V Starbucksu bodo zaposlili 10 tisoč migrantov, medtem ko brezposelni Američani živijo na ulici. A to še ni vse …

Foto: iStock

Starbucks je že pred časom napovedal, da bo zaposlil 10 tisoč migrantov. Ljudje pozivajo k bojkotu, veriga kavarn pa se srečuje s številnimi kritikami. Starbucks se je za zaposlovanje migrantov odločil zaradi Trumpove prepovedi priseljevanja. Vrednost delnic jim je zato že upadla, upada pa jim tudi prodaja. So sploh prepričani, da migranti s seboj ne prinašajo bolezni?

Včeraj so v Kaliforniji potekali pogovori za službo v poslovalnicah Starbucksa, namenjeni zgolj migrantom. Že pred nekaj časa je omenjeno podjetje napovedalo, da jih bo v naslednjih petih letih zaposlilo več kot 10 tisoč. Na pogovor so lahko prišli v El Cajon, ki se nahaja v okrožju San Diega, kamor je tamkajšnja vlada v zadnjih devetih letih in pol naselila več kot 20 tisoč migrantov.

San Diego ima največ migrantov v ZDA, posledično pa tudi najvišjo stopnjo aktivne tuberkuloze
V študiji iz leta 2013, ki jo je izvedla raziskovalna skupina pod vodstvom dr. Rodwella, profesorja in zdravnika na oddelku za globalno zdravje na kalifornijski univerzi v San Diegu, so analizirali podatke, pridobljene na pregledih migrantov, o možnosti latentne tuberkulozne okužbe. Na podlagi pregleda 4.280 oseb, ki so se med januarjem 2010 in oktobrom 2012 preselile v okrožje San Diego, Rodwell pravi, da je ”območje San Diego v Kaliforniji vodilno mesto za ponovno naselitev migrantov in ima eno najvišjih stopenj aktivne tuberkuloze v državi. Stopnja pojavnosti je 8,4 primera na 100.000 ljudi v letu 2011.” Za primerjavo: stopnja pojavnosti pri celotni populaciji ZDA je bila lani 2,9 primera na 100.000 ljudi.

Foto: epa

Pojavnost aktivne tuberkuloze je pri migrantih 100-krat večja, okuženih pa jih je petkrat več kot v ZDA
Pojavnost aktivne tuberkuloze med 4.280 migranti je 327 primerov na 100.000 ljudi, kar je 100-krat več od pojavnosti aktivne tuberkuloze v celotni populaciji ZDA leta 2016. Latentno okužene je 4 odstotke celotne populacije v ZDA, od teh pa je 10 odstotkov oseb, katerim se iz latentne oblike razvije aktivna tuberkuloza. Sprožilni mehanizmi niso popolnoma razumljeni, a se zdi, da aktivacijo izzovejo stres, napor, nehigiena, druge bolezni, kajenje in znižan imunski sistem. Študija je pokazala, da je okuženih migrantov petkrat več od nacionalnega povprečja.

Pri Breitbart Newsu so s Starbucksom želeli stopiti v stik, da bi izvedeli, ali bo njihov postopek zaposlovanja migrantov vključeval obvezno testiranje za latentno in aktivno tuberkulozo, a niso prejeli odgovora. Izvedeli pa so, da bodo vodilni v Starbucsku s potencialnimi novimi zaposlenimi sestankovali v pisarnah Mednarodnega reševalnega odbora v San Diegu, eni izmed prostovoljnih agencij, ki ji vsako leto nakažejo milijardo dolarjev za preselitev migrantov iz ZDA.

Zaposlovali bodo izkušene, a ne nujno tudi zdrave
Pogovori so potekali včeraj dopoldne. Pri Starbucksu so še dejali, da migrantom ne nameravajo gledati skozi prste. Pregledali so njihove življenjepise, zaposlili pa naj bi tiste, ki imajo ustrezne izkušnje in kvalifikacije. Za začetek bodo migrante zaposlovali v krajih, kjer jih je največ, torej v San Diegu. Leta 2016 se jih je tja naselilo 3.100, skupaj s 520 vojaškimi tolmači. Kalifornija za zdravstvene delavce zahteva zdravniški pregled, a zakonodaja ne zahteva, da se pred tuberkulozo testirajo tudi zaposleni v kavarnah in restavracijah. Ali lahko pričakujemo, da nam bo kavo zdaj pripravljal okuženi Sirijec?

A. L.

 • Zgornji

  Trumpov trombelj tud naivno misli da bo rešil gospodarstvo z natakarskimi posli … ma, čujte, se je malo uštel , mona oštja noštja roštlja … ne, neee, nebo šlo , … ampak, on to že dobro ve, samo se dela hinavskega in je tiho , … ker ve, da titanika ni več možno rešiti … zdaj samo še čaka na potop … in se norce dela z ustanavljanjem novih “služb” o katerih poročajo … :-P
  Tole je vseskupaj en “starshiT” , al’ pa starbullshit , ne pa starbuck !!! :-P

  • stajerc5

   Uuuuuuu, mater, kaksen shit pa ti jemljes, uuuuuuu…..

   • Zgornji

    Ma, čuj, štojerskega ziher Ne … :-P ;-)

    • joza joza13

     A si se zadnje dni kaj kopal v Portorožu? Si fekalij veliko požru ?
     Ja, ja.., to bo to!

     Čin s Štajerske..

     • Zgornji

      Heh, saj bi se še celo res šel kopati v Portorož, tako kot sem se še predlani, Ampak, Ravno Zato ker je tam bolj gnojnica kot pa čista voda, se tega dela Jadrana na dooolgo izogibam … tko da boš moral vzroke za nerazumevanje iskati drugje … ( ponavadi najbližje – kar pri sebi ;-)

 • Miha

  Ma bili me patka koga bojo zaposlovali butasti američani. Bolj me skrbi da gre Branko Grims na počitnice v komunistično meko. A to pomeni da je zdaj komunist.

  • Steiermark

   butast si ti, jugosrbski vernik! Seveda, tebe ne moti, da bodo Američani zaposlovali smrdljivo umazano in necivilizirano sodrgo, medtem, ko imajo še dovolj svojih ljudi, za spraviti s ceste, temo smo priča tudi v Sloveniji, kjer nam jugokomunajzarsska mafijska golazen vlači vedno nove in nove alahove zveri v Slovenijo, ter za njih nameni skoraj 2.000 E na enega,azijca, medtem ko to gre vse iz naših denarnic in niti slučajno ne mislijo najprej poskrbeti za nas , predvsem za tiste, ki so garali 40 let in prejemajo sedaj pičlih 450 evrov….Da te pa njihove higienske navade ne motijo, pa te razumem, saj je vaš srbska “kultura” tudi blizu umazani turški in ostalih muslimanskih narodov, kjer se voda uporablja samo za pitje …..za umivanje – higieno, pa itak vemo, da jedva čekate na subotu, da se “okupate”….

 • Razocarana

  Glede na to da so že bili primeri ko so inšpekcije našle fekalije v napitkih Starbacksa, se kar se tiče higijene in bakterij te kavarne poden in kjer sama ne bi kupovala že brez tega da zaposlujejo migrante.

 • domovina mili dom

  Podobno kot pri slovenski pošti. Brezposelni Slovenci na zavodu, uvažajo pa nepismene balkance. Levico res jebe, da si volivce mora uvažati.

 • Zaskrbljen

  Okuzeni sifiliticni sirijci bodo sedaj pljuvali v kavo crncem, ker jih ne marajo.

 • xtc

  Ko bodo prihodki usahnili,ko bodo začele leteti tožbe in pritožbe bo hitro drugače.Sicer pa pokazalo se bo ,da iz večine ni nič razen težave.

 • bojan

  pa še naj kdo ne reče da gre tu za načrtno muslimaniziranje sveta

 • Najplemenitejši

  ZDA so itak dežela migrantov in klošarjev.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!