V Čilu na predsedniških volitvah zmagal konservativni milijarder Sebastian Piñera

Sebastian Pinera (foto: epa)

Konservativni milijarder in nekdanji predsednik Čila Sebastian Piñera je v drugem krogu predsedniških volitev premagal svojega tekmeca in si tako po štirih letih premora izboril še drugi predsedniški mandat.

Piñera naj bi po skoraj vseh preštetih glasovih zmagal s 54-odstotno podporo volivcev. Njegov nasprotnik levosredinski Alejandro Guillier je priznal poraz in čestital Piñeri ob zmagi. Trenutna predsednica iz vrst socialistov Michelle Bachelet je po poročanju BBC prav tako podprla Guilliera, kar pa ni bilo dovolj.

Prvič v zgodovini Čila so lahko volili tudi Čilenci iz tujine. Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih 48,5-odstotna. Volilno pravico je imelo več kot 14 milijonov prebivalcev.

Južna Amerika počasi koraka v desno
Medtem ko je progresivna agenda predsednice Bacheletove imela veliko oboževalcev v tujini, je njena priljubljenost v državi strmo padla. Mnogi konservativni kritiki so zatrjevali, da je šla Bacheletova s svojimi reformami predaleč. Med drugim je izborila tudi omilitev strogih zakonov proti splavu. Piñera je volivcem obljubil, da bo naredil konec reformam trenutne predsednice.

Novi predsednik Čila Sebastian Piñera (vir: twitter)

Medtem ko so pred desetletjem v Južni Ameriki povsod vladali levičarji, se je v zadnji letih zgodil močan zasuk v desno. Tako so konservativne stranke prišle na oblast v Argentini, Braziliji, Paragvaju in Čilu. Zametke lahko opazimo tudi v “bolivarski revoluciji” v Venezueli.

Ivan Šokić

 • xtc

  Bravo Čilenci!
  Svetel zgled po katerem se lahko vzgledujemo pošteni in delovni Slovenci.
  Ja Pinochet(ne glede kakšen je bil-je bil božja previdnost,ki je rešila Čile pred pogubo),je dobro naučil narod,kakšna je modra in pametna odločitev,če želiš ,da se stvari izboljšujejo in da je država uspešna.
  Ne glede na njegove ne ravno pravilne postopke,pa so mu lahko iz srca hvaležni,saj so danes daleč najuspešnejša in stabilna J Ameriška država z dobro delujočim gospodarstvom in sorazmerno solidnim standardom,med tem ko se ostale bolj ali manj opotekajo sem ter tja ali pa so v resnih težavah zaradi socialističnih vlad.

 • samsara

  Zanimiv pojav vzponov na vrhove držav, s strani t.i. desničarskih bogatašev. ZDA, Češka, Čile.
  Pri nas pa je na ogrevanje za premierja (ko ni uspel postati predsednik) poslan neki glumaški dvolični nasopač, kučanov ‘novi obraz’. Je pa zaenkrat brez otrok, nevezan na nikogar in kot tak ustreza aktualnim standardom globalnih odločevalcev in uničevalcev narodov, civilizacij, sveta.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!