Več tisoč Romunov pozdravilo obsodbo vodilnega politika iz vrst socialistov

Liviu Dragnea (foto: epa)

Vrhovno sodišče je danes predsednika vladajočih romunskih socialdemokratov (PSD) Livia Dragneo zaradi zlorabe položaja obsodilo na tri leta in pol zapora. Sodba še ni pravnomočna, 55-letni politik pa se lahko še pritoži, poročajo tuje tiskovne agencije. Odločitev sodišča je na ulicah nekaterih mest v državi pozdravilo več tisoč ljudi. Dragnea velja za vodilnega v prizadevanjih romunske vlade in premierke Viorice Dancile, da bi upočasnili boj tožilstva proti korupciji, ki ga sicer Evropska unija spodbuja.

Dragneo so obsodili, da je bil kot vodja romunske regije Teleorman soodgovoren za fiktivne zaposlitve pri uradu za mladino. Fiktivna uslužbenca sta od leta 2006 do 2013 prejemala plačo, čeprav sta delala za PSD. V isti zadevi je sodišče na zapor obsodilo še devet drugih oseb.

Vodja PSD je vedno znova zanikal krivdo in pred sodiščem trdil, da si že več kot 20 let prizadeva za skupno dobro. Proti njemu poteka sicer še eno sojenje zaradi korupcije.

Zahtevajo tudi odstop premierke
Dragnea velja za vodilnega v prizadevanjih romunske vlade in premierke Viorice Dancile, da bi upočasnili boj tožilstva proti korupciji, ki ga sicer Evropska unija spodbuja. Dragnea, ki je bil v preteklosti obsojen zaradi nepravilnosti na volitvah in zato ne more biti predsednik vlade, skuša tako iz ozadja nadzirati vlado in vzpostaviti pogoje, ki bi mu omogočili, da zasede premierski stolček.

Odločitev sodišča je na demonstracijah pozdravilo več tisoč ljudi. Pred sedežem vlade v prestolnici Bukarešta se je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA zbralo več kot 6 tisoč ljudi, ki so prepevali evropsko himno ter zahtevali odstop Dragnee s položaja predsednika poslanske zbornice, pa tudi njemu privržene premierke Viorice Dancila. “Na oblasti ne želimo tatov. V ječo. Pravosodje, ne korupcija,” so med drugim vzklikali udeleženci shoda.

O demonstracijah v podporo odločitvi sodišča danes poročajo tudi iz mest Sibiu in Cluj, kjer je več tisoč ljudi zahtevalo odstop Dragnee ter konec napadov na pravosodje.

C. Š., STA

 • Artur

  Ni večjega zla za narod kot so levajzli še večje zlo pa je, da se mu npr, slovenski narod ni sposoben upreti jih od korita pohopsat in jih za začetek zmetati v kontejnere za smeti potem pa splošna narodna racija na te parazite in narodne izdajalce .
  Romuni pač imajo “jajca” nekoč in sedaj Slovencljem so žal že od nekdaj “strohnela”.

  Ali so levajzli lahko še bolj blesavi in zaradi tega tudi presneto nevarni ali pa je to njihov limit ?

  Leftists Lure Migrants Back To Calais | Migrant Crime | No Borders | France
  https://www.youtube.com/watch?v=xz8RKb9kggc

 • Artur

  Generation Identity: Europe’s Youth Reconquista
  https://www.youtube.com/watch?v=QbbSv0m8CGI

 • cosmosjasnovidec

  Vsepovsod stopajo na prste vsej tej kradljivi zalegi v vladah ter drugod v Sloveniji je pa tako početje tem lopovskim barabam celo v ponos.
  Da ne bom našteval vseh omenim samo enega od stotih copatarsko čefutarsko cunjo “jankovića”.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • Olga2345

  Levičarji so tatovi in skorumpiranci!
  To, kar se danes dogaja s fake news in nezakonitimi migracijami, je “fajonizacija” – korupcija levičarskih politikov s Sorosovim krvavim denarjem! Gre za preko 200 politikov v evropskem parlamentu!??? Fajonova in Vajgl sta med njimi! Vse je treba ovaditi, postaviti za zapahe in jim onemogočiti udejstvovanje v politiki! Na vesti imajo tudi vse žrtve terorizma na evropskih tleh!

 • xtc

  Kdaj bomo dočakali tako sojenje kučanu.Kocjančiču itd,ko bo prišlo do tegas bo tudi SLO normaslna država.

 • Anton

  kjer koli se pojavijo socialisti imaš gnezdo korupcije, ali je to v Sloveniji oz drugod. To je pač dejstvo!

  sarkazem press

 • macon

  Tip je obsojen zaradi fiktivnih zaposlitev? Neverjetno, kako je razpašena tukajšnja leva mafija, zaradi takega malenkostnega kriminala se jim niti las ne skrivi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!