V Zagrebu se lomijo kopja zaradi Istanbulske konvencije, ki državam vsiljuje sprejetje spola kot družbenega konstrukta

Foto: Twitter

Na Hrvaškem se te dni bijejo hudi notranjepolitični boji o ratifikaciji Istanbulske konvencije. V nasprotju s Slovenijo, ki je skupaj s še 13 državami EU konvencijo ratificirala že leta 2015, so južni sosedje še pravočasno opazili teorijo spola, ki se jim vsiljuje v drobnem tisku besedila, ki drugače govori o potrebi zaščite žensk pred nasiljem.

Na prvi pogled se zdi konvencija Sveta Evrope o preprečevanju in borbi proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini dokument, ki bi ga lahko podprli vsi. “Saj ne podpirate nasilja nad ženskami?” se glasi naivno vprašanje v primeru, da se nekdo izjasni drugače. A hudič se pogosto skriva v malenkostih in kot so opozorili posamezniki hrvaške civilne družbe, imajo malenkosti v Istanbulski konvenciji daljnosežne posledice. Ena izmed njih je tudi teorija spola, ideja, ki je zrasla na zelniku kulturnih marksistov.

V združenju Vigilare so tako po poročanju Glasa Koncila zapisali, da se v teh dokumentih v hrvaški zakonodajni okvir vrinja pojem spola (gender/rod), ki ne obstaja niti v hrvaški ustavi niti v ustavah drugih držav. “Glede na to, da je pojem spola neobstoječ na mednarodni pravni ravni, uvajanje te kategorije krši mnoge ustave in mednarodne zakone in s tem človekove pravic,” je zapisal dr. Vice John Batarelo in dodal, da mora Hrvaška sama izoblikovati svojo pozicijo, ločeno od slepega sledenja “političnim diktatom iz Bruslja.” Potrebno je “prisluhniti znanosti in zdravemu razumu, ki psevdoznanstveno teorijo o spolu (genderizem) označujejo za lažno. Teorija spola je samo še eden od produktov kulturnega marksizma, ki laže o človekovi naravi, trdeč, da njegova antropološka danost (spol) ni njegova resnična identiteta”.

Sporni deli
Podporniki Istanbulske konvencije se s tem ne strinjajo in nasprotnike ratifikacije označujejo za paranoične. Da temu le ni tako, dokazuje že kratek vpogled v listino, ki je prosto dostopna na spletu. V 3. členu sekcije C tako jasno piše: “‘Spol’ naj pomeni družbeno konstruirane vloge, obnašanja, dejavnosti in lastnosti, ki jih neka družba dojema kot primerne za ženske in moške.” V slovenščini se mogoče zaradi iste besede za biološki in slovnični spol izgubi del teže, ki naredi to diskusijo tako perečo. Če pojasnimo; z namerno rabo besede za slovnični spol in označitvijo te kategorije kot družbenega konstrukta se aktivno napada znanstveno in biološko dano resnico, da sta samo dva spola, ki sta si še kako različna. Ta razlika seže v sam zapis DNA.

Hrvašk premier Andrej Plenković (vir: twitter)

Naprej, nasprotnike Istanbulske konvencije moti poskus ideološkega pranja možganov s teorijo spola otrokom v šolah. V 14. členu o izobraževanju tako piše: “Podpisnice bodo poskrbele, kjer je primerno, za nujne korake, da se v izobraževalni program vključi material o problemih, kot so enakost med ženskami in moškimi, ne-stereotipne spolne vloge, medsebojno spoštovanje, nenasilno reševanje konfliktov v medosebnih odnosih, nasilje nad ženskami, osnovano na spolu …”

“Kar je še več, je na primer to, da se izpostavlja pravico vsake ženske in deklice v izobraževanju. No, problem je v tem, da se digniteto žensk ponižuje tudi, ko se samo definicijo ženske skozi skonstruirano ‘spolno identiteto’ želi ločiti od bioloških dejstev, od same človeške narave. Problem je, da se zahteva, da se take teorije, ki nasprotujejo naravnim zakonom, uvede tudi v šole,” je v pismu, ki ga je naslovil na hrvaškega premiera Andreja Plenkovića zapisal tajnik HDZ Davor Ivo Stier.

Istanbulska konvencija sama sebi namen
Ob tem nasprotniki ratifikacije opozarjajo, da je konvencija sama po sebi odveč. Ne prinaša ničesar novega, medtem ko državam, ki ratificirajo sporazum, vsiljuje lastno telo, ki naj bi skrbelo za pravilno izvajanje podpisane konvencije. Kratko malo, države so se prisiljene odreči lastni suverenosti. Željka Markić iz Združbe za družino je v soočenju na hrvaški radioteleviziji povedala: “Vseh 49 ukrepov, o katerih govori Istanbulska konvencija – preprečevanje nasilja in zaščita žensk in otrok pred nasiljem – so civilizacijski dosežek. Glede tega se vsi strinjamo, a vsi ti ukrepi so tudi v zakonih, strategijah in ukrepih Republike Hrvaške.”

Željka Markić vs. Sanja Sarnavka (vir: twitter)

Ob tem so v Večernjem spomnili na nedavno spreminjanje nemške himne, zato ker naj bi izraz očetnjava žalil novodobne puritance iz vrst kulturnih marksistov. Podobno bi v primeru ratifikacije Istanbulske konvencije doletelo tudi Hrvaško. Edina razlika je intenzivnost. “Hrvaška je tradicionalna država, komaj 28 let neodvisna, in številne stvari so ‘svetejše’ od drugih. A sledilcev novega čistunstva, novega puritanizma, tega, kar se pretvarja v borbo za spolni izraz in spolno enakopravnost, je na Hrvaškem vse več.” Ob tem opozarjajo, da z gotovostjo lahko pričakujemo, kako bo birokratski aparat, ki bo razpolagal z več deset milijoni evrov letno, “zagotovo šel v iskanje za vsemi spornimi neenakostmi med spolom in spolnim izrazom (gender), kot se to ravnokar odvija v Nemčiji”. Na udaru pa bodo mladi, saj starejši ljudje za take bedarije niso dovzetni.

Ivan Šokić

 • Steiermark

  Seveda, ženske se bo “zaščitilo” pred nasiljem, če se jim bo spremenil spo – kot “ono” nebo več nasilja nad “njo” ampak nad “ono”, kar pa spremeni dejstva……. Pobesneli gražni posiljevalci psov in orgij med njimi…….

 • Sadako

  Fantki ne postajajo napol punčke zaradi zakona, ampak zaradi cepljenja in ženskih hormonov v otroških stekleničkah. Takšni seveda ne bodo mogli ustaviti islamizacije.

  • Cucurbita Pepo

   Otroške stekleničke so v veliki večini BPA free. To da cepljenje feminizira moške je neumnost, ki ni podprta z dokazi.

  • Stajerka

   daj ne trosi neumnosti…..če je kje problem, je problem hormonov v prehrani, tako zelenjavi kot mesu…….dokaz temu je, da je vsaka generacija časovno prej telesno dozorela…..

 • soc

  Slovenska idejno in etično izpraznjena ovca kupi vse, kar ji servirajo levaki preko svojih sistemskih medijev – zanjo je vse relativno. Hrvaška ovca še vedno v veliki meri ohranja vero in se zato lutkarjem še postavi po robu – verjame v absolutne vrednote.

  Upam le, da bo hrvaški (poljski, madžarski…) model vendarle prevladal po Evropi, ne pa slovenski (nemški, francoski…). Avstrija in Italija sta že dober znak.

 • Jan Kovalski

  Dobri napisi na transparentih!

 • PIA PlA

  Slovenec vabi:
  “Tu sem, goden in pripravljen na zakol. Kdor želi naj si postreže z menoj, da bo le rdeč in dišal po sociali.”

 • RATATA

  Kadarkoli mi nekdo omenja nekaj v zvezi s spremembo spola, njegovimi notranjimi občutji, ujetostjo ipd., se odločam le o tem, ali ga naj usekam z roko ali z nogo.

 • Soave

  ” Slovenija pa jo je brez zadržkov podpisala ”
  Sem brez besed !!!

  • Franc Šink

   Tukaj pa res nisi sam.

   • Soave

    Nisem sama ne. Hvala Bogu !!

    • Franc Šink

     He he Vem da nisi On ampak Ona kar je lepo.

     • Soave

      Lepo. Me veseli.

  • FUCK COMMUNISM

   Eni ste brez besed, drugi pa postajamo nasilni…

   • Soave

    Uh. . . . . . ko nam boste nasilni dali dober vzgled, bomo tudi mi nasilni, no ?

    • FUCK COMMUNISM

     Z nasilljem se ne da dat dobrega zgleda… Nasilje je na zalost vedno neprijetna posledica nezeljenega jebanja s strani proti kateri je potem nasilje usmerjeno. Levuharji nas normalne ljudi ze toliko casa jebejo v glavo, da bo kmalu prisel cas, ko ne bodo mogli vec pricakovat drugega odgovora, kot nasilje za njihove pokvarjene izdajalske rabote!

     • Soave

      Touche. . .

    • totex39

     Vse te svinjarije, ki se pri nas dogajajo, tudi mirnega človeka spremeni v nasilnega, kar se ta vlada očitno še ne zaveda. Tudi poslušnost se lahko enkrat za vselej konča.

 • Franc Šink

  Nisem si mislil da se v Istanbulu dogajajo tudi take svinjarije.

 • antimur

  Povedati je potrebno, zaradi zgodovine, da nismo to teorijo spola potrdili Slovenci, ampak antislovenske barabe iz vlade in parlamenta, ki se ukvarjajo še samo z vsem, kar ni normalno, kar je za Slovence škodljivo, na misel jim ne pride, da bi bili vsaj malo domoljubni, ampak gredo trmasto po Soros-Kučanovi kriminalni in genocidni poti. Drago bodo plačali svojo izdajo nad domovino in slovenskim narodom.

 • Franc Šink

  Končno je potrjeno da so slovenske riti naprodaj.

 • Antonius

  Naj Cerarjevi svoje ženske pospremijo lulati v moški pisoar. Kdo bo potem po tleh pobrisal, naj se pa kar z njimi zmenijo.
  Cerar najbrž ni rit. Zagotovo pa z njo razmišlja.

 • FUCK COMMUNISM

  Samo zabiti levuharji lahko naredijo problem iz tako enostavne stvari, kot je dolocitev spola. Zakaj bi po njihovem bilo nekaj enostavno, ce lahko naredijo komplicirano pizdarijo za prazen nic!? Stvar je enostavna: v hlace pogledas in vidis kaj si. Ce imas tica, si moski. Ce imas cespljo, si zenska. Ce imas oboje, si hermafrodit. Ce se ne strinjas z videnim, gres k psihiatru. Ce pa v hlacah ni nic in samo nekaj ven smrdi, si pa levuhar. To je to. Simpl k pasulj!

  • pesjanar

   Glasujem -10 točk……

  • hle

   Zakaj zabit genij moraš biti da lahko iz take stvari napraviš problem da lahko iz tega vlečeš denar da lahko z tem ponižuješ drugače misleče da lahko z tem spreminjaš tradicije pa še to da imaš na drugi strani genije ni tak problem večji je ta da imaš na strani ki bi morala biti branik tradicije samo še idiote ki razmišljajo tebi podobno

   • FUCK COMMUNISM

    Hvala za kompliment! Da me ti debil poskusas zalit, moram ze nekaj delat prav! Ocitno nimas v gatah drugega kot smrad! In da ti iz gat ne pride drugega kot smrad, je dokaz tudi tvoja pismenost! Tipicno…

    • hle

     lepo si potrdil moje navedbe

     • FUCK COMMUNISM

      Lepo, da se strinjava

 • FUCK COMMUNISM

  Jaz bi en druzben konstrukt fuknenim levuharjem metal v glavo. Druzben konstrukt v obliki granitnih kock, recimo!

 • šmentanamuha

  Definitivno imajo hrvaški politiki več zdrave pameti in dignitete kot slovenski.

  • FUCK COMMUNISM

   Spol slovenskih politikov se doloca glede na to, ce tica tiscijo v pasjo rit, so kao moski, ce so pa po karakterju pizde, so pa kao zenske. Vsi skupaj pa nimajo za eno samo hrbtenico!

   • šmentanamuha

    Uf, direkt v tarčo. Tako je znal pred časom povedati samo še en Feriss …:)

 • šmentanamuha

  Levuharji bi se radi vrnili nazaj v obdobje Pangeje, začetkov civilizacije, ko so naokrog hodili pasjeglavci. To so bili genetski zvarki Annunakov, kar pa se je nazadnje končalo z vesoljnim potopom. Če sem pravilno informirana, je to, kar se dogaja agenda Annunakov, ki želijo ponovno prevzeti oblast. Pred nami se odvija bitka med Annunaki in Pleadanci, ki so bitja luči, toda večina zaenkrat tega še ne more dojeti. Vendar je na YT in internetu dovolj materiala za tiste, ki želijo vedeti.

 • Wizeman

  Mater imate vsi obilo problemov z drugimi. Pa saj menda vsak zase veste kaj ste. Če pa ne, pa za to ni kriva nobena konvencija….

  • FUCK COMMUNISM

   Sej imas prav, ampak samo dokler idiotski politiki za nas denar ne zapravljajo casa za take kretenizme.

 • FUCK COMMUNISM

  Dec je dec, baba je pa baba. Tukaj ni treba nobene znanosti. Tako kot je belc belc, je crnc crnc in aziat aziat. Dva spola sta tako kot je vec cloveskih ras in ne samo ena. Tut vse ostale zivali imajo vec pasem in ne samo ene. Levuharji, zacnite kdaj kaj delat in ne samo parazitirat, drkat in si izmisljat neumnosti na tuj racun

 • Valter BraniSlav

  A tokrat tega ni napisal Franci Danko?

  • slosin

   a te spet daje libido…a njega nema….

   • primsek

    Donko se je brezspolno razmnožil in se podpisuje s ČŠ; stil je njegov, mogoče pa sta tekst napisala z anonimnim avtorjem med šepetanjem med blazinami

    • Valter BraniSlav

     Franci Danko kdaj bos priznal da sanjas o golih moskih?

  • Soave
   • Valter BraniSlav

    Hvala. Baje je Rudolf imel brata ki je tudi lepo pel a kmalu umrl.
    Bukovceva in njen moz doctor is Metlike sta bila Kardeljeva PRIJATELJA.
    Edo jo je nagovarjal naj poje Wagnerja. Kot vem se to ni zgodilo.

  • xtc

   Ti a maš kanaprej trdega ob Donkovih slikah in se ti kaže v mokrih sanjah?

 • Vince Blake

  Ja, zelo zvito nam vsiljujejo tele feministično, LGBT-rovske neumnosti. Na prvi pogled nič spornega. Kdo pa ne bi podpisal tega, da se ustavi nasilje na ženskami? Mislim, da prav vsi, ampak, kot je avtor članka omenil, hudič se skriva v podrobnostih, oziroma drobnemu tisku. Tisto, kar nam hočejo vsiliti med vrsticami.
  Najbolj hecno mi je pa to, da nam Hollywood s svojim #metoo gibanjem hoče vsiliti neko zgodbo, katero je pravzaprav sam skreiral. A se ni kakšne pol leta naza tudi evropski parlament “ven metal” z nekimi resolucijami proti nasilji nad ženskami? Kmalu po tem, ko se je razkrilo spolno nadlegovanje v njihovi ustanovi. Torej…kaj zdaj mene posiljujejo s tem? Kaj imam jaz s tem? Najprej naj pri sebi razčistijo, preden mislijo meni soliti pamet. Plus tega pa….to je že zdaj kaznivo. Brez vseh teh novih resolucij. Če imajo kaj oprijemljivega, naj krivce (po črki zakona) obtožijo in strpajo v zapor, nekih pavšalnih obtožb in namigovanj v stilu rekla, kazala, pričala, pa jaz ne rabim.

 • Roman Benedik

  šokić ti si bebo

  • xtc

   Zato ker ti je resnico napisal?

 • Miran

  A bog je moškega ali ženskega spola. Župnik mi na to ni znal odgovoriti.

  • Olga_10

   Vam ni mogel, ker to presega vaš intelekt… Predvidevam, da ste srednjega spola – ameba?

  • xtc

   Res ne komaj se te je obranil,kar za zadnjico si ga rabil-perverznež levi.

 • Olga_10

  Upam, da pri sosedih zmaga zdrava pamet in ne ratificirajo tega zmazka!
  Spet napadi in logoreja levičarjev pod člankom…. Oni vse vedo, jim je zaupal damaščanski brivec…

 • xtc

  Nekaj je jasno krava je krava in nikoli nebo bik-pa naj levaki še tako tumbajo.

  • Matija

   Misliš, da ginekologi ne znajo ločit med spoloma?

 • Jože Miklič

  Prokleti kulturni marksisti al maš kurac al maš pa pičko banda komunajzerska men boste uničeval državo! Klinc vas gleda tle. Jst sm moški in nemorem biti ženska. TO JE KOMUNISTIČNI KONCEPT, KI SE ŠIRI ZARADI TAKIH KOT SO NAŠ GOSPOD PREMIER IN STRICI IZ OZADJA (glej : Noriško Kraljestvo, Beli Panter) Naučite se preden izgovorite.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!