V desetih mesecih je na grške otoke s čolni prispelo skoraj 500.000 migrantov

Foto: epa

Organizacija Frontex je z grškega obrambnega ministrstva prejela zahtevo za hitro posredovanje na državni meji. Izrazili so tudi potrebo po operativnih sredstvih, da se poveča raven nadzora na grški meji s Turčijo.

Število ilegalnih prihodov se povečuje
Število migrantov, ki prečkajo grško-turško kopensko mejo nezakonito, se izjemno povečuje. Kar 90 odstotkov vseh ilegalnih vstopov v Evropsko unijo je zabeleženo prav v Grčiji. Tam naj bi vsak dan poskušalo nezakonito prečkati mejo najmanj 350 migrantov.

Evropa bo pomagala Grčiji
»Stanje v Grčiji je zelo resno. Naša organizacija bo državi na pomoč priskočila s tem, da bo zagotovila zadostno število ljudi za posredovanje na mejah. Ko jih bomo razporedili, bodo ti delovali pod nadzorom grških oblasti,« je povedal izvršni direktor Frontexa, Ilkka Laitinen.

Organizacija bo prav tako preverila, kakšna tehnična sredstva morajo zagotoviti grškim organom za učinkovito pomoč pri krepitvi zunanje meje EU.

V desetih mesecih je na grške otoke s čolni prispelo skoraj 500.000 migrantov, od tega samo na Lesbos okoli 270.000. Pri vstopu v Makedonijo so jih zabeležili kar 430.000, od tega največ Sirijcev.

Grški otoki polni migrantov
Migrantski tokovi so se sicer povečali v poletnih mesecih, ko je Sredozemsko morje mirnejše in je plovba s čolni in ladjami manj tvegana. Tako je samo v juniju letos prispelo več kot 31.000 prebežnikov, medtem ko so jih v istem obdobju lani zabeležili zgolj dobrih 3.000.

Število prebežnikov, ki je vstopilo v Grčijo, je v primerjavi s podatki iz lanskega leta poskočilo kar za 408 odstotkov.

Po podatkih Združenih narodov je v letošnjem letu do julija v Grčijo s čolni prispelo 100.000 migrantov, nato pa v manj kot štirih mesecih skoraj 400.000.

N. K.

 • Borut Stari

  In vsi hočejo na povabilo Angelce v Žermani. Ker so pametni in na svojo zemljo ponosni Madžari pravočasno ukrepali bodo šli preko Slovenije. Bravo Orban.

  • francelj3

   Ne verjamem, da so ponosni na svojo zemljo. Je sicer v redu za kmetijstvo, drugače je pa ni mogoče razlikovati od katere koli ne-madžarske zemlje. Razen če je bila mišljena dežela, kot v nekaterih balkanskih jezikih?

 • pajot

  Tudi madžari bojo dobili svojo porcijo. Verjemi.To,kar se zdaj dogaja,je katastrofa za Evropo.

  • hannibal

   Madžari bodo dobili svojo porcijo Nemcev, ja. Slovencev tudi, če bo to tako šlo dalje.

 • pajot

  To se da enostavno uredit. Poslat vojsko in specialce v grćijo,potem pa ločevat: bežiš pred vojno ali si samo za žermani. Če si za žermani,nagnat nazaj odkoder so prišli. Pa kaj je vam ljudje,a zdej se bo pa cela Azija in Afrika preselila v Evropo? Pa tega svet ni vidu,mater.

  • hannibal

   Ampak pol bojo vsi bežali pred vojno, a ne?

 • hannibal

  “Tam naj bi vsak dan poskušalo nezakonito prečkati mejo najmanj 350 migrantov.”

  Tukaj sem nehal brati.

  Btw. V desetih mesecih 500 000. A v Nemčiji jih je do sedaj nad milijon, do konca leta računajo na 1.5 milijona.

  Preko Madžarskih mej je bilo 8000 na dan. Pri nas se viša nad 10 000 na dan. V Grčijo včeraj 35 000 v enem dnevu.

  Nekaj vam matematika ne štima, če jaz prav tole gledam.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!