V Nemčiji množični hekerski vdori: so na delu zopet Rusi?

Foto: Twitter

Hekerski vdori niso nič kaj prijetni za uporabnike internetnih storitev in ta neprijetna situacija je doletela tudi skoraj milijon gospodinjstev v Nemčiji. Skoraj 900 tisoč strank, ki uporabljajo določen model usmerjevalnika, se od nedelje popoldne s težavami povezuje z internetom ali pa ima motnje v povezavi.

V glavnem telekomunikacijskem podjetju Deutsche Telekom menijo, da nekdo vpliva na usmerjevalnike od zunaj. Na napravo je naložen program, ki preprečuje usmerjevalniku povezovanje na omrežje podjetja. Niso pa izdali, za kateri model usmerjevalnika gre.

Prav tako so potrdili, da so inženirji in njihovi kolegi iz podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo usmerjevalnikov, celo noč iskali rešitev. Uporabnikom je bilo svetovano, da se odklopijo z omrežja.

Stalna tarča hekerskih vdorov
Nemčija je že nekako vajena kibernetskih napadov. V zadnjih letih jih je bilo kar nekaj. Septembra so številne politične stranke dobile elektronska sporočila, domnevno iz prostorov Nata, a se je izkazalo, da vsebujejo spletno povezavo z vohunskim programom. Lansko leto so hekerji napadli nemški parlament, oblasti pa so za to obtožile Rusijo.

Imamo hekerje tudi v Sloveniji?
Jeseni 2015 je nacionalni odzivni center za omrežne incidente SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) praznoval dvajset let delovanja. Okrogle obletnice so vedno nekaj posebnega in vredne obeležitve. Nastal je dokumentarni film o hekerjih, na podlagi materiala iz arhivov SI-CERT. Prikazuje nastanek in evolucijo hekerske skupnosti v Sloveniji skozi štiri zgodbe. Te opisujejo konkretne dogodke in preko pričevanj kriminalistov, vpletenih skrbnikov omrežij in računalnikov, raziskovalcev in zaposlenih na odzivnem centru SI-CERT podajo uvid v enega od prerezov kompleksnega pojma hekanja in hekerske skupnosti. Brez ovinkarjenj hekerji povedo svojo zgodbo.

 

B. P., STA

 • xtc

  hEKERSKI VDORI SO BOLJ ALI MANJ STALNICA ALI GRE ZA rUSE;ORGANIZIRANE KRIMINALNE ZDRUŽBEali posamezne izsiljevalce;bo verjetno treba odkriti;seveda pa vse to dokazuj nekaj;kako ranljiv je ta moderni svet:
  No ob tej zgodbi velja opozoriti samo na samovozeče avtomobile;kjer bi lahko nekdo z vdorom na avtocestno omzežje povzročil toliko žrtev kot mala vojna;skratka ta mali nov čudoviti svet ima kup napak;ki so strašljive;nekdo vas lahko v pametni hiši naredi zapornikain odreže od sveta:
  Lljudje znatno preveč slepo zaupajo tehnelogiji;malo manj pa se osredotočajo na temne strani ;ki jih le ta s sabo prinaša:

 • dež

  Ustrezna kazenska zakonodaja, podprta z dovolj visokimi denarnimi kaznimi je edini način, da tovrstni kriminal omejiš na minimum. V celoti preprečiti se ga ne da.
  Sam ne bi nikoli predpisal zaporne kazni, ker je strošek za državo. Za takšne tipe so javna dela (pralnica ali kuhinja v bolnišnici, odvoz smeti, delo na komunalni deponiji), za dobo minimalno 1 leta in ustrezen znesek v €, odvisen od povzročene škode.

 • tarantela

  Jest najbolj doživljam pogoste vdore u priftošeln. So posledice!

  • marta

   Ali mogoče lopovi v tvojem priftošelnu shranjujejo nakradeni denar ?

  • garfi

   ja opažaš, da tudi tebe ropajo
   hmmm, kdo bi to bil

 • garfi

  ne, zeleni možiclji

 • BananaNjam

  False flag hekanje iz Pentagona ali NSA, da se bo upravičilo cenzuro ruskih medijev na zahodu in mogoče še izvolitev Merklce na prihodnjih volitvah. Nič drugega.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!