V Nemčiji uvajajo obvezno služenje vojaškega roka – ocenjujejo, da je varnostna situacija tako slaba

Foto: epa

Nemška vlada v okviru prve strategije civilne zaščite po koncu hladne vojne razmišlja tudi o vnovični uvedbi obveznega služenja vojaškega roka. Novo strategijo, katere cilj je biti pripravljen na morebitne varnostne grožnje, bo vlada sprejela predvidoma v sredo.

Za zdaj zaupna strategija civilne zaščite, ki jo je pripravilo nemško notranje ministrstvo, vključuje poglavje, ki govori o podpori oboroženim silam. Pri tem predlaga vnovično uvedbo obveznega služenja vojaškega roka kot načina za pripravo države na morebitne namestitve vojaških sil v okviru zveze Nato.

Služenje vojaškega roka je zapisano v ustavi
Nemčija je obvezno služenje vojaškega roka po 55 letih odpravila 1. julija 2011, saj vlada v Berlinu takrat ni več videla varnostno-političnih in vojaških potreb zanj. A obvezno služenje vojske je še vedno zapisano v ustavi in bi ga bilo mogoče s preprostim zakonom znova uvesti.

Strategija civilne zaščite sicer med prioritetami našteva tudi okrepitev odpornosti stavb v primeru napadov ter povečanje zmogljivosti v zdravstvenem sistemu. Predlaga pa tudi, da se prebivalci založijo z zadostno količino hrane in pijače za nekaj dni.

Zdi se, da cela Evropa cinca za predlogi SDS in dejanji Orbana
Zanimivo je gledati velike države, ki so se še pred časom zgražale nad ukrepi svojih sosed. Spomnimo se ogorčenja Nemčije nad odločitvami madžarskega premierja Orbana, da postavi ograjo. Zgražanje vseh pro-migrantskih levičarjev nad kakršnim koli ukrepom proti migrantov. Spomnimo se nenazadnje na slovensko levico in njene reakcije.

Ko je SDS pred časom omenil, da bi bilo dobro razmisliti o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka so levičarji začeli tuliti v en glas, da gre spet za fašistično militarizacijo in podobno. No, sedaj je to storila Nemčija, ki so jo vsi hvalili, kako je dobra do migrantov. Levici počasi zmanjkuje argumentov, zakaj je trenutni status quo dober za Slovence.

A. R. STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!