V Avstriji po šestih mesecih ponovne volitve, tokrat gre zares

Van Bellen proti Hoferju (Foto: epa).

Avstrijci ponavljajo volitve, v katerih se za predsednika potegujeta kandidat desne opcije Norbert Hofer in kandidat s podporo Zelenih Alexander Van der Bellen. Na prvih volitvah letos je zmagal Van der Bellen za okrog 31.000 glasov, a je bil 22. maja rezultat ovržen zaradi napak pri štetju glasov, kar je dokazalo sodišče. Od 8. julija dalje je Avstrija brez predsednika, novembrske raziskave pa so pokazale, da so rezultati obeh tekmecev precej izenačeni.

Čeprav je predsedniška vloga bolj predstavniška, je današnje glasovanje pomembno, saj se meri mnenje večine volivcev glede na družbene in ekonomske dogodke. Naslednje leto bodo volitve tudi v Franciji in Nemčiji, analitiki pa so na preži glede strank, ki ne predstavljajo trenutne vladajoče garniture in zagovarjajo omejevanje migracij.

Hofer jasno zagovarja protimigracijsko politiko
Norbert Hofer je star 45 let, po izobrazbi je letalski strojnik. V svoji kampanji jasno zagovarja protimigracijsko politiko ter jo je označil kot največjo napako, ki bo povzročila velike stroške vsej EU, prav tako Avstriji in njenim davkoplačevalcem. Zavzel je odklonilno stališče zoper ekonomske migrante, ki lahko uničijo socialni sistem države, saj nosi Avstrija poleg Nemčije in Švedske največje breme migrantske krize, navaja BBC.

Še en “optimist”, ki nasprotuje nadzoru meje
Van der Bellen, profesor ekonomije, se je v svojih kampanjah predstavljal kot predstavnik ekološko naravnane Stranke zelenih in kot “manjše zlo”. Star je 74 let in obsoja Trumpa zaradi retorike, glede migrantov pa je liberalen, ker hoče svetovljansko Avstrijo, zato ostro nasprotuje nadzoru meja.

“Karakter Evrope bo spremenjen, če v Avstriji zmaga desna stranka”
Maja je celo predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz omenil problematiko izvolitve Hoferja z besedami: “Karakter Evrope bo spremenjen, če v Avstriji zmaga desna stranka,” kar je razumljivo, saj je Schulz predstavnik Stranke evropskih socialistov, pa poroča Russia Today.

Je pa po vzporednih volitvah, kot poročajo tuji mediji, že jasno, da je zmagovalec teh volitev Van der Bellen. Svoj poraz je priznal tudi že Hofer, ki je na Facebooku zapisal, da je neskončno žalosten in obenem javno čestital Van der Bellnu. BBC pa poroča, da je tak rezultat mnoge presenetil, saj je bilo po anketi, ki je bila narejena pred le nekaj dnevi, izid volitev nemogoče napovedati – glasovi anketiranih so bili skoraj izenačeni tako za Bellna kot za Hoferja.

A. B.

 

 • razerznak

  easy hofer zmaga

 • soc

  Veselje je brati, gledati in poslušati usklajenost slovenskega medijskega monopola (in seveda FDV mentorjev). Hofer je očitno skrajna, črna, naciklerofašistična, zagamana, podeželska, primitivna … oseba. Na bruhanje gre poštenim slovenskim novinarjem, ko ga gledajo in poslušajo (nemško sicer ne razumejo, a pustimo to umazano podrobnost).

  Hecno je, ko to pravijo natanko isti novinarji in mediji, ki ves čas pozicionirajo našega lastnega predsednika v zmerno desnico. Aja, predsednik glavne veje nekdanje kompartije da je nekoč bil? No, to samo potrjuje, kako temeljito se je ta preobrazila. Pojem zmerne levice je vendar stranka Meseca, Kordiša, Hanžka, Tomićke. Sredina je danes SD, desno od Pahorja je le še skrajna desnica. Puščava. Smrt. Vakuum.

  Veljalo bi izmeriti poprečni slovenski IQ, da volilno telo tako vztrajno večinsko pada na take teze, potrebne resne psihiatrične analize,.

 • Olga

  Upam, da pride na oblast zdrava pamet, torej tehnična inteligenca! Kar skonstruira inženir, mora stati, ni bleferstva! Podpiram Hoferja! Če pade Evropa in njene vrednote, pade vse!
  Zaupam Avstrijcem, saj so nam lahko vzor s svojo zdravo pametjo!

 • soc

  Moralo je biti tam nekje cca 1975. SFRJ se je ogorčeno odzvala na nek avstrijski podzakonski akt glede lokalne dvojezičnosti na Koroškem. Na ljubljanski Šubički smo imeli ondan pouk popoldne, pa prileti v razred razredničarka in pove, da je pouka konec in da se moramo organizirano zbrati pred šolo. Nato so nas lepo “spontano organizirano” odvedli v vrstah do nedavno prej odprtega avstrijskega konzulata v Rožni dolini. “Naključni mimoidoči” so tam najbolj zagnanim gimnazijskim komsomolcem v roke porinili transparente kot “Österreich, tretji Reich” in podobne umotvore. Pol ure smo se prestopali, slišali en ognjevit partijski govor zoper kapitalistično imperialistično šovinistične ukrepe sosednje gnile države, občasen intimno občuten “Tito, partija, omladina, akcija”, iniciran spet od “naključnih mimoidočih” (nekaterim danes tako ljubi cesar je takrat še živahno skakal po dveh nogah in dajal likvidirati družbene sovražnike), še malo spontano skandirali domislico s tretjim rajhom, potem pa izginili v ožjih družbah počasi na pir ali po parčkih v Tivoli.

  In dandanašnji se otroci takratnih partijskih aktivistov po medijih trudijo še vnaprej vzdrževati ustrezno sovraštvo do avstrijskega in ljubezen do balkanskega. Strah pred Višegradom namesto četrte, rusofilne Juge je namreč pri potomcih Balkana in komunizma izjemen!

 • Adolf Hitler

  ZAKAJ SPLOH ŠE TE POFUKANI KOMUNAIZERJI ŠE SPLOH ZAPRAVLJAJO NJIHOVO SMDLJIVO ODVRATNO ENERGIO KER BO TAKO IN TAKO ZMAGAL

  FPÖ
  FPÖ
  FPÖ

  • Franc Šink

   Ja sisher..

 • Anton

  Odločilni meseci za vse nas so pred nami…… ZDA , A , D…..
  Samo brez skrbi, v Sloveniji bo vladal komunuzem 4ever.

 • Kat Wilson

  Je Hofer izgubil? Na RTVSLO tako piše… Ah, ja, adijo Avstrija. Bomo tudi mi mogli gradit žico – na severni meji! Hahahahah… Je pa res da so to komaj predsedniške volitve, bomo videli kaj bo na volitvah za predsednika vlade, glede na to da ima slednji več vpliva..

 • Franc Šink

  Naj še nas aneksirajo.

 • Feriss.H

  Če je Nemčija Washingtonski Protektorat, potem je tudi Avstrija v enakem tretmanu. Ne verjamem da so Avstrijci po vseh izkušnjah ki jih imajo z “imigracijo” RES tako blesavi da so izbrali tega Levaka. Po mojem so te volitve prirejene, že zato ker gre za prvo EU državo ki bi lahko izvedla premik v Desno. Poleg tega a ni AshkeNAZI-Juden Simon Wiesenthal Center prav na Dunaju – ??

  Zanimivo bo tudi če bo “naša” Merklova navzlic “popularnosti” vztrajala še četrtič in bo po “uradni dolžnosti” še celo “zmagala” v 2017. Aless ist moglich!

  Kako MI, EU in SVET “funkcionira” pa VSEM priporočam da si POZORNO pogledate tole – AMERIKANCI SE SPREMAJU ZA PODELU BIH!!! – https://www.youtube.com/watch?v=yH10amakgdU – Naj vas naslov videa ne zavede, še kako se nanaša na VSE kar se NAM dogaja, v Sloveniji, nekdanji YU, in predvsem v EU, ter kdo so DEFINITIVNI gospodarji celotnega EU-cirkusa in KAKO TO POČNEJO.

  Traja 45 minut, vredna pozornosti pa je vsaka beseda v vsaki sekundi. Ni nič takega kar tisti odprtega duha še niste vedeli, a vse kar vemo, smo seznanjeni indirektno, tu pa izjemen INSIDER, Ivan Pernar, pove elokventno zadeve iz prve roke, kot nekakšen mini-Snowden.

  Še posebej zdravo za tiste ki “VEDO” vse o Ameriki ter Rusiji in Putinu!

  PS
  Ne se meniti za dokaj tečnega in motečega gostitelja, prezrite njegove vpade!

 • garfi
 • črnaovca

  Malo ste zadaj se že ve da je Hofer popušio

 • Anton

  bože milo to pa Avstrijcem res ne privoščim, dobili so različico Hollanda, skratka populista in kajpak nesposobneža. Hollande je v Franciji naredu kaos,kot lubadar v naših gozdovih, upam da se ta kaos ne bo sedaj preselil pod novim vodstvom tudi v Avstrijo. Tega jim pa res ne privoščim

  sarkazem press

  • Jovo Jamnica

   Kdo je populist?
   Die Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) ist eine rechtspopulistische Partei in Österreich…

   https://de.wikipedia.org/wiki/Freiheitliche_Partei_%C3%96sterreichs

  • Anonimni_Profesor

   Tudi leta 1938 so Avstrijci korakali za norostjo svojih severnih bratov. Zgodovina se ponavlja.

  • Lokomotivführer

   Na napakah se bodo učili, mar ni zadosti, da pogledajo čez Karavanke? Potegnili so dva pištoli in z obema zadeli v koleno. Vprašanje je samo, kako hitro jim bo žal? Glede na prve volitve, ko je Hofer vodil in so “odločili” poslani glasovi (zanimivo, da so se samo ti razlikovali toliko od poprečja), se mi dozdeva, da imajo tudi naši sosedje nek volilni mlinček…

 • Martin Herman

  Slaba novica iz Avstrije ima še dodatno grenkobo, saj so ženske Hoferju namenile le dobro tretjino glasov. Lahko pa smo vseeno prepričani, da danes ulice Dunaja ne bodo polne podivjanih razgrajačev, ki bi nasprotovali izidu volitev, kot bi se to zgodilo od zmagi Hoferja.

 • Nata

  Ja, za vraga no ?? Karakter Evrope je že sedaj spremenjen!! Kako gredo ti muslimani skupaj z njegovo idejo o svetovljanski ,Avstriji ?Mož je že malo v letih, pa ne ve , kaj bi rad ?
  Pa kakšni članki so v Delu?? To pa so novinarji, ja !
  Pravzaprav se prav vse malo čudno obrača !!

 • črnaovca

  V Avstriji so volitve že bile in dajte objavite že kakšno stvar pravočasno ne pa da vlačite stvari od predvčerajšnim. Resnica je prava če je tudi hitra

 • Slovenka

  Nova, v Avstriji so se predsedniške volitve že odvrtele, rezultati so znani. Hoferju žal ni uspelo, kar je pogubno za Avstrijo in škodljivo za ves svet. Samo naj se Avstrijci ne derejo, ko se jim bodo horde zapečenih muslićev po volitvah spet sipale v državo. Do volitev se je avstrijska oblast potuhnila, sedaj ko ima eko-globalist van der Belln zmago v žepu, pa bodo spet veselo krenili po stari multi-kulti poti. Avstrijci, kar ste posejali 4. 12. 2016, boste želi v kratkem in še mnogo, premnogo let. Pomilujem vas. Pripisovala sem vam več možganske snovi. Očitno se vam je sfuzlalo od dobrega življenja. Bog vam pomagaj.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!