V Pakistanu z državnim pogrebom počastili “pakistansko Mater Terezo”

Foto: iStock

V Karačiju v Pakistanu so se v soboto z državnimi častmi poslovili od nemške nune Ruth Pfau, ki je svoje življenje posvetila boju proti gobavosti v Pakistanu in si je zaradi svojega dela prislužila naziv pakistanska Mati Tereza. Gre za prvi pogreb kakšnega kristjana v tej pretežno muslimanski državi s tako visokimi častmi.

Ruth Pfau je umrla 10. avgusta v starosti 87 let. V Karači je prišla leta 1960 in tam pol stoletja skrbela za najbolj bolne in revne tako v mestu kot v državi. Bila je ustanoviteljica Leprosarija Marie Adelaide v Karačiju, kjer je po kratki bolezni tudi umrla, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Državna pogrebna slovesnost je potekala v katedrali svetega Patricka v Karačiju. Slovesnosti se je udeležilo več sto ljudi, med njimi tudi pakistanski predsednik Mamnun Husein. Krsto, ovito v pakistansko zastavo, so h grobu pospremili pakistanski vojaki in uslužbenci centra Marie Adelaide. Od pokojnice so se poslovili tudi s salvo iz 19 topov, še navaja AFP.

“Celoten Pakistan se poklanja izjemnemu delu dr. Pfau. Za vedno jo bomo ohranili v lepem spominu. Izgubili smo narodno junakinjo,” so sporočili s pakistanskega zunanjega ministrstva.

Pfauova je v sodelovanju s pakistansko vlado svoje centre za boj proti gobavosti razširila v več kot 150 mest in krajev po državi. Uspešno je usposabljala zdravnike in na ta način pomagala več tisoč bolnim. Uspešno je tudi ukrotila to bolezen v državi Za svoj doprinos jo je Pakistan že odlikoval z dvema najvišjima odlikovanjema za civiliste – s hilal-e-imtiazom in hilal-e-Pakistanom, še navaja AFP.

J. F, STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!