V padlem sirskem mestu Alep počasna evakuacija civilistov s strani vladnih sil

Foto: STA

Po večletnem upiranju sirskih upornikov so vladne sile včeraj zavzele vzhodni del mesta Alep, danes pa se bo začela evakuacija civilistov in upornikov. Ta bi se sicer že morala začeti, vendar uporniki trdijo, da je za zamudo odgovoren režim Bašarja al Asada.

Okoli 20 vladnih avtobusov se je zbralo na obrobju razdeljene četrti Salahedin. Nekateri so sinoči za kratek čas vstopili v vzhodni del mesta, a so se kmalu vrnili prazni. Umik bi se moral v skladu z dogovorom med uporniki, Rusijo in Turčijo začeti pred zoro, a se doslej ni še nič zgodilo. Nevladni Sirski observatorij za človekove pravice in uporniki za zamudo krivijo režim.

Sprva naj bi odpeljali 70 ranjencev in 80 družin, vendar se to ni zgodilo. V pogajanjih so dali možnost odhoda tudi upornikom, pri čemer pa se zapleta. Opazovalci trdijo, da so ulice polne trupel, ki jih domačini ne upajo pokopati. Nezaupanje do sirske vojske izvira iz brezkompromisnega pobijanja celih družin, kot se je dogajalo doslej. Tako se raje skrivajo in iščejo možnosti za pobeg iz obleganega mesta.

Uporniki trdijo, da režim sirskega predsednika dogovora ne spoštuje, saj sedaj zahteva, da lahko uporniki mesto zapustijo  le brez lahkega orožja in da morajo oditi v Idlib, provinco, ki je pod nadzorom upornikov zahodno od Alepa, čeprav je bil dogovor drugačen. Dogovorjeni so bili namreč, da bodo lahko uporniki mesto zapustili z lahkim orožjem in da jih bodo evakuirali v Idlib, od koder bodo lahko sami odšli, kamor želijo.

B. J., STA

 • umaknite sliko tistega lovca – trupla, ki ga je medved -a vam ni jasno da to odbije vsakega od vaših novic, da bo sploh kaj odpiral !!

  • Caetano

   Tista je mal kruta res…

 • Olga

  Mar ni nazadnje izginilo ogromno civilistov, ki so jim Assadovi “pomagali” iz mesta?!! So jih že našli?!

  • Franc Novak 1979

   Kje si pa našla to novico? To amerofilski vestičarji širijo sovražno propagando. In koliko ljudem so enote redne sirske vojske odsekale glave? Tudi enemu ne, to je delo džihadistov

 • tarantela
 • Osti jarej
 • BananaNjam

  Aleppo ni padel, bil je OSVOBOJEN od tujih glavosekov in kozojebov, ki so hoteli v Siriji ustanoviti srednjeveški islamofašistični kalifat!

  Nič
  čudnega in nič novega, slovensko novinarstvo (Nova24tv tudi tu žal piha v isti rog) s poudarkom na dopisniški
  mreži je vse bolj nestrokovno; mnogo je znakov, da bi bili lahko za to
  tudi plačani, za širjenje neresnic, laži in propagandističnih sporočil
  svojih kolegov iz teh držav, oz. medijev, skozi katere zelo pogosto
  govorijo obveščevalne, protiobveščevalne in varnostne službe Zahoda! Kje imate vire, ki 100% potrjujejo vaše trditve (imena priimki, ne pa neki anonimni tip v Londonu ali Pentagonu)??! Kje so fotodokazi in videodokazi??! Ne verjamem vašemu sistemu vaških čenč tipa rekla kazala! Sicer pa, kako prikažeš slike masakra v Aleppu, ki se ni zgodil? Tako, da prikažeš slike posledic bombnega atentata na Benazir Buto! https://pbs.twimg.com/media/CzpLwLxXEAEi9WU.jpg

  • Krtača17

   Oni so ful zavedni veš (nova24). Kot že stalno opozarjam, preveri kje so si od vseh ponudnikov izbrali server. V SanFranciscu. Ne v recimo Nemčiji (če je janška recimo strah da ga bodo cenzurirali), ne v Švici ipd ampak v Ameriki. Zavednost pa taka. Po medijih pa jokcanje in neko nabijanje o zavednosti in oh in sploh. Prodani so zahodu do grla in še naprej. Trobilo zahoda in to propagandno. Vse kar je dobro pri tem je da vemo na čigavi plačilni listi so. Kredibilnost je pa 0. Ma kaj nula, -50! https://youtu.be/Sb0eOcWreH8

  • mojadezela

   V službi resnice in to PRVI!!!!!

 • Krtača17

  Spet eno nabijanje ameriške propagande. Evo tole se splača pogledat glede kredibilnosti teh medijev:https://youtu.be/Sb0eOcWreH8

  • mojadezela

   Tale posnetek je bolj kredibilen kot komplet Nova 24.

 • Ja berem več virov in zasledil, da so Rusi ujeli več primerkov delovanja “ciuje” seveda uradne manipulacijske agencije, se ve iz katere države. En je ujet tudi v Alepu in ni bil samo inštruktor, pač pa poveljujoči. Več zanimivih primerkov pa je ujetih tudi med “is”, ki se očitno kaže da ni samo kameltrajbersko stranišče ampak vrtiček, ki so ga zalivali lepo iz zahoda že ves čas. Sumi, da gre samo za umazane prijeme uvajanja novega svetovnega reda se vedno bolj potrjujejo. Aja to kar se je zgodilo pa bodo zahodni mediji molčali kot riti. No ni prvič in se splača brati novice v več jezikih , portalih, agencijah.

  • mojadezela

   Jasno kot beli dan, Nova 24 pa nam po vsem tem, kar že vrabci na strehah čivkajo, hoče prodajat žaltave klobase. Sram jih je lahko in upam, da bodo tudi kdaj odgovarjali za ta zavajanja in laži.

 • Caetano

  Lekcija te sirske zgodbe je, da ne moreš delati strateških projektov z islamisti, ker ”novi svetovni red” zanje je v končni fazi vedno kalifat. Pa tudi drugih zavezništev se ne splača sklepati z njimi. Je pa od politike in religioznih nians odvisno kako hitro gredo proti temu svojemu cilju. Salafiti in pripadniki hanbali šole so vedno najbolj hitri…

  Glavna gonilna sila teh islamistov v Alepu, ki se zdaj umikajo so bili nusriti, ki jim je dal Zawahiri navodilo, da se trenutno osredotočajo samo na boj z Asadovim režimom. To je bilo kupljeno s saudijskim denarjem in v interesu tudi Obamove vlade. Kot je tudi javno povedal Trump je Husein Obama, kot filoislamist in kulturni marksist pomagal postaviti IS za protiutež proiranskemu Hezbolahu. Vendar kaj bi se zgodilo, ko bi Sirija padla? Takrat bi Vojska osvojitve prav tako razglasila kalifat, kot IS, saj gre za isto islamsko šolo. Ali pa bi bila tam vsaj baza za nadaljnjo širjenje šeriata po svetu, če bi se že odločili, da gredo bolj po korakih.

  Trenutno pa je sicer najbolj pomembno, da Kurdi zasedejo Rako. Čeprav jih blokirajo tudi Iranci po drugi strani, ki preko vpliva pri iraški vladi onemogočajo dostavo pošiljk orožja zanje. Še bolj pa seveda Erdogan, ki noče, da bi dobili Rako in bi v ugodnih okoliščinah takoj sprožil proti njim tudi ofenzivo.

  Prav bi bilo, da to strezni tudi evropsko vodilno politiko, ki si je že 40 let nazaj vezala roke z ”multikulturnimi” sporazumi in zavezništvi z islamskimi državami.

 • mojadezela

  Kakšni uporniki???? To so navadn8i teroristi, ki jih je potrebno zredirati iz obličja tega planeta!!!!! Pa sirski observatorij za blablabla….!!! Nehajte lagat NOVA 24! Vse kar znate je povzemanje CNN in BBC. Same laži!!!! Povejte kdo in zakaj je šel rušit Asada. Kdo je financiral in šuntal “upornike”???? slika popolnoma ista kot v Ukrajini. Hvala bogu ne v Siriji ne v Ukrajini se ti podli načrti Amerike niso izšli. Sedaj pa netijo medijsko vojno proti Asadu in Rusiji. Licemersko iz vaše strani Nova in seveda popolno ogledalo BBC(british brainwashing company). Vi že niste v službi resnice ampak LAŽI!!!!

 • mojadezela

  Nova 24, hujskači, lažnivci, hinavci v službi židov.

 • BananaNjam
 • BananaNjam

  Blogerji s primetime dostopom do MSM medijev s superlažmi: https://www.youtube.com/watch?v=W4gcZ0Qe8Ls

 • macon

  Iskreno povedano mi je za islamistične psihote z bradami do popka vseeno, če jih Assadovi pobesijo na kandelabre, namesto da jih spuščajo drugam delat [email protected]

  • Caetano

   No, tudi šiitske milice so fundamentalistične. Verjetno so se danes spopadi obnovili prav zaradi njih. Rusi so skušali stvar sprva celo nekako zgladiti pa ni šlo. Ampak stvar je v tem, da tako ni šlo več naprej, kot je delala Obamova vlada. Bolje bi bilo, če bi s svojo lastno vojsko Američani zasedli Sirijo in Libijo ter postavili vojaško okupacijsko upravo ali karkoli že, če so se že tako namenili, kot pa da so PODPIRALI ISLAMISTE.

 • Vrhovni sodnik

  V Idlibu jih bo pol velik na kupu, bo treba manj raket

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!