed zadnjih predstavnikov, ki so bili prisotni pri rojstvu izraelske države leta 1948. Leta 1994 je za svoj doprinos pri mirovnih pogajanjih s Palestinci prejel Nobelovo nagrado. Enkrat je v javnosti izjavil, da bi lahko Palestinci kot najbližji sosedi Izraelcev postali tudi najtesnejši prijatelji.

Foto: epa

Foto: epa

BBC poroča, da je Peres umrl v zgodnjih jutranjih urah v bolnišnici blizu Tel Aviva, medtem ko so ob njegovi smrtni postelji prisostvovali njegovi najbližji sorodniki. Na oddelku intenzivne nege zdravstvenega centra Sheba je bil vse od 13. septembra, ko ga je zadela kap.

Velikan med ljudmi
Njegov sin Chemi Peres je o pokojnem očetu povedal: “On je služil našim ljudem že takrat, ko še nismo imeli svoje lastne države.” Poudaril je, da se je vse od prvega dne rojstva države do zadnjega dne svojega življenja neutrudno zavzemal za dobrobit izraelske države. Izpostavil je tudi očetove besede: “Si samo tako veliko, kolikor doprineseš s svojim delom.”

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je že izrazil svoje globoko sožalje ob izgubi priljubljenega nekdanjega predsednika.

Medtem je ameriški predsednik Barack Obama Peresa označil kot ljubega prijatelja in v izjavi povedal, da so ga v njegovem delovanju spremljale vizija človeškega dostojanstva, želja po napredku in zavedanje, koliko lahko ljudje dobrih misli skupaj dosežejo.

Foto: epa

Foto: epa

Glavni rabin Velike Britanije Ephraim Mirvis je Peresa označil kot pravega velikana med ljudmi in kot največji živi zgled neomajne vere v iskanju miru v nasprotju z vsemi pričakovanji. Dodal je, da je tragično, da mir še vedno ni dosežen, in poudaril, da se je potrebno zgledovati po njegovem pogumnem in neutrudnem boju za mir ne glede na druge.

N. Ž.