V osnovni šoli na severu Norveške, ki jo obiskujejo migranti, otroke domačinov na avtobusu redno pretepajo

Foto: YouTube.

Daleč na severu Norveške se nahaja mestece Vadso, ki šteje približno 7 tisoč prebivalcev. Navidezna idila se hitro spremeni v pravo grozljivko, ko naključni obiskovalec zaide na šolski avtobus, ki otroke vsak dan pelje v lokalno osnovno šolo. Vsakodnevni pretepi, okrvavljeni otroci in grožnje s smrtjo vozniku avtobusa so številni razlogi, zakaj starši svoje otroke raje vozijo k pouku sami, čeprav imajo zaradi tega težave v službi. Konservativna spletna stran Speisa poroča, da je v lokalni šoli v Vadsoju skupno sicer 465 učencev, a kar dvajset različnih narodnosti.

Orjan Gundersen je oče dveh otrok, ki je spregovoril za Speiso in opisal občutke, s katerimi se v Vadsu vsakodnevno soočajo starši. Po njegovih besedah je namreč šolski avtobus popoldne po pouku pogosto prenatrpan, zato se v takšnih primerih močnejši vrstniki spravljajo na šibkejše in jih izrinjajo iz avtobusa. Otroci domov pogosto prijočejo, včasih so pretepeni ali jim celo teče kri.

Ponavadi je na šolskem avtobusu med 15 in 25 otrok, včasih pa je stanje tako nevzdržno, da se pelje samo še pet otrok. Starši namreč za prevoz svojih otrok v šolo vse pogosteje uporabljajo alternativni prevoz. Tudi druga sogovornica Speise, Anne Moen, je mati, ki v šolo vozi svoje tri otroke. Toda skrbi jo predvsem popoldne, ko je še v službi, zato se njeni otroci domov vračajo z avtobusom.

V njene tri so vrstniki že metali hrano, jih zbadali in jim celo fizično grozili. Po lanskem božiču pa je postalo nevzdržno, saj so njeni otroci prejeli celo grožnje s smrtjo. Na to je opozorila vodjo lokalnega avtobusnega podjetja, Steinarja Johnsena, ki se stanja dobro zaveda. Grozili so namreč že tudi njegovim uslužbencem, voznikom.

V osnovni šoli v Vadsu so že večkrat skušali posredovati, da bi se stanje umirilo, najeli so celo uslužbence, ki so otroke spremljali na avtobusu. Zaradi pomanjkanja kadra pa to vsak dan ni mogoče. Tiste dni pa nasilni vrstniki še posebej radi izkoristijo in se spravijo na svoje sošolce. Zaradi tega so imeli v Vadsu občasno na avtobusu celo policista. Toda to ni okolje, v katerem si želijo živeti Norvežani.

Lokalni prebivalci so jezni, ker norveški mediji le redko poročajo o tem, kaj se v Vadsu resnično dogaja. Nihče od mainstream medijev si ne upa poročati o imenih nasilnežev in o imenih žrtev. Če bi to storili, bi jih levičarski aktivisti obtožili, da so nestrpni do ekonomskih migrantov, ki so se naselili v Vadso …

T. F.

 • althar

  Zeh. Enako je bilo v Sloveniji, ko so južnaki v mestih redno pretepali slovenske fante, ki so svoje pretepaške navade opustili kako generacijo nazaj (se še kdo spomni šišenske in savske?). Fantom ni preostalo drugega, kot da so se natrenirali, na plan potegnili svoja že malo zaprašena “jajca” in udarili nazaj. Zdaj je, vsaj v Ljubljani, popoln mir.

  Norveški fantje bodo pač morali narediti enako. Ne bo jim škodilo.

  • pajot

   Zgornja Šiška. Zakon.

 • xtc

  Očitnobodo morali vzetiNorvežani pravico v svoje roke in zadevo urediti na star preizkušen način:

 • Zgornji

  To se je dogajalo že v Yu, a ne v takšnem obsegu … !!!

 • FRANC3

  Slovenski pregovor pravi: KAR SEJEŠ, TO BOŠ ŽEL. Evropa že žanje,….

  • Nata

   + + + + + + + + + +

  • novaknovak

   aha, sejejo sprejem, humanost, stanovanja, socialo, pod kar se podrazumeva zastonj šolanje, zdravstvo + žepnina..in žanjejo kaj?

 • Razocarana

  V norveškem mestecu otroki migrantov terorizirajo otroke domačinov, medtem pa v Italjanskem mestecu lokalne oblasti hočejo zaposliti migrante iz mestega migrantskega centra da spremljajo otroke iz šole na avtobus, da se bodo lahko otroci domačinov lahko, po besedah županije, seznanili z konceptom dobrodošlice in humanizma, ter da je raznolikost vrednost in sredstvo ki daje možnost za osebno rast. http://www.breitbart.com/london/2017/03/15/project-migrants-children-teach-welcome/
  Ne morem verjeti da kljub številčnim napadom migrantov na otroke, hoče ta ženska dati migrantov ne samo prost dostop do otrok ampak da jih hoče za to še plačat. In to je ženska ki je plačana s strani občanov da dela za njihovo dobro. Je isti šmoren kot naši pro-migrantski veljaki, ki jim ni mar za dobro občanov, glavno da sami in njihovi prijatelji lahko zasulžijo na račun migrantov.

  • Olga

   Županja naj da svoje otroke za poskusne kunce! Pa smo spet pri sposobnosti “žensk”!

 • Olga

  Starši naj se zberejo in teroriste nabutajo! Mulci rabijo meje!

 • Gru

  Uuu spisal clanek T.F. ( toti falot) ;)

  • Jojo

   Prepisal dobesedno iz speise… na nova24ur ne znajo spisati svojih clankov razen ce se gre za janseta in klapo…

   • novaknovak

    aja, vsebina ni važna, važno ti je kdo je kaj prepisal. edi iz amerike za naš denar pač ne prepisuje in objektivno poroča, a ne da? majke mi si blesav…

   • Nata

    Razumljivo. Ker drugi mediji ne pišejo ………..?
    V drugih državah se ukvarjajo s tem, kako bi zamejili migrante, Pri nas je pa glavna skrb onemogočanje Janše.
    Morda poslušaš nakladanje ZL o predlogih za US ? O Jakliču seveda !????? je nadvse zanimivo.In poučno.

   • samotoje

    Preklopi na slovenščino. Tu “se gre” za pismenost.

 • bojan

  Švedi tepci strahopežtni in nesposobni še svoje otroke branit

 • Nata

  Vsak dan en dežuren fotr. Pa bo. Da bo klofute delil !

 • dr Janez Sveti

  JBG ni ulica za LGTB generacijo.
  DR Janez Sveti kostolomac

 • sončnica

  …v sloveniji jih je pa ene 100 tisoč stalno lačnih

 • lauraas

  Evo, to so rezultati “skup držanja”, isto kot romi, manjšina ki skupaj drži, terorizira nepovezano večino. Tako že vzgajajo že otroke. Mi, Evropejci pa tega več nimamo in to so dobro zavohali in to lepo izkoriščajo.

 • Dragan Krstič

  V Franciji, mesto Grasse je prišlo do streljanja v šoli, zelo verjetno je teroristični napad, nekaj mrtvih.

 • MartinKrpan

  Tako bi morali po vsej Evropi, drugače se najbrž ne bomo nikoli prebudili.

 • garfi

  TO NAM PRIPRAVLJAJO JUGOKOMUNAJZARJI IN LEVUHARJI
  butalci zbudite se
  že pred mnogimi leti so zbirali podpise proti gradnji džamije

 • Kat Wilson

  No, samo 1x bi se kdo dotaknil mojega otroka, bi hitro ugotovila kdo je, potem nebi bil več, ker bi njegove kosti glodali potepuški psi.

 • macon

  Par očetov naj se zbere in jih naloži priseljenskim pamžem, ki grozijo njihovim otrokom. Zabiti primitivci namreč razumejo samo silo in ekstrovertirano butanje energije.

 • samsara

  Dokler bodo jokali in se pustili bo temu tako.
  Imena? Bi stavil, da so med agresivneži kakšen Muhamed, Mahmut…

  • samotoje

   Pa na Abdulahe ne smeš pozabiti. Moj prijatelj na severu jih ima vse preštete. Izgleda takole: There were 2 Abdulahs caught stealing …. today. I arrested 4 Abdulahs for harrassing children… itd.

 • južnificirana_si

  sem prepiičan, da je so volile levico te mame na zadnijh volitvah. kar ste skuhale tudi pojejte

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!