V BiH spet vre, Hrvati zaskrbljeni: Kdo v resnici stoji za velikim oboroževanjem Republike Srbske?

Foto: Youtube

Srbskega predsednika Aleksandara Vučića skrbi sodelovanje in zavezništvo med Hrvaško in Srbijo, muči pa ga tudi vpletenost Bosne in Hercegovine. Govori se celo o vojni. Čeprav nihče vojnih razmer ne omenja neposredno, jih prav tako nihče ne izključuje. Srbija in BiH sta menda že oboroženi in pripravljeni.

Beseda ‘’vojna’’ je, kot zgleda, uporabljena vedno bolj pogosto, sploh, ko je govora o vsesplošni politični situaciji v Bosni in Hercegovini. Očitno je, da se stvari v državi ponovno zapletajo. Eden izmed članov tamkajšnjega predsedstva Bakir Izetbegović je v nedavnem intervjuju za hrvaško televizijo odkrito dejal, da je na vojno pripravljen in se Hrvatom ne bo pustil. Če želijo samostojno ‘’tretjo entiteto’’, se bodo zanjo menda morali boriti.

Novice o morebitni vojni preplavljajo Balkan, posebno zaradi osnovanja vojaškega kampa v občini Tešanj v Bosni in Hercegovini. Kamp, namenjen najstnikom, so osnovali radikalni muslimani, med katerimi so tudi odgovorni za izvedbo terorističnih napadov v BiH po vojni. Težave povzroča tudi dejstvo, da je kamp zelo blizu Usore, največjega hrvaškega mesta na severu Bosne.

Za srbske policiste kupili 2.500 kosov orožja – gre res za kreiranje srbske vojske?
Ob vsem tem pa je eksplozivno odjeknila tudi novica o odločitvi predsednika Republike Srbske Milorada Dodika o oboroževanju celotne policije Republike Srbske, se pravi o nakupu 2.500 kosov orožja. Dodik ni nikoli skrival svojih namenov in želje po odcepitvi, vezane na osamosvojitev in možno odcepitev Republike Srbske. Dejanje je marsikoga prestrašilo, zaradi izkušenj in poznavanja Dodika pa dogajanje mnogi razumejo kot zametek bodoče srbske vojske.

Hrvaški Jutranji list je preveril govorice, viri iz Banje Luke, ki so predsedniku Dodiku zelo blizu, pa so potrdili, da so res kupili 2.500 kosov orožja za policiste Republike Srbske. Vrednost nakupa znaša 786.729 evrov, plačal pa je Direktorat za proizvodnjo in trgovino z vojaško opremo in orožjem Republike Srbske, bojda iz lastnih sredstev, pridobljenih s prodajo starega orožja, prepuščenega vojski Republike Srbske iz pretekle vojne. Ob nakupu orožja je notranje ministrstvo Republike Srbske dobilo soglasje Ministrstva za obrambo BiH, Ministrstva za zunanje zadeve BiH, Ministrstva za zunanjo trgovino in ekonomske odnose ter Varnostne agencije BiH, po tem, ko je Svet ministrov BiH izdal dovoljenje za nabavo in uvoz. Ob tem je pomembno poudariti, da bo s tem vsak drugi policist Republike Srbske imel v lasti orožje, v nasprotju z dosedanjim stanjem, ko ga je imela samo desetina vseh policistov.

V Republiki Srbski je 5.300 uniformiranih policistov, v vsej Federaciji Bosne in Hercegovine jih je okoli 11.000, v BiH pa je po različnih policijskih postajah skupno približno 22 tisoč policistov. Viri hrvaškega Jutranjega lista opozarjajo, da niso oboroženi samo v Republiki Srbski. Veliko orožja naj bi bilo tudi v BiH.

A. L.

 • Franc Šink

  Zadnji napori za obstoj komunizma in diktature.Tudi njim počasi polzi iz rok.

  • Krtača 20

   Ja, ustaši ste mel zmerom radi dobro klanje.

   • Mladina

    Samo, da bodo tokrat oni poklani, s strani tvojih prijateljev.

    # 25.02.2018 ob 07:29
    Prijavi neprimerno vsebino Sto let po pokolih v Otomanskem cesarstvu asirski kristjani spet doživljajo genocid. Ta bi utegnil biti dokončen.

    Jezus na križu in mrtvaška glava na vetrobranskem steklu. Pripadnika krščanske obrambne milice Dveh Navša na patrulji med krajem Alkoš in položaji Islamske države na severozahodu Iraka.

    Jezus na križu in mrtvaška glava na vetrobranskem steklu. Pripadnika krščanske obrambne milice Dveh Navša na patrulji med krajem Alkoš in položaji Islamske države na severozahodu Iraka.
    © Erik Valenčič
    Asirske kristjane sem prvič srečal v Ankavi na severu Iraka decembra 2006; takrat sva s fotografom Matejem Leskovškom za Mladino poročala o razmerah v iraškem Kurdistanu. Za pomoč pri opravljanju dela sva najela lokalnega »fikserja«, to je prevajalca in vodnika. Njegovo ime mi je že davno ušlo iz spomina, ne bom pa pozabil pogovora ob prvem srečanju. »Ne, nisem Kurd, Asirec sem,« je dejal. Bil sem prepričan, da sem narobe slišal. »Aha, iz Sirije si?« sem vprašal in potihoma negodoval, kaj, za vraga, mi bo fikser iz Sirije v Iraku. Nasmehnil se je in me vljudno popravil: »Ne, ne, prijatelj moj. Od tu sem, ampak moji ljudje so Asirci.« Vrglo bi me na rit, če ne bi že sedel. »Čakaj malo … Asirci? Iz tistih časov kot … Feničani in Sumerci?« Pokimal je in potrpežljivo čakal na nove izbruhe neznanja. »Vau,« sem se lovil. »O vas sem se učil v osnovni šoli. Pa … čestitam, da ste preživeli do zdaj, mislim, glede na vse skupaj.« V njegovih očeh se je prikazala žalost, ki je takrat še nisem dobro razumel. Rekel je: »Da. Ampak ne vem, koliko časa bomo še obstali tukaj.«

    Ankava je severno predmestje Erbila, ki velja za glavno mesto iraškega Kurdistana. Tja je v letih 2006 in 2007 pribežalo več deset tisoč asirskih kristjanov iz srednjega in južnega Iraka. V državi je bila sektaška vojna med arabskimi šiiti in suniti na vrhuncu. Kristjani, ujeti med obe vojskujoči se strani (obe sta se surovo znašali nad njimi), so iskali varnejše zavetje pri Kurdih. Številni so takrat še gojili upanje, da se bodo lahko v bližnji prihodnosti vrnili na domove, in so še vedno verjeli v obljube svetovnih voditeljev o demokraciji in svobodi. Tega upanja danes ni več. Zgorelo je v ognju sektaške in medetnične vojne, ki jo je v zadnjih letih podžgala predvsem samooklicana Islamska država. Požar se je vmes razširil še v sosednjo Sirijo in tudi tam resno ogrozil obstoj asirske krščanske skupnosti. Uničenih je bilo nešteto krajev neprecenljivega zgodovinskega pomena za celotno človeštvo, muzejev in verskih objektov. Nazadnje so svetovne agencije 20. januarja poročale, da so pripadniki Islamske države uničili najstarejši samostan v Iraku Mar Elia (sv. Elije) pri Mosulu; tam je stal od 6. stoletja.

    OGLAŠEVANJE

    inRead invented by Teads
    Gre za brezkompromisen pregon Asircev z njihove zemlje, kjer so živeli 7000 let. Namen takšnega uničevanja objektov in celotnih krajev je jasen: tudi če bi se Asirci lahko kdaj vrnili domov, se ne bi imeli kam. Kmalu po zavzetju Mosula junija 2014 so se na domovih kristjanov pojavili grafiti: »Spreobrnite se [v islam], odidite ali pa umrite.« In ljudje so odšli, večina izmed njih karseda daleč stran od tega pekla: v zahodno Evropo, Severno Ameriko in Avstralijo. Leta 2003, ko se je začela druga zalivska vojna, je bilo v Iraku še poldrugi milijon asirskih kristjanov. Zdaj jih je le še nekaj več kot 300 tisoč. Preganjanje tega ljudstva, enega najstarejših na svetu, ljudstva prvotnih kristjanov, ki je do danes ohranilo aramejščino (znano tudi kot Jezusov jezik), je mogoče opisati samo z eno besedo. Ta beseda je GENOCID.

    Sedem tisoč let smo služili človeštvu s svojo kulturno dediščino, ohranili smo Jezusov jezik in zdaj bo svet dovolil, da izginemo, pravi Benjamin Šmail, iraški asirski politik.
    Od Sablje do sablje

    Obstoj asirskih kristjanov je bil v zgodovini že nemalokrat ogrožen. Poskušali so preživeti od pokola do pokola. Ko so, denimo, leta 1743 perzijski vojaki vkorakali v pokrajino Ninive (današnji severozahodni Irak), so od 150 menihov v samostanu sv. Elije zahtevali, naj se spreobrnejo v islam. Ker tega niso storili, so jih pobili. Toda prav sodobna zgodovina se je izkazala za najpogubnejšo. Leta 1915 se je v tedanjem Otomanskem cesarstvu zgodil pogrom nad kristjani. Turčija ne prizna, da bi šlo za genocid, toda zgodovinska dejstva navajajo, da je bilo med pobitimi samo Armencev več kot milijon. A statistika te človeške tragedije se tu ne konča: pobitih je bilo tudi okoli 300 tisoč Asircev. Pokol, ki so ga nad njimi izvedli otomanski vojaki in kurdska plemena, sami imenujejo »sejfo«. Beseda izvira iz aramejščine in pomeni »sablja«. Nekdaj bogata in zelo razširjena asirska skupnost na ozemlju današnje jugovzhodne Turčije je bila zdesetkana in za njo so kot nekakšna spominska znamenja ostala le še imena nekaterih krajev. Eno večjih tamkajšnjih mest z okoli 90 tisoč prebivalci se imenuje Mardin. Beseda izvira iz sirjaško-aramejskega narečja in pomeni »trdnjava«. Danes v Mardinu živi le še okoli 300 Asircev oziroma Sirjakov, kot se imenujejo tu. Njihova nekdanja mesta in vasi zdaj pripadajo Kurdom, ti pa številne starodavne cerkve in samostane uporabljajo za hleve.

    Preživeli so po letu 1915 zbežali proti jugu, k sonarodnjakom na ozemljih današnjega Iraka in Sirije. Niso prišli kot tujci. Mosul v osrčju pokrajine Ninive je bil vedno kraj izjemnega pomena za asirsko predkrščansko in krščansko civilizacijo. Toda tudi ti dve državi sta se z leti izkazali za past za kristjane. Leta 1933 je sledil še en pokol, ki so ga v severnih iraških provincah Duhok in Mosul izpeljali iraška vojska in kurdska plemena. Pobitih je bilo več tisoč Asircev in uničenih ter izropanih 63 njihovih krajev. Režima stranke Baas v Iraku in Siriji sta v drugi polovici 20. stoletja nadaljevala zatiranje asirskih kristjanov s politiko arabizacije. Zatiranje je bilo kruto, toda kristjani v Iraku se radi šalijo: »Sadam Husein je bil pravičen. Res je bil tiran, ampak je vse zatiral enako.« Njegovemu padcu je sledila katastrofa resnično bibličnih razsežnosti. Za asirske kristjane pomeni obuditev njihovih najhujših zgodovinskih travm: od brezobzirnega uničevanja kulturne dediščine do obglavljanja ljudi z dolgimi sabljami, ki ga kažejo posnetki Islamske države iz Mosula in od drugod.

    »Svet nas je izdal«

    »Kmalu po padcu Sadamovega režima se je za nas začela mora,« je dejal Srud Makdasi, poslanec v kurdskem regionalnem parlamentu, v katerem imajo Asirci zagotovljenih pet sedežev. »Kristjani smo se znašli pod velikim pritiskom. Znani so napadi na naše svete objekte, ki jih je izvajala Al Kaida, in pa umor mosulskega nadškofa Paulosa Faradža Raha leta 2008, vendar so bile največja grožnja za kristjane kriminalne združbe, ki so ugrabljale in pobijale naše ljudi v Bagdadu in drugih mestih. V zmedi, ki je nastala, smo bili najšibkejši člen zaradi miroljubnosti. Z vsakim letom smo bliže izginotju s svojega ozemlja. Islamska država je pregnala 200 tisoč kristjanov iz Mosula in njegove okolice. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da tam ne živi več noben kristjan, da v Mosulu cerkveni zvonovi ne zvonijo več …«

    »Seveda smo podpirali padec Sadamovega režima,« je nadaljeval Benjamin Šmail, nekdanji poslanec v istem parlamentu. »Osebno sem bil predstavnik Asircev na tajnih pogovorih z Američani v Turčiji leta 2002. Takrat so nam obljubljali marsikaj: svobodo, človekove pravice, demokracijo … A nazadnje so nas izdali. Nobena iraška vlada ni pokazala volje za ohranjanje krščanstva na tem ozemlju, kar nas niti ne preseneča; muslimane dobro poznamo. Toda zakaj nam je hrbet obrnil preostali svet, predvsem tisti del sveta, ki je iste vere kot mi? Sedem tisoč let smo služili človeštvu s svojo kulturno dediščino, ohranili smo Jezusov jezik in zdaj bo svet dovolil, da izginemo?«

    Duhovnik Džibrail iz kraja Alkoš nedaleč od meje s Sirijo na severu je pritrdil: »Nadaljevanje vojne v Iraku je v prid tujim silam, kot so ZDA, Velika Britanija, Francija, Turčija, Savdska Arabija, Iran in tako naprej. Zaradi njihovih interesov imamo v Iraku vojno in terorizem. Te države so si našo razdelile kot torto in jim ni mar za smrt ljudi, ni jim mar za izginotje dediščine mezopotamskih civilizacij, ki pripada vsem nam. Mar jim je edino za njihovo mednarodno ekonomijo. Toda bog … bog vidi vse.«

    Večina Asircev, s katerimi sem se pogovarjal, razume trenutno dogajanje na Bližnjem vzhodu, predvsem kar zadeva vzpon Islamske države, kot »zelo grdo igro mednarodnih sil«.

    Z izginotjem Asircev oziroma asirskih kristjanov bo Bližnji vzhod izgubil pomemben del svoje identitete.
    Eksodus

    V pogovoru s Šmailom sem navrgel naivno tolažbo: »No, vsaj Kurdi vas tokrat branijo.« »Ni tako preprosto,« je jezno zmajal z glavo. »Kurdi nas ne obravnavajo kot enakovredne državljane. Oblasti izkoriščajo našo stisko. Veliko večino pomoči, ki nam je namenjena, poberejo zase. Poleg tega jemljejo zemljo, ki je v naši lasti. Vzemiva za primer Ankavo. To je bila včasih večja vas, način življenja je bil vezan na kmetijstvo. Zdaj so tu v imenu napredka zrasli stanovanjski bloki, pisarniška poslopja in hoteli, a mi od tega nimamo nič, samo identiteto izgubljamo. Težava je seveda tudi politična – če nimaš zemlje, nimaš pravic.« Nato je povedal šalo, ki orisuje kurdski pogled na razmere: Kurd in Asirec se prepirata, čigava je zemlja na severu Iraka. Asirec vztraja, da so njegovi predniki tu živeli od vekomaj, o čemer pričajo tudi številne arheološke najdbe. »Prav, naj bo,« reče nazadnje Kurd. »Kar je pod zemljo, je Asirija, toda kar je na njej, je Kurdistan.«

    Nikjer ni bilo bolj očitno, da si Kurdi prisvajajo asirsko zemljo, kot v kraju Alkoš, ki je po trditvah župana Basina Bela »zadnji večji kraj v Ninivah, v katerem še živijo [izključno] kristjani«. Položaji Islamske države so 15 kilometrov stran, zato je okoli Alkoša in med vasmi ogromno nadzornih točk pešmerge, kurdske vojske. Na teh točkah je moč videti nekaj, česar drugje ni, in sicer velike posterje kurdskega predsednika Masuda Barzanija. Drugod ni tolikšne potrebe po ikonografiji, tukaj pač. S temi posterji vojaki domačinom sporočajo, da je to ozemlje del Kurdistana in s tem last kurdskih oblasti. Na območju sicer delujejo asirske obrambne milice, kot sta Zaščitne enote Niniv in Dveh navša, vendar so, kot priznavajo tudi njihovi pripadniki, prešibke, da bi igrale pomembno vlogo v vojni ali nadzirale del ozemlja.

    Ker Asirci izgubljajo dediščino in zemljo, hočejo zapustiti domove, številni za vedno. »Duhovnik je med mašo dejal, da če se razmere do poletja ne bodo izboljšale, lahko vsi gremo,« je povedal Gali, fant iz Niniv, ki je z družino že drugi božič in novo leto zapored pričakal v begunskem taborišču Šlama 1 pri Ankavi, kjer je nagnetena množica ljudi. Predmestje je bilo ponovno lepo in praznično okrašeno, vendar je bilo v zraku čutiti napetost. Cerkve so varovali pripadniki pešmerge in zasebni varnostniki. V svetu kristjani za božične praznike pričakujejo darila, na Bližnjem vzhodu pa napade. In res so se zgodili v kraju Kamišli na severovzhodu Sirije. Napadene so bile dve asirski restavraciji in bencinska črpalka. Čeprav vse kaže na Islamsko državo, Asirci ne vedo, ali morda za temi dejanji ne stoji kdo drug. Vse, kar vedo, je, da bo ta vojna še dolgo trajala in da je ne morejo preživeti, zato je bolje, če odidejo. »Toda če odidemo, bomo v treh generacijah izgubili jezik in kulturo. Je torej to naš konec?« se sprašuje Makdasi.

    Z izginotjem Asircev oziroma asirskih kristjanov bo Bližnji vzhod izgubil pomemben del svoje identitete. Vprašanje, ki si ga moramo zastaviti mi, pa je: če se je človeštvo pripravljeno odpovedati svoji zibelki s takšno bolestno ravnodušnostjo, si sploh zasluži še karkoli drugega kot nagrobnik?

    Deli!

    Toliko Erik Valenčič iz Mladine. Jaz grem pa še dlje, glede na to, da imajo Evropejci vedno manj otrok, muslimani pa vedno več, bo Evropa novo Kosovo. Carigrad in cerkev sv. Sofije jim ni bila dovolj. Vzeti hočejo vse in še več.

    • Goran Hvala

     V jok pa na drevo…;-)..pa glih asirci zdej jamrajo…so pa eni tistih zaradi katerih je sploh zazivel izraz total war..zanimiva zgodovina..itak da zdej ko je kontra je pa jokcat treba…tak kot vsaka nacija na tem planetu katera gre v franze…nic novega…

 • bubamara

  Koliko časa je že mir na balkanu ? Predolgo. Cerar naj raje postavi 6 metrski zid namesto ograje.

 • Sadako

  Srbi bi se obranili IS in Al Kajde. Za Hrvate dvomim.radi državne diskriminacije verskih manjšin Bosno in Hercegovino vsako leto zapusti okrog 10 tisoč katoličanov, je v intervjuju za organizacijo Ain to the Church in Need potožil nadškof Vrhbosne, kardinal Vinko Puljić.

  Tovrsten eksodus je po kardinalovem mnenju zapuščina vojne med leti 1992-95, ko se je med begunci znašlo kar 250 tisoč vernikov, okrog polovica vseh katoličanov v BiH.

  “Med vojno in takoj po njej je je bila večina katoličanov izgnanih iz svojih domov, številni so bili opljenjeni ali celo porušeni,” je povedal kardinal. “Po vojni ni bilo niti politične niti finančne podpore, da bi se pregnani begunci lahko lažje vrnili domov,” je dodal.

  Za tiste, ki so ostali ali se vendarle vrnili pa naj bi bil problem tudi v tem, da Daytonski mirovni sporazum iz leta 1995 v praksi nikoli ni resnično zaživel. In po besedah kardinala Puljića je zaradi tega najbolj trpela ravno hrvaška katoliška manjšina.

  “Za katoličane je težje braniti osnovne pravice. Posledično je med ljudmi zaznati večjo negotovost, zaradi katere nekateri zapuščajo državo. Skrbi jih namreč za prihodnost svojih otrok.”

  Na novinarsko vprašanje, kaj je v tem pogledu najbolj zaskrbljujoče, je Puljić odgovoril, da v situacijah, kjer se katoliška manjšina sooča z večino drugih etničnih skupin (muslimanske in srbske pravoslavne) enostavno ni obravnavana enakovredno.

  “Do diskriminacije prihaja tako v političnem kot administrativnem smislu, sploh kar se tiče zaposlovanja. To za prihodnost vzbuja največjo skrb. Če Hrvati tukaj ne bodo ostali, bo izginilo tudi katolištvo.”

  Po kardinalovih besedah se sicer Cerkev trudi delovati kot da je vse normalno. “Skušamo ohranjati občutek samozavesti in upanja za prihodnost.” Slednje počnejo preko pastoralnega in humanitarnega dela ter preko šolskega sistema.

  “V tej situaciji moramo biti sol zemlje in se zavzeti za človeško dostojanstvo in človekove pravice,” zaključuje Vinko Puljić.

  Katolištvo v BiH
  V Bosni in Hercegovini živi približno 440.000 katoličanov, kar je 11,5 odstotka od 3,8 milijona vseh prebivalcev. V državi so 4 škofije, 6 škofov, 304 župnije in okrog 600 duhovnikov, 14 redovnih bratov in 500 redovnic. Katoliška Cerkev vodi 16 šol v državi, med njimi univerzo. Vodi tudi 29 klinik, sirotišnice, domove za ostarele ter centre za medicinsko pomoč in svetovanje.

 • Sadako

  SLAMIC extremists, including followers of the alleged terrorist leader Osama bin Laden, are in Bosnia and pose a security threat to western leaders descending on Sarajevo tomorrow, according to western diplomats.

  As more than 30 heads of government, including Prime Minister Tony Blair and US President Bill Clinton, arrive for tomorrow’s Balkan stability summit, Nato forces and Bosnian police are taking extraordinary precautions to guard against attacks by Islamic extremists and Serb nationalists.

  More than 4,000 troops from the Nato-led peacekeeping force, SFor, and 5,000 Bosnian police have flooded into the city and surrounding areas in recent days to guard against attacks. By this morning, all roads into the city will be sealed by police and Nato troops and civilian vehicles will be banned from main routes and the summit site, the Olympic stadium.

  The skies above Sarajevo were alive last night with Nato helicopters, including US Army Kiowa scouts and Apache gunships, while American, French, Italian, and German troops stood on every street corner.

  Nato spokesmen have played down the potential danger, but other officers and western diplomats point out that the summit is to be held on the first anniversary of the terrorist truck bombings of the US embassies in Kenya and Tanzania which killed a dozen Americans and hundreds of local civilians.

  The alleged mastermind of those attacks, Mr bin Laden, has reportedly vowed to celebrate the anniversary with another attack on American interests. And, according to Western diplomats and Nato officers, his supporters continue to live in Bosnia under the protection of Bosnian Muslim government officials.

  A few thousand mujahedin, foreign Islamic fundamentalists, came here to fight beside their Muslim brethren during Bosnia’s 1992-95 war. While many were killed, or left the country at the end of the war, a few hundred remained, were given Bosnian citizenship, and the protection of the government in areas ruled by the Muslim nationalist Party of Democratic Action, led by Alija Izetbegovic, now a member of the joint presidency.

  Mr Izetbegovic has steadfastly refused to bow to US government pressured to get rid of the remaining mujahedin. Despite the fact that Bosnia’s Muslims are perhaps the least religious and most Western-oriented in the Islamic world, Mr Izetbegovic and his party have maintained close ties with Iran and Arab states. Since the end of the war, there have been several bombings and attacks on Bosnian Croat police and Catholic churches that have been linked to the mujahedin and Bosnian Muslim extremists, but no arrests.

  Shortly after the end of the war, Bosnian Croat militiamen killed five mujahedin who ran a checkpoint in central Bosnia. One of those killed was wanted in connection with the 1995 truck bombing of New York’s World Trade Center. The most notorious crime attributed to mujahedin in Bosnia was their attempt to kill the Pope on his visit to Sarajevo in March 1997. Only hours before the Popemobile was scheduled to pass over a bridge on the way into the city, a citizen alerted police to a massive bomb placed under the roadway. Again, there were no arrests.

  Western diplomats put some of the blame for the mujahedin’s continued presence in Bosnia on Nato itself, in particular the American division, in whose sector most of the mujahedin operate.

 • Franc Šink

  Od bistre Bosne do Savine…..Spet se bo širilo spet.

 • črnaovca

  Koka kaj skrbi, najprej piše da so v skrbeh Hrvati potem skrbi Vućiča in potem sledi malo zmedeno pisanje o Bosni. Fantje ko nekaj napišete prečitajte da bo imelo rel in glavo predvsem pa pišite trezni. Na koncu pa še zmeda s številom policajev, napisano ali po prekrokani noči ali pa pod vplivom substanc

 • Novakec1

  Bo treba začet pucat balkan od pritepenih kozjejebcev. €pejcij so zajebal, zdaj bo moral pa vsak pred svojim pragom in pod preprogo pucat.

 • učko

  Jah, vojne so ble in bodo ble! Samo vprašanje časa je, kdaj bo spet počilo, kjer in s kakšno intenziteto.

 • Stajerka

  največji problem v Bosni je koncentracija Islama – pa ne bosanskega, da ne bo pomote…….da so tam celice so poročali že pred leti, da bo zadeva eskalirala zaradi umika ekstremistov iz vzhoda, tudi ni nobena znanost………….tudi to, da je nova migrantska pot preko Bosne, NI zanemarljiv podatek……in medtem, ko se medsebojno opazujejo Srbi-Hrvati-Bosanci, se jim bodo vselili ekstremisti in potem bodo imeli problem vsi trije….
  .tudi to, da se na Balkanu ponovno pojavljajo Rusi s svojo neprestano navzočnostjo, kljub NATO članstvu Balkanskih držav, ni nič dobrega…….in veliko vlogo ima pri tem tudi Cerar, Hrjavec and company……

 • Caetano

  Za ohranitev enotne Bosne bi morala poseci mednarodna skupnost takoj leta 1992 in prepreciti etnicno ciscenje. Ker se je pa le to izvedlo bo pa zdaj zelo tezko ohraniti enotno drzavo…

 • domovina mili dom

  Kdo neki le. Je Rus bil malo na sprehodu. Eno vojsko bivše juge komiji sesuvajo, druge vojske bivše juge se pa krepijo. Pomenljivo, kaj ne.

 • Miro

  Kdo v resnici stoji za velikim oboroževanjem Republike Srbske?
  25. 2. 2018, 0:30 0

  ja Kučan, a ne rumeno modri

 • domovina mili dom

  Kjer koli se pojavi Rus, je sumljivo, a ne rdeči.

 • Četnik

  Ko se bodo odsluženi IS vrnili v Bosno, bodo Hrvati iz Bosne zbežali na Hrvaško. Upam, da Nato ne bo spet na strani islamskega terorizma in se bo Republika srbijanska lahko priključila Srbiji.

  • xtc

   Največji problem Bosne so bili ravno Srbi,morda pa jih Bosančki naženejo plavajoče nazaj čez Savo.

   • RATATA

    Zakaj bi se moral Srb v Bosni umakniti islamiziranemu srbu?

    • xtc

     No potem pa obojim pobrat orožje in krepelca v roke in obkolit,zadnji ki pride ven,ga izpustimo in konnec prepira.

     • RATATA

      Oni dol si naj sami uredijo dežele in meje, mi jih če sebi nismo bili v stanju urediti.

 • bednick

  “Kdo v resnici stoji za velikim oboroževanjem Republike Srbske?”
  —————-
  Kučan al pa Janša, eden od teh dveh.
  Nisem pa ziher.

  • milanček

   kućan je razorožil slovensko vojsko, delal je na temu, da se sploh ne bi mogli braniti , torej je izdajalec, z izdajalci se pa po mednarodnem zakonu ve kaj se dela, šus med oči!

   • Miro

    tebe pa na psihiatrijo

    • milanček

     zakaj bi pa te obiskoval, če te ne poznam, oz si v zaprtem oddelku!

   • žogica

    To ti je tvoj Janez zabil v betico, ki je prejel častni doktotat iz Prištin univerzum……., zelo verodostojna titula v roke verodostojnemu človeku !

 • xtc

  Dejstvo je ,da imajo na Balkanu širjenje v vidiku predvsem Srbi in Muslimani.
  Srbi so pravzaprav podaljšana ruska roka,kui je z odhodom ČG v Nato v bistvu slepo črevo in kot tako precej neuporabno za Ruse,ki nimajo nikjer v Sredozemlju oporišč,kar jim zmanjšuje moč.Muslimani pa bi se tudi radi širiliSkratka vojna je v interesu obojih,prvi bi radi preboj do morja,drugi pa bi radi povečali svoj teritorij.

  • Burek Burecki

   Rusi pozenja vse vec podpore v svetu. Tako kot zahodnem tako na vzhodnem. Zgubljajo moc? Mislim da ne. Prav zahod izgublja moc tako kot vojasko kot ekonomsko saj bodo pripadniki nata naslednje leto marsirali v sandalah, nemci imajo 80% vojaske opreme nedelujoce itd… Prevec si zabit, da bi to videl….

  • Striker

   Današnji zavezniki v EU in NATO-u imajo veliko bolj v čislih Hrvaško…ta se zagotovo ne oborožuje kar zaradi lepšega, temveč je to ob blagoslovu gospodarjev, ki so ji namenili neko posebno vlogo (verjetno kontriranje zaenkrat še bolj prorusko naravnani Srbiji) idealno za Slovenijo je, da imamo na Vršiču rusko kapelico, ki jo je obiskal tudi Putin. Ker Hrvati ne priznajo sodišča EU, katera potem ne uveljavlja sodbe sodišča po politični poti, ampak Hrvatom popušča (korupcija, kot vedno v EU) mora Slovenija obvestiti Putina, da obstaja možnost, da nas Hrvati napadejo in da ga prosimo za pomoč. Letališči Maribor in Cerklje jim ponudimo za letalski bazi, Gotenico za raketno bazo, v Piranskem zalivu pa sidrišče za nekaj bojnih ladij. Pa še 30.000 Specnazovcev, pa so popolni. Seveda bo obvezen izstop iz NATO pakta, pa tudi iz EU, če nas bojo tako zajebavali. Bomo imeli vsaj svoje meje, tistih par vojakov ki jih imamo pa za graničarje, ki jih bo masleni izučil za “tačno usred čela”. Takrat lahko opravimo tudi “generalno čiščenje” Slovenije na vseh nivojih,.

 • Roman Benedik

  Članek nametan iz vseh vetrov.Novinar sploh ne ve o čem piše! V FBIH 11000 policistov,v RS 5300;V celi BIH pa 22000??????

  • Burek Burecki

   22000-11000-5300 = 5700 jih imajo hrvati…

 • milanček

  tale matić , pa tomićka in še kdo iz te svinjarije, lahko vzamejo še kućana, zaželeno,pa naj gredo dol filozofirat med svoje čefurje!

 • Volkhv

  Raje se vprašajte kdo podpira islamski arabski vahabizem v Bosni, če ne ravno ZDA, Savdska Arabija in EU. Arabci so pokupili že veliko naravnih virov, bogatih s pitno vodo in rodovitno zemljo v BIH… In nič čudnega NI, da se Srbi varnostno organizirajo… Čudi me le, da se Hrvati tam še ne organizirajo… Sicer pa se bodo ti bebci raje šli streljat med sabo, samo tujega sovražnika ne bodo videli.

 • Striker

  A so Hrvati zaskrblejni zato: https://trud.bg/350-diplomatic-flights-carry-weapons-for-terrorists/ ker orožje preko Azerbedžana prodajajo Saudska bArabiji. In se lahko hitro zgodi, da bod bArabci to orožje poslali kot pomoč džihadistom v BiH, katere je ustanovil Alija – balija, sedaj pa za njihovo preživetje skrbi Bakir – balija, oba visoko pozicionirana v Muslimanski bratovščini. In če bojo tako klali Srbe, kot jih je Naser Orič v okolici Srebrenice, je prav, da se Srbi oborožijo. In Turke so z Balkana pregnali pravoslavci, ne katoliki. Ti zadnji so špekulirali z Osmani, da bi Osmani potolkli pravoslavce, pa jim ni uspelo. Zdaj, ko bojo muslimani začeli pobijati katolike v katoliških državah, črnemu jezuitskemu papežu ne bo preostalo drugega, kot da na pomoč pokliče pravoslavce.

  • tramal

   A si pozabil da so bili srbini 500 let pod turki .Šele ko so prišli na hrvaško,Slovenijo in Avstrijo smo jih skupaj nagnali nazaj v turčijo in osvobodili s tem tudi srbine.

   • Striker

    Ja, kar lepo sanjaj dalje. Turki so zasedli sedanjo Bosno in Srbijo, tako da so bili res nekaj stoletij pod Turki. Samo Srbi v Srbiji se niso tako poturčili kot Srbi v Bosni. In iz teh krajev so napadali Hrvaško, za obrambo pa so s Hrvati stopili skupaj Srbi (Uskoki) in seveda Slovenci in so z zmago pri Sisku zaključili vdor Turkov v Evropo. Do leta 1912 je Srbija skupaj z Bolgarijo Romunijo in Grčijo v balkanskih vojnah dokončno pregnala Turke iz Evrope. Seveda je takrat prišlo do velike napake, da jih niso izgnali iz Evrope, ampak so jim pustili Carigrad in ozemlje na evropskih tleh. Pa tudi srbski kralj ni po WWI “zamenjal” prebivalstva Bosne s Turki za pravoslavne iz Male Azije, muslimane iz Bosne. In potem je bilo vse tako, kot je bilo.

 • Kapetan Dule

  Hrvati so obranili Bosno pred velikosrbsko agresijo. Leta 1992 bosanske vojske skoraj ni bilo samo HVO. Leta 1995 po Oluji je HVO ob podpori ZDA zadal smrtni udarec Veliki Srbiji v Bosni. Tudi zdaj ne bomo pustili, da Bosna razpade. Ne Dodiku ne Putinu nobenemu!

  Bravo general Praljak! Heroj!

  • Matija

   Brez ZDA, njihovih informacij, vojaške podpore,…. bi vi težko nagnal tiste ostarele traktoriste….

   • tramal

    Srbini stisnili rep med noge in šele na turški meji so se upali ustaviti .Skratka bežali so sto na uro.

  • Matija

   Brez ZDA, njihovih informacij, vojaške podpore,…. bi vi težko nagnal tiste ostarele traktoriste….

  • Jakob Kovač

   Kolikor vem je zločinec ne heroj!

   • tramal

    Samo za srbine ki jih je pregnal skoraj do makedonije.

    • Tone

     Pa za ostanek Evrope in Ameriko tudi.

 • Steve

  no, če bodo imeli vojno, potem upam, da se tokrat do konca pobijejo med sabo.
  tako bo mir za vedno.

 • Steve

  no, če bodo imeli vojno, potem upam, da se tokrat do konca pobijejo med sabo.
  tako bo mir za vedno.

 • Johan

  Levičarji ste se pa razpisali in natrosili svoje želje in samospeve vaših ljubljencev v jugi. Vsi jugoviči so pridobili ozemlja samo Slovenci so izgubili zaradi okupacije jugovičev. Edina prava poteza bi bila, da vas naženejo iz Slovenije, ker ste jo izdali ona pa vam je bogato pomagala.

 • zoro

  no, mogoče pa to za nas le ni tako slabo:
  1. podganji iztrebki se nas bodo izogibali (če pride npr. do ponovnega spopada med htrčki in sbaki)
  2. oboji bodo imeli delo sami s seboj (bomo verjetno malo manj pod srbo pritiskom in hrvato pritiskom)
  3. mogoče nas celo zapustijo tisti, ki najbolj kradejo in so že nakradli toliko, da se bojijo zase, da se jim kaj ne zgodi.

 • Jan Kovalski

  Tole pa kar kliče da se sem pripopa, brez dovoljenja Milana Kučana:

  https://pbs.twimg.com/media/DTBKkU4W4AAVfJ0.jpg

  https://pbs.twimg.com/media/DTBKlTCWsAAxx50.jpg

  • sodnikisozločinci

   Iz tega so potem naredili afero prodaje orožja in jo naprtili Janši, podpisan je pa Milan Kučan. Zakaj ga niso veleobjektivni novinarji, oz. velepičke s Hanzi TV povprašali o tem?

 • Poštenje velja

  Spet bo čifurske golazni polna slovenija.

  • Steiermark

   saj smo je že…..

   • Matija

    A na avstrijskem štajerskem ste polni golazni?

 • Sadako

  Mislim, da je prav, da gre Republika Srbska na svoje.

 • ijkl

  amerikanarji nam vsem želijo podtakniti marsikaj

 • Jan Kovalski

  Hvala! enako

 • sodnikisozločinci

  Hrvati so že v Zagrebu, Srbi so že v Beogradu, slabo kaže, vojna bo.

  • Matija

   Ja, matr, grimsovi pa še nimajo garde, groza

   • smiljan bertolin

    te je mal strah?

    • Matija

     Česa?

   • tramal

    To si ti misliš .

    • Matija

     Tistih nekaj napihnjenih rit ne šteje

 • Jakob Kovač

  Ja jugo politiki ne znajo pošlihtat gospodarstva,za ščuvanje ljudi pa so dobri kot pri nas!

 • bubamara

  Hrvata bo Marija iz Međugorja rešila.

  • Tone

   Koliko divizij pa ima?

   • bubamara

    Divizij ta nebeško kraljestvo. Gospa Marija in Ante Pavelić bosta na čelu divizij.

  • David Hitler

   Mislìš begunce!!!

 • smiljan bertolin

  načrt da v slo naselijo yu-izbeglice, nato en sam YU

  • Tone

   Ali so te yu-izbeglice že izurjene ali jih moramo sami izuriti?

 • Steiermark

  Tako bi rekla, da vsi tisti, ki napovedujete in si želite zopet neke vojne, sredi Evrope, s tem kažete svojo balkansko pripadnost in agresivnost ter željo po prelivanju krvi, – vam v glavi pravgotovo manjkajo kolesca…..

  • sprehajalec

   Z uvozom Balkancev, je Slovenija uvozila tudi balkanske spore.

  • DJURO SUMAR

   Po tvojem torej cele ZDA kažejo balkansko pripadnost.

  • Miran Kušar

   Lahko si še nevem kako proti vojni in nasilju, pa ti čisto nič ne pomaga, če te bedak napade z orožjem. Hočeš ali nočeš se boš branil. Tvoja odločitev pa je, ali se boš branil z orožjem ali z golimi rokami. Očitno se naša politika zavzema za slednje, z Mesečnikom na čelu.

   • Tone

    Ni nujno, da se moraš braniti, lahko si samo priden in čakaš, da mine ali te rešijo zavezniki. Ta opcija je v slovenskem narodu zelo zakoreninjena, posebno na tem portalu.

    • Darth Vader

     lahko pa z odprtimi rokami čakaš konflikt, imaš seznam ljudi, katere boš v razglašenem vojaškem stanju pospravil, ko pač ni aktualna ustavna ureditev….tudi tako pride do notranjega očiščenja…..recimo v ljubljani bi lahko samo 5 fantov z molotovkam požgal recimo in Rog in Metelkovo do zadnjega prahu….skupaj z vso antifa golaznijo, ki so se notri zaredili, kot ščurki in podgane po kanalizacijah….

 • tramal

  Srbini so imeli mir petsto let ko so bili pod turki in so jih turki držali na verigi .Od takrat dalje pa vedno zakuhajo kakšno vojno in vedno jih dobijo po nosu.Mislim da bodo morali iti nazaj pod svoje brate turke.

  • Matija

   Dve ta največji so zakuhal tvoji arijci

   • Darth Vader

    eno je zakuhal gavrilo princip in teroristična organizacija črna roka……nimajo veze z arijci bimbo

  • superrr

   reče se Srbi; ti slovanskim pravoslavnim Srbom nisi niti do kolen. Zdaj se pejt pa jokcat. Čao

 • dajmo pamet imet

  Amerikanarji želijo zanetiti nemir na teh slovanskih prostorih, ker želijo podjebavati tudi Rusijo.

 • Darth Vader

  srbe zgoddovinsko gledano vedno nategnejo rusi….okupirajo jih islamisti……notranje težave pa imajo zaradi LGTB krimilnalcev in izprijencev….ter Sorosevih nastavljencev

  • David Hitler

   Ne bebec njih je Vatikan nategnu in to zlo močno če ti to še ni jasn ti ovca!!!!

   • bodvid

    Kako pa jih je Vatikan nategnil in kdaj ?

   • Darth Vader

    ti si se sam nategnil, kot one žabe v braziliji, k je lohk moški in ženska hkrati

 • baubau

  ta republika srbska je ves čas tleči ogenj…

 • David Hitler

  To pa res ni teško za ugant Putin seveda!!!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!