V tujini nekdanji pripadniki tajnih služb nimajo kaj iskati na javnih funkcijah – pri nas pa jih nagrajujemo

Foto: epa

Berlinski župan Michael Müller je danes sporočil, da bo deželni sekretar za stanovanjsko politiko Andrej Holm, ki je pet mesecev delal za vzhodnonemško tajno policijo Stasi, v mesecu dni zapustil položaj.

Müller je povedal, da je njegov odstop zahteval po temeljitem razmisleku in intenzivnih pogovorih s koalicijskimi partnerji.

Imenovanje Holma je sprožilo burne odzive
Imenovanje Holma za berlinskega deželnega sekretarja za stanovanjsko politiko je pred slabim mesecem dni sprožilo burne odzive zaradi njegovega sodelovanja z nekdanjo tajno policijo med septembrom 1989 in januarjem 1990.

Holm je v nekem intervjuju leta 2007 priznal, da je želel postati častnik v vzhodnonemški tajni policiji in da je končal vojaško urjenje v času združevanja Nemčij leta 1990. Časnik Tagesspiegel je poročal, da je Holm v prijavi za delo na berlinski univerzi Humboldt leta 2005 zamolčal informacijo o svojem delu za Stasi. Sam je sicer zanikal, da bi karkoli prikrival.

Stranka Levica je Holmu stopila v bran in vztrajala, da ni za nikomer vohunil ali sodeloval v represivnih dejavnosti, ko je delal za Stasi. To pa je zelo podobno slovenskim levičarjem, ki vztrajajo, da vpletenost v Udbo ni dovolj velik razlog za to, da nekdo ne bi zasedel položaja. Pri nas nekdanjih sodelavcev tajne policije kar mrgoli na vseh mogočih pozicijah. Veliko jih je bilo za svoje ilegalno delo tudi dobro nagrajenih. A v Sloveniji smo še daleč od prave demokracije, zato je pri nas mogoče, če si bil tajni sodelovec Udbe, postati poslanec, uradnik ali celo sodnik. V razvitih demokracijah pa na takšne ljudi gledajo z veliko mero neodobravanja.

A. R., STA

 • Caetano

  Kakšno funkcijo že zaseda tisti udbovec, ki je pri nas sodeloval v predzadnjem političnem procesu proti ”bolgarskim vohunom” leta 1984? Menda visoko v vojski?

  In protagonost iz procesa proti četverici Isajlovič je še vedno v službi stricev iz ozadja. Zemljariča, Kučana…ki so udbo nadzorovali, danes pa so jo preoblikovali v Organizacijo.

 • PIA PlA

  Pri nas so nekdanji vohuni oblastnikov najbolj zaželeni in najbolj varovani na vseh funkcijah. Nekateri so lobisti brez licence, drugi so na položaju svetovalcev, spet tretji imajo pomembno mesto v politiki, čeprav so dvojni državljani. Čas je, da politik ne sme biti človek z dvojnim državljanstvom. Dvoživke so Sloveniji najbolj nevarne.

  • Olga

   ++++++++++++ v parlament ne sme biti izvoljen poslanec, ki ne obvlada slovenskega jezika in ne spoštuje slovenske kulture in ustave!

   • tramal

    +++++++++++++.Točno tako.

 • Olga

  Skrajni čas! EU bi morala to zahtevati tudi od držav članic, saj pri nas Kučan z Udbo iz ozadja in prikrito, v zadnjem času celo odkrito v prisotnosti Peterleta in Rupla “uči” državljane, kakšno državo naj bi imeli!??? Lustracija in kazen!

 • Franc Šink

  Ni važno kaj si bil, samo da si naš.

 • tramal

  Na žalost imajo pri nas vse leve stranke na vodilnih položajih udbovce in morilce.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!