Varnostno stanje v Aziji na preizkušnji: Se obeta vojna med Kitajsko, Indijo in Pakistanom?

Foto: iStock

Najvidnejši predstavnik indijske vojske je navedel, da se mora država pripraviti na sočasno vojno s Kitajsko in Pakistanom zaradi ozemeljskega spora, ki se je vnel med trojico. General Bipin Rawa je namreč opozoril, da bi se lahko trenutne napetosti med kitajsko in indijsko vojsko v Himalaji spremenile v obsežni vojaški konflikt, vključno s Pakistanom, ki se prav tako poteguje za ozemlje. 

“Kar se tiče naše severne sosede Kitajske, je vidno, da se je začelo napenjanje mišic. Ti namreč želijo na postopen način prevzeti čim več ozemlja in pri tem preizkušajo naše meje. Iz tega razloga moramo biti previdni in pozorno spremljati dogajanje, da bomo pripravljeni na stanja, ki bi se lahko razvila v konflikte,” je povedal general Rawat. “Moramo biti pripravljeni na vojno, saj kredibilno odvračanje ni odpravilo možnosti za začetek vojne.”

Za državno tiskovno agencijo je Rawat povedal, da je sicer res, da jedrsko orožje predstavlja orožje odvračanja, a to še ne pomeni, da bo to preprečilo narodom, da se zapletejo v vojno. Še ne dolgo tega so se napetosti med Indijo in Kitajsko začele zmanjševati, ko je Indija po agresivni kitajski retoriki umaknila svoje vojake iz spornega območja planote Doklam.

Foto: iStock

Spor nastal zaradi gradnje ceste
Indija trdi, da je spor junija letos izbruhnil po tem, ko je Kitajska prek spornega goratega območja začela graditi cesto. Posledično je tja napotila še svoje vojake, da so zavarovali regijo, za katero Kitajska meni, da je njeno ozemlje.

Pred nedavnim pa je tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva dejal, da bo Kitajska še nadalje skrbela za zaščito ozemeljske suverenosti v skladu s pravili zgodovinskih meja. Zaradi konfliktov se je indijski premier Narendra Modi srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, po srečanju pa sta se odločila, da bosta podprla takšne indijsko-kitajske povezave, ki bodo usmerjene v prihodnost.

N. Ž.