V tej državi prepovedali poimenovanje novorojenčkov z imeni, kot so: Islam, Koran in Mecca

Foto: epa

Kitajske oblasti so objavile seznam nekaterih pogostih muslimanskih imen, ki se največkrat pojavljajo v regiji Xinjiang, in jih odslej dalje ni več dovoljeno uporabljati pri poimenovanju novorojenčkov. 

Imena, teh je 29, ki jih pogosto uporablja muslimanska populacija Ujgurov na severozahodu regije, so po poročanju Channel NewsAsia vključena v dokument, naslovljen s Pravila za poimenovanje etničnih manjšin.

Še naprej dovoljena nevtralna imena
Prepovedana so imena z močnim verskim pomenom, kot so Islam, Koran, Mecca, Imam, Saddam, Hajj in Medina, kot tudi imena, ki imajo konotacijo svete vojne (Jihad) ali odcepitve (Xinjiang independence). Kakorkoli, bolj nevtralna imena so še vedno dovoljena. V primeru, da starši ne bodo upoštevali prepovedi, ne bodo upravičeni do prejemanja socialnih transferjev.

Do nove uredbe je prišlo po tem, ko so kitajske oblasti prepovedale “nenormalne” brade in tančice na javnih mestih, ki širijo ekstremistične ideje in poročanje v skladu z verskimi obredi. Uvedene prepovedi sledijo vladnemu prizadevanju, da se bori proti verskemu ekstremizmu. Nezakonite verske in separatistične dejavnosti v regiji, ki ima vedno večjo muslimansko populacijo, od nekdaj predstavlja enega izmed glavnih problemov, s katerim se sooča Peking.

Foto: epa

Vedno več je striktnih praks in radikalistov
Ujguri tradicionalno gledano prakticirajo bolj blago obliko islama – suniti, po navedbah Reutersa pa so nekateri začeli slediti praksam, ki so bolj razširjene v Saudovi Arabiji in Pakistanu, kot so na primer ženske, ki imajo s tančico popolnoma zakrit obraz.

Foto: epa

Xinjiang se po navedbah Russia Today sooča z vedno bolj pogostim pojavljanjem nasilja, kot so teroristični napadi, napadi z nožem in eksplozije, katerih krivda je po prepričanju Pekinga na strani Ujgurov. V nedavnih februarskih napadih z nožem je bilo ubitih osem ljudi, deset pa je bilo ranjenih. Izstopa napad iz leta 2015, v katerem so skrajneži z nožem v rokah izvedli napad v premogovniku, v katerem je umrlo 50 ljudi.

N. Ž.

 • Olga

  Pravilno! Kdor ne spoštuje države, v katero se je priselil in njene kulture, naj gre!
  Težave ne bomo rešili, dokler ne bomo začeli pri izviru gorja in krivce najostreje kaznovali zaradi zločinov! To so Soroš, Saudi, Katar in podobni, ki financirajo terorizem in podkupujejo levaške politikante! Kdo v Sloveniji je dobil krvavi denar? Kučan s Forumom 21? Fajon? Vajgl? ….

 • tarantela

  Izjemno pomembna novica. Še dobro, da sem pogledala sem, sicer bi mi zgodovina ušla.

  • FORT WORTH

   Lepo,da preberes tudi tisto,ki te ne zanima. Tako si malce razsiris svoje uokvirjeno yugo obzorje.
   Vsi ti migranti,ki veselo razbijajo evropo izvirajo iz neuvrscenih drzav. Nekdaj nasih yugo prijateljev,ki nam je poveljeval marsal.
   Smo imeli prijatelje a ?
   Se na wc ne znajo… (:-)))

 • rubec

  Če ga svojim moškim gledajo čez take odprtine potem debelega še niso videle.

  • indijanka

   He..he

  • samotoje

   Brez skrbi, imajo lupo pa pogledajo, če je vredno.

 • samsara

  Tovarišica varuhinja vandrajočih muslimanov že kaj proptestirala?

 • GrdaResnica_LepaLaz

  Goti ki so dobili podarjeno državljanstvo so dokončno uničili Zahodni Rimski imperij.
  Ker podarjeno državljanstvo ne pomeni zvestobo celotnemu narodu, sistemu in državi, ampak ravno nasprotno Rimski imperij je neizpodbitni dokaz.
  Imamo na Drugi strani Kitajsko, ki je za več kot tisočletje preživela Rimski Imperij, ker se je ogradila postavila zid in ni spuščala tujih ljustev v svoje Cesarstvo.
  Antični Rim = Multikulturalizem, homoseksualnost, zoofilija, sodomija = propad !
  Kitajsko Cesarstvo = homogenost, monokultutnost, podpiranje moralnosti = nadaljni obstoj !
  Očitno se Zahod ničesar ne nauči, medtem ko Daljnemu Vzhodu, je pa jasno.

 • xtc

  Kot sem že zapisal ;če želi svet kot tak obstati;mora bolj ali manj pospraviti z islamom in komunisti _socialisti:Kako?
  To prepuščam drugim:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!