V ZDA potrdili, da je bil klavec iz Minnesote radikaliziran musliman

foto: epa

Dahir Ahmed Adan, priseljenec iz Somalije, ki je sredi septembra v nakupovalnem središču v ameriški zvezni državi Minnesoti z nožem zabodel deset ljudi, je bil radikaliziran, so v četrtek sporočili z ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI. 

Kljub temu, da ga je njegova priseljenska skupnost v kraju St. Cloud, kjer je živel in tudi izvedel napad, opisala kot odličnega študenta, FBI še zmeraj preiskuje Adanove motive za napad.

Kaj se je kar naenkrat zgodilo z odličnjakom?
“Tako rekoč prek noči se je iz odličnega študenta z visokimi povprečnimi ocenami spremenil v nekoga, ki pada na izpitih in opusti študij,” je na novinarski konferenci povedal posebni agent FBI Rick Thornton. Očitno je v zadnjih mesecih Adana bolj privlačil islam, česar pred tem ni počel.

“Njegova dejanja so bila usklajena s filozofijami nasilnih islamskih skupin,” je še dodal Thornton in poudaril, da je bil Adan radikaliziran bodisi prek vpliva drugih ali samostojno.

Islamisti dobili še enega častnega borca
Skrajna skupina Islamska država je Adana dan po napadu razglasila za svojega pripadnika. Kot je na svetovnem spletu objavila tiskovna agencija IS, Amak, je bil napadalec “borec” IS, ki je sledil pozivu k napadom na državljane “križarske koalicije”.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, je policijski načelnik Blair Anderson dejal, da je storilec “vprašal najmanj eno osebo, ali je muslimanske veroizpovedi, preden jo je napadel.

Napadalec je prišel v nakupovalno središče oborožen in oblečen v uniformo varnostnika. Pri sebi je imel dva noža. Ustavil ga je policist Jason Falconer, ki takrat sicer ni bil v službi. Adana je večkrat pozval, naj odvrže noža, a ga ta ni ubogal in ga je poskušal napasti. Falconer ga je nato ustavil s šestimi streli, ki so Adana ubili. Tožilka Janelle Kendall je ravnanje policista označila za “legalno in legitimno”, javnost pa ga je že pred tem razglasila za junaka.

K. Ž., STA