V Italiji referendum za povečanje učinkovitosti vlade z zmanjšanjem senata

Matteo Renzi spodbuja k podpori referenduma (Foto: sta).

V Italiji bodo ta konec tedna potekale volitve za referendum, ki predvideva dopolnitev ustave, sprejete leta 1948. Referendum bi zmanjšal 315 senatorjev na 100, kar med političnimi strankami ne povzroča nobenega navdušenja, saj bi to za njih pomenilo manj vpliva in moči. 

Renzijeva vlada zagotavlja, da je sprememba mišljena kot olajšanje dela za vlado: zakonodajo naj bi pripravljali v razumnem času, ta pa naj bi bila nato obravnavana in sprejeta. Tako bi Italija postala učinkovitejša, bolj produktivna in cvetoča, na drugi strani pa manj birokratska. Italijanska politika je sicer glasna, polna zmede, s pogostimi preigravanji in z zelo malo učinka. Italijanske plače pa se niso v desetletju sploh nič povišale, tudi BDP se od poznih devetdesetih let prejšnjega stoletja ni spremenil.

Italijanski finančni minister Pier Carlo Padoan je za CNN zatrdil, da bi sprejetje sprememb z referendumom pomenilo hitrejše reforme, ki jih Italija nujno potrebuje, saj še vedno verjame v Evropsko unijo. Italijanska vlada potrebuje dovolj časa, da se bo videlo tudi pozitivne posledice reform, pa tudi čas za sprejetje reform, ki bodo omogočile gospodarsko rast.

Politika je razdeljena, ker ne želi sprememb
Renzijev odstop bi dal evroskeptičnim politikom večjo moč, med drugimi je slišati glasnega in bombastičnega novopečenega politika Beppa Grilla, ki bi ponovno uvedel liro in izstopil iz evroobmočja. Padec referenduma podpirajo tudi stranka Lega Nord in stranke skrajne levice. Nekateri trdijo, da predlagane spremembe niso dovolj obsežne, drugi pa menijo, da bo Senato izgubil moč in postal posvetovalno telo.

V Italiji imajo sicer 320 senatorjev: 315 je takšnih, ki so izvoljeni, ostali pa so častni senatorji.

Renzi gre na vse ali nič
Zagotovo pa bo odpor do reform signal investitorjem, da Italija še ni pripravljena na spremembe, Renzijev odstop pa bi lahko povzročil obdobje nestabilnosti za Italijo in tudi potopitev nekaterih finančnih institucij. “Priložnost za spremembo,” kot je izjavil Renzi, “pride enkrat v življenju. Zdaj ali nikoli. To mora biti jasno. Ne bo druge priložnosti.“ Renzi je vseeno tvegal in ponudil referendum upajoč na to, da bo zmagal zdrav razum. Če bo referendum padel, je premier ponudil odstop in 5. decembra lahko delo prevzame kdo drug, kot poroča CNN.

Aleksandra Belšak

 

 

 • Nata

  Bravo !!! Tudi pri nas bi bilo 40 poslancev čisto dovolj !

  Saj samo kupčkajo…….koalicija se pa prička ! Kdo bo koga !

  • Franc Šink

   Slovenskim poslancem se že tresejo hlače, poslanke pa lulajo od strahu.Naj še v parlamentu znižajo število delovnih mest kot so to uspeli v ostali Sloveniji!!

   • Nata

    Pa plače naj si znižajo . Saj je nekaj takega obljubljala Tomićeva

    • Franc Šink

     Da da komunistom gre zaupati,?

  • marta

   Če bi se šli zgledovati po Italiji je za Slovenijo 3.2 poslanca dovolj.
   Da ne bomo rezali poslancev naj zaključimo na 5 poslancev in 5 ministrstev –
   DOVOLJ JE TO !!!
   Stara Jugoslavija (pred SFRJ) je imela v Beogradu 12 ministrov in ji je zadostovalo pa je bila neprimerno večja od Slovenije in tudi interneta niso poznali.

 • Franc Šink

  Slovenija potrebuje samo enega poslanca in to diktatorja.Kučan o tem že dolgo sanja.

 • garfi

  glede na to, da imajo stalno politične krize so potrebne spremembe
  pri nas so izigrali večinski volilni sistem sprejet na referendumu

 • Demi Zen

  jutri bo pizderija tako ali drugace..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!