Varnostno stanje v Aziji na preizkušnji: Se obeta vojna med Kitajsko, Indijo in Pakistanom?

Foto: iStock

Najvidnejši predstavnik indijske vojske je navedel, da se mora država pripraviti na sočasno vojno s Kitajsko in Pakistanom zaradi ozemeljskega spora, ki se je vnel med trojico. General Bipin Rawa je namreč opozoril, da bi se lahko trenutne napetosti med kitajsko in indijsko vojsko v Himalaji spremenile v obsežni vojaški konflikt, vključno s Pakistanom, ki se prav tako poteguje za ozemlje. 

“Kar se tiče naše severne sosede Kitajske, je vidno, da se je začelo napenjanje mišic. Ti namreč želijo na postopen način prevzeti čim več ozemlja in pri tem preizkušajo naše meje. Iz tega razloga moramo biti previdni in pozorno spremljati dogajanje, da bomo pripravljeni na stanja, ki bi se lahko razvila v konflikte,” je povedal general Rawat. “Moramo biti pripravljeni na vojno, saj kredibilno odvračanje ni odpravilo možnosti za začetek vojne.”

Za državno tiskovno agencijo je Rawat povedal, da je sicer res, da jedrsko orožje predstavlja orožje odvračanja, a to še ne pomeni, da bo to preprečilo narodom, da se zapletejo v vojno. Še ne dolgo tega so se napetosti med Indijo in Kitajsko začele zmanjševati, ko je Indija po agresivni kitajski retoriki umaknila svoje vojake iz spornega območja planote Doklam.

Foto: iStock

Spor nastal zaradi gradnje ceste
Indija trdi, da je spor junija letos izbruhnil po tem, ko je Kitajska prek spornega goratega območja začela graditi cesto. Posledično je tja napotila še svoje vojake, da so zavarovali regijo, za katero Kitajska meni, da je njeno ozemlje.

Pred nedavnim pa je tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva dejal, da bo Kitajska še nadalje skrbela za zaščito ozemeljske suverenosti v skladu s pravili zgodovinskih meja. Zaradi konfliktov se je indijski premier Narendra Modi srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, po srečanju pa sta se odločila, da bosta podprla takšne indijsko-kitajske povezave, ki bodo usmerjene v prihodnost.

N. Ž.

 • RealRevolution

  No,se kaksnih 100M Indijcev naj Evropa sprejme,pa bo…predcasni konec.Evrope sploh ne bi smela nikoli vodit levica,to je prvo!Namensko tako delujejo po ukazu svojih nadrejenih,ki radi eksperimentirajo z narodi v slogu koktejla.In bedni kitajci,ki mucijo zivali s poskusi nad njimi ter mnozicnem kloniranjem.Sedaj ze njihove poskusne zivali svetijo v temi,tako dalec smo ze prisli.To niso tisti poskusi na miskah za preizkusanje kaksnega cepiva ali tablet,ampak klonirajo zivali,ki so na farmah,prav tako pa mnozicno eksperimentirajo z hisnimi ljubljencki.
  Za ta narod so specialiteta jajca,ki so kuhana v urinu osnovno solskih otrok.Nic presenetljivega,ce vemo,da so znani podganjejedci.

  • Anusjansa

   Ne bo več Slovencev Janeza črta .Američanov mene.bog čimprej vzemi vse kar si ustvaril prašiče človeške civilizirane smrt človeštvu Kim Džong samo naprej

   • šmentanamuha

    Kaj toliko jamraš, naredi, kar je treba in se odreši.

 • sprehajalec

  Ah Nova, Indija in Kitajska sta imeli že vojno leta 1962. Vendar strateški plani za vojno s sosedami obstajajo v vseh resnih državah. Če jih Slovenija nima, še ne pomeni, da jih pa drugi nimajo. Vojna med Indijo pa Kitajsko bi nila nuklearna, saj so človeški resursi obeh enormni.

 • Anusjansa

  Bog hvala hvala ti končno bodo po celem svetu zavladale vojne z atomskimi bombami konec sveta . preživel bodo kakšni ovčarji v Afganistanu v jamah.vsa civilizacija bo iZginila prašiči človeški bodo potekale njihovi Pankrti hlapci smrt človeštvu izrodke bodo splaknjeni amen

 • Borut Stari

  N.Ž. nima svojih prispevkov in s copy-paste z neta pobira idiotizme. Prevzel je posle Marjance, ki je postala glavni in odgovorni urednuk na skandal24.si.

 • RATATA

  V gorah je voda, ki teče dol.

 • Dostmamrecesije

  Vojna je nujno zlo s katerim se obračajo milijarde dolarjev$$$$$$$$$$$$$$$$

  • garfi

   leviĆar ?

 • Kitajci se čutijo močne in kradejo ozemlje – ped za pedjo. Čisto ensotaven način, ki po dolgem času pomeni ogromno nakradenega.

 • Franc Šink

  Vsaj toliko naj ostane živih da bodo pokopali mrtve.

 • garfi

  situacija je povsod zelo nevarna
  če bomo sploh preživeli, se nam obeta leviĆarska diktatura v celoti,
  ker se Butalci iz zgodovine niso ničesar naučili in se niso uprli komunajzarjem
  25 let je bilo ogromno priložnosti vsaj na volitvah
  morebitne vojne bodo zopet izrabili, kot so drugo svetovno vojno

 • Olga

  Ko bo izbruhnila vojna, naj gredo v prve bojne vrste politiki, ki so to zakuhali!

 • xtc

  Kdor pozna zadeve tam ve,da je vojna tam neizogibna,zaradi rastočega prebivalstva,rivalstva,starih in verskih zamer.Definitivo pa vi velika vojna tam rešila kar nekaj problemov. od preveliko ljudi,dumpinga do stabilizacije regije trajneje,ko bodo vsi izčrpani bo nastal trajen mir.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!