V povezavi z včerajšnjim napadom na ekipni avtobus Dortmunda prijeli islamista – je le šlo za teroristični napad z islamističnim ozadjem?

Foto: epa

Nogometne navdušence je pretresla eksplozija v Nemčiji in glede na dogajanje v Evropi opravičeno vzbudila strah, da gre za ponovni teroristični napad. Nemška policija raziskuje islamistično povezavo z včerajšnjo eksplozijo, v kateri je bil udeležen avtobus z nogometno ekipo Borussia Dortmund. Pri tem so prišli na sled pismu napadalca, v katerem je navedeno sklicevanje na lanski masaker na božičnem sejmu v Berlinu. Obstaja velika verjetnost, da je ozadje za napad islamski radikalizem, saj so enega od osumljenih islamistov že prejeli in ga povezali s terorizmom.    

Prestrašeni športniki so se včeraj panično pognali v zavetje, ko so odjeknile tri eksplozije, ki so razbile stekla na ekipnem avtobusu. Najhuje jo je skupil nogometaš Marc Bartra, ki je moral na operacijo zaradi zloma desnega zapestja. Avtobus je bil sicer ravno na poti iz hotela in je zapeljal proti domačemu stadionu, kjer bi se moral v četrtfinalu Lige prvakov pomeriti z monaškim nogometnim klubom Monaco, ko so eksplodirale bombe, zato obstaja prepričanje, da je šlo za načrtovani napad.

Iz pisma vidno teroristično ozadje
V eksploziji v bližjem grmovju je poleg Bartre skupil tudi policist, ki je na motorju spremljal avtobus in utrpel poškodbe sluha. Predvidevajo, da je bila eksplozija sprožena s pomočjo mobilnega telefona. Pismo, ki so ga našli zunaj hotela, omenja teroristični napad na božični sejem v Berlinu, v katerem je fanatik Islamske države zapeljal v množico in ubil 12 nedolžnih ljudi. Prav tako omenja tudi vključenost nemških reaktivcev iz skupine Tornado, ki sodelujejo v boju proti teroristični skupini.

Marc Bartra (Foto: epa)

Danes zjutraj pa se je izvedelo, da preiskovalci preučujejo pismo, v katerem odgovornost za napad prevzema skrajna nemška levičarska skupina ANTIFA. Navajali so, da je bil napad usmerjen točno v to moštvo, ker dortmundska ekipa naj ne bi storila dovolj v boju proti rasizmu, desnemu populizmu in neonacizmu, napad pa naj bi predstavljal simbol politike kluba. Časnik Sueddeutsche iz Münchna navaja, da se pismo, ki so ga našli v bližini prizorišča, sklicuje na Islamsko državo. Pred obsodbo preletavanja nemških Tornadov v Siriji naj bi bilo mogoče prebrati: “V imenu milostljivega in usmiljenega Alaha.” Poleg tega pismo navaja, da so zaradi misije v Siriji nemški športniki in ostale znane osebnosti na listi za odstranitev. V pismu je navedena tudi zahteva, naj Nemčija preneha z bojevanjem v Siriji, zahtevajo tudi zaprtje ameriške letalske baze v nemškem Ramsteinu.

Dortmund kot valilnica radikalnega islama
V zadnjih letih Dortmund predstavlja valilnico radikalnega islama. Pri tem je treba dodati, da je napadalec na božični sejem Anis Amri v tem kraju obiskoval mošejo. Policija je sinoči sporočila, da je na lovu za avtomobilom s tujimi registrskimi tablicami, ki so ga tik pred napadom opazili blizu prizorišča zločina. Eksplozija je razbila vsa stekla na avtobusu, vozilo pa je bilo zažgano po desni strani. Dortmundski vratar švicarskih korenin  Roman Burki je povedal, da so se po napadu vsi nagnili, vsakdo, ki je lahko, pa se je vrgel na tla, saj niso vedeli, če bo sledilo še več eksplozij.

Foto: epa

Foto: epa

Foto: epa

Varnost na današnji tekmi bo poostrena
Burki je izdal, da so v Bartro prileteli kosi razbitega stekla in mu poškodovali desno zapestje, zato je moral v bolnišnico na operacijo. Tiskovni predstavnik kluba je sporočil, da ostali člani kluba niso poškodovani in da ni nevarnosti znotraj stadiona. Izvršilni direktor kluba Hans-Joachim Watzke pa je povedal, da so člani ekipe v šoku in dodal, da upa, da bodo kljub temu sposobni odigrati tekmo. Po besedah Watzkeja so bila eksplozivna sredstva skrita poleg izhoda hotela in so eksplodirala v času, ko je avtobus pripeljal mimo. Čeprav preiskovalci še niso potrdili izvora eksplozij, pa je policija potrdila, da so bili dodatni sumljivi predmeti najdeni v hotelu, kjer je bivala ekipa Dortmunda. Tožilka Sandra Luecke je povedala, da policisti delajo vse kar je v njihovi moči, da zagotovijo varnost na današnji tekmi.

Foto: epa

Ko so obiskovalci izvedeli, da bo tekma zaradi dogodka prestavljena, so počasi zapustili stadion, nasprotno monaško moštvo pa je nemški ekipi in klubu izrazilo vso podporo. Predsednik UEFE Aleksander Čeferin je poudaril, da sta nemška in monaška nogometna ekipa sprejeli pravilno odločitev, ko sta odpovedali tekmo in dodal, da je zaradi eksplozije zelo vznemirjen. “Varnost privržencev, igralcev in ostalega osebja je na prvem mestu.”

Foto: epa

Dortmundska policija je sporočila, da bo varnost na današnji tekmi poostrena, z namenom, da bodo zagotovili varnost nogometašev. Nemčija je v visoki pripravljenosti vse od decembrskega terorističnega napada s tovornjakom na berlinskem božičnem sejmu, ki je terjal 12 smrtnih žrtev.

 N. Ž.

 • soc

  To mi je všeč. Bebave horda nogometnih “navijačev” bodo doma že znale hitro in zelo učinkovito obračunati z bebavami hordami islamistov. Napaka, imami, napaka!

  • samsara

   Vsaka akcija povzroči slejkoprej reakcijo.

   BTW, nekoliko izven teme, ali si že nazaj iz ‘Bordoja’? Če me spomin ne vara, si tukaj pred časom omenil, da greš po daljšem času spet tja. Si že bil? Kako kaj glede pojavnosti muslijev primerjalno z obdobjem izpred 10 let?

   • soc

    Ja, hecno. Po eni strani je samo mesto B’eaux 2017 veliko bolj čisto in speglano kot 2007. Po drugi po ulicah mrgoli ljudi drugih ras. Morda jih je že petina? Nasproti hotela v najožjem centru so na pločniku vsako noč spali brezdomci temnejše polti.

    In v zraku nekam ni več sproščenosti, predvsem zvečer je v centru koncentracija tujerodnih mladcev (obvezno moških) v skupinah, ki te spremljajo z izzivalnimi pogledi, češ, kaj nam pa morete.

    Hvala Bogu je v Medocu in St Emilionu enkrat ali dvakrat praženih nekako toliko kot pred leti, zelo malo. Še bodo dobra vina… Pa spet – mrki pogledi do zob oboroženih specialcev, ki s prsti na sprožilcih in po štirje skupaj hodijo po letališču v Toulousu. Bombni alarm zaradi kosa zapuščene prtljage ustavi letališče in vse življenje na njem za poldrugo uro.

    Drugače je. Niloli več ne bo, kot je bilo.

    • samsara

     ‘Tekovine’ demokracije po levičarsko…
     Kar vidim podobe, kot si jih opisal.

 • Caetano

  Jihadi Germanija nova realnost

  • Igor Kavalar

   Germanistan.

 • garfi

  če folk na volitvah ne bo “politikov” brcnil v rit bo samo še več tega

  • stajerc5

   Na zalost imam obcutek, da so okuzeni z istim virusom kot “nasi”!!

   • Zgornji

    Se tudi meni poraja tak občutek, ja … Žal. :-(

 • totex39

  Tudi športniki kmalu ne bodo več varni pred džihadističnimi napadi.

  • Zgornji

   Saj od takih napačnih športov ta planet tudi nima drugega kot samo Zgubo …

 • Olga

  Skrajni levičarji so enaki divjaki kot Islamisti! Oboji so teroristi!
  Spomnimo se, kako so bili opremljeni levičarski divjaki v Ljubljani ob spremstvu zadnjega šefa partije in udbe Kučana in Fajonke, evropske poslanke!!!!!! Sramota!

 • domovina mili dom

  Levičarji in musliji so kot McDonald burgerji. Po celem svetu imajo enak pedigre z vonjavami. Če se to ne bo v kali zatrlo, se bosta ti dve teroristični deviantni združbi združile in začele skupen napad na nedolžno ljudstvo.

 • Vince Blake

  In takole so nogometaši Borussije wilkomizirali pred časom:

  https://pbs.twimg.com/media/C9O43DnXcAA4QG0.jpg
  https://pbs.twimg.com/media/C9O43DpXoAQM3V7.jpg

  Tako je to, če rediš kačo na svojih nedrjih.

  • Zgornji

   ” Refugees welcome here for raping and murdering competition ” … to bi mogli še dodati, da bi bilo popolno … :-P

 • cosmosjasnovidec

  Reply:.
  Danes sem spet dobil pritožbe za kozojebca katerega moram prebutati,ko ga dobim v roke “foglofega tunpeka” kateri se je klatil po parlamentu zjutraj pa pokozlal celo stopnišče,ko je skrokan od celonočne orgije pri Cmerotu in tovarišu komunajzerju “kurčanu” zapuščal parlament hodeč na široko kot krastača.
  Varnostna kamera je posnela kako ga je Cmeravec obdeloval v rit med tem,ko ga je fafal “kurčanu” kateremu se verjetno več ne dvigne.

 • Zgornji

  No, saj, škode tudi nebi bilo nobene, temveč samo Korist, glede na to, da je tudi od vsega fuzbala Samo Izguba za Planet !!! ! !!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!