Več tisoč Rusov po vsej državi protestiralo proti korupciji – teh se je Putin lotil z masovnimi aretacijami

Protesti v Moskvi (foto:epa)

Korupcija v Rusiji je bitka, v kateri predsednik Vladimir Putin izgublja. Prebivalci Rusije so nad njim razočarani, saj menijo, da bi moral biti ravno on glavni borec proti korupciji. A temu, kot kaže, ni tako, saj so se v nedeljo po vsej državi zbrali protestniki, ki so bili kritični do korupcije v državi. Teh pa se je Putinov režim lotil z masovnimi aretacijami. 

Oblasti v ruski prestolnici zborovanja sicer niso dovolile, zato so policisti samo v Moskvi aretirali več kot 500 ljudi, med njimi tudi opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Omenjeni ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva sicer obtožuje, da preko tajnih mrež neprofitnih organizacij vodi nepremičninski imperij. Zaradi tega so policisti ruskim državljanom preprečili izvajanje temeljnih svoboščin, med drugim svobode izražanja, združevanja in mirnega zborovanja, ki so zapisane v ruski ustavi. Aretacije so izvajali tudi v drugih mestih. V Sankt Peterburgu, kjer se je zbralo 4000 ljudi, so aretirali 130 protestnikov.

Ruski policisti so pridržali protestnike (foto:epa).

Priprtje protestnikov obsodili EU in ZDA
Evropska unija in Združene države Amerike so Rusijo pozvale, naj nemudoma izpusti protestnike, poroča STA. Po mnenju Unije in ZDA pa so policisti s tem kršili temeljne demokratične vrednote. Tiskovni predstavnik State Departmenta Mark Toner je v izjavi dejal, da je priprtje mirnih protestnikov, opazovalcev človekovih pravic in novinarjev žalitev temeljnih demokratičnih vrednot, še poroča STA. Toner je še dodal, da si prebivalci Rusije kot tudi ljudje drugod po svetu zaslužijo vlado, ki podpira odprt trg idej, pregledno in odgovorno vodenje, enakovredno obravnavo pred zakonom in možnost izvajanja lastnih pravic brez strahu pred povračilnimi ukrepi.

Putin izgublja boj
Čeprav se v Rusiji o boju proti korupciji nikoli ni pretirano govorilo, pa je sedaj jasno, da prebivalci države ne verjamejo predsedniku Vladimirju Putinu. To sicer dokazuje tudi dejstvo, da Putinovemu političnemu sistemu ne zaupa več niti ruska elita. Ruski predsednik se sicer zaveda, kako velika nevarnost grozi državi zaradi korupcije. Ob neki priložnosti je povedal, da je za Rusijo korupcija bolj nevarna kot Nato. Spomnimo še to, da so Rusi denar pretakali skozi panamska podjetja, med katerimi so nekateri prijatelji in sorodniki desetih visokih ruskih uradnikov Vladimirja Putina.

Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: epa).

Zborovanje v Moskvi je bil sicer eden največjih tovrstnih shodov v zadnjih letih. Udeležilo se ga je med 7000 in 8000 ljudmi. Očitno pa ga oblasti niso dovolile, saj se bojijo moči, ki jo ljudstvo lahko pokaže. Rusi so se namreč odločili, kdo naj bo na oblasti. Zahtevali so Medvedjev odstop in demokracijo, ki pa jo je korupcija v Rusiji že zdavnaj pokončala.

I. K.

 • Olga

  Putin je diktator in kriminalec! Rusiji vlada mafija tako kot Sloveniji! Ista komunistična udbaško/KGB-jevska šola!

  • Goran Hvala

   No pa smo spet tam…ce je ze slovenija komunisticna zakaj ne odidete v ameriko recimo..tam je demokracija na visku…zakaj podite nekoga, ki je po vase rusofil in levak in blabla, ven iz drzave v neko drugo komunajzarsko drzavo…nobene logike..zivis v drzavi ki ti povzroca strahotno trpljenje ti pa se kar javkas..svet caka..pojdi v demokracijo..al bi mogl zarad tebe cel sistem(baje komunajzerski) in se 3/4 ljudi(tud baje sami komunajzarji) spremenit in odstranit…mal smesno se slisjo te vase zelje…

   • Olga

    Kaj ko bi odšli levičarji, ki jim Slovenija “ni intimna opcija”?! V Rusiji jim bo udobno! Se bodo naučili molit v Sibiriji! Rusko kapelico s Kućanom jim pošljemo zraven!

   • lajna

    ne si tega želet, če bi, bi v ameriko odšel produktivni del slovencev, ne vem kdo vam bo potem priskrbel službo in kosilo. cerar?

   • tramal

    Ali ti ni dost in ti nič ne pove da se iz gnile komunistične slovenije vsako leto izseli par tisoč ljudi,in priseli par tisoč srbinov.,da ne omenjam muslije in zapečene.

   • cosmosjasnovidec

    Preveč poštenih Slovencev se že je in se še seli iz svoje domovine samo zaradi tega ker ne morejo več prenašati vašega levaškega komunajzarskega smradu.
    Ravno vi čefutarji in levaški komunajzerji boste slej,ko prej frčali iz Slovenije drugače boste dobili po beticah tisto kar bi že zdavnaj morali in to ti garantiram tudi jaz osebno.

  • šmentanamuha

   Olga, preveč poenostavljaš, bom parafrizirala Malega princa: BISTVO JE OČEM NEVIDNO.

   • Olga

    Ko boste videli bistvo, bo že prepozno!

 • hle

  7-8 tisoč ljudi v 12 milijonski Moskvi res odraz vsesplošnega nezadovoljstva tudi pri nas so vstajniki protestirali proti korupciji če se prav spomnim interesi pa so bili povsem drugje kar se je lepo pokazalo kasneje če nam je všeč ali ne Putin je edini voditelj ki je napovedal vojno kulturnemu marksizmu in to izdajalskim elitam povzroča peno na ustih ker ga narod podpira

  • tinta

   Na Gorbačova pa si pozabil ?

   • hle

    Kaj a je bil tudi med protestniki

 • domovina mili dom

  Korenine dejanj in refleksov segajo v krvav komunističen režim. Duhovne komunistične pohabljenosti se ne da ozdraviti, pa lahko po kolenih pokoro trpiš v cerkvi. Kar je segnito-odrezano, ne obstaja več. Amen.

 • pajot

  putina je nastavil pijani Jelcin. Za osvežitev spomina.

  • mojadezela

   hahaha……tvoj spomin te vara. oziroma ne vem če ga sploh imaš.

   • pajot

    Šestnajstega avgusta 1999, torej pred natanko petnajstimi leti, je duma potrdila Vladimirja Putina za novega ruskega premiera. To je bil tedaj že peti predsednik vlade v zadnjih šestnajstih mesecih. Predsednik Boris Jelcin je obupno iskal naslednika, ki bi mu po odhodu iz Kremlja varoval hrbet. Nihče mu ni bil po volji. Ne Viktor Černomirdin, ne Sergej Kirijenko, ne Jevgenij Primakov, ne Sergej Stepašin. Potem pa je le našel pravega. Malodane povsem neznanega Vladimirja Putina, ki je bil takrat direktor Zvezne varnostne službe FSB, naslednice KGB. Kasnejši razplet je pokazal, da izbira ni bila naključna. Ali povedano še drugače: ni izbiral Boris Jelcin, ampak je očitno izbirala kar KGB sama.
    Kar se spomina tiče….

 • RATATA

  Učimo se iz tega praktičnega primera, da bomo pripravljeni.

  • Diagnostik

   Misliš na fake news in Soroševe plačance, ki bodo razbili vse kar ni multikulti?

   • RATATA

    Iz česarkoli se je treba…

 • šmentanamuha

  soros je znova udaril. To so orkestrirane demonstracije, v naprej dobro pripravljene. Svetovna elita ruši Putina, ker on ruši njihov scenarij NWO. Brez Putina bo država razpadla. To so scenariji ala Libija, Sirija…Korupcija, pajde… Scenarij arabske “pomladi” se ponavlja. Tudi v Iraku ni šolo niti za orožje niti za nafto niti za demokracijo in v Libiji prav tako ne. Samo kratkovidni mislijo, da je v igri “korupcija in demokracija”. Ne daj se Putin!

  • tarantela

   Odličen komentar!

   • šmentanamuha

    Me veseli, da se v nečem strinjava:)

 • KIKI

  V Rusiji korupcija? Pa saj se šalite! Vprašajte naše “diplomate”, njihove podložnike,
  pa našega Karleka, pa Sašeka, pa Škrabca, pa boste slišali, kako imenitna je tale
  Rusija, odkar ni več ruskega carja…zdaj imajo svojega Rasputina, ki jih bo počasi
  umirjal in za večno umiril, približno tako, kot je to počel Stalin .

 • Diagnostik

  Evropska unija in Združene države Amerike so Rusijo pozvale….haha, pa ravno tile lažnivi, hinavski, manipulatorji brez jajc in možganov, ki so zafurali ZDA in EU pa še polovico ostalega sveta, bodo nam bučke oz fake news prodajal….haha. A je to mogoče Soroš finaciral? A niso Janše ravno na tak način : fake news in podpora soroševih plačancev odstranili z vlade?

 • xtc

  Pustimo ob strani EU; ZDA;SOROŠA IN OSTALO ROPOTIJO IN POGLEJMO RESNICI V OČI;KOTJE_SEVEDA ZOPET NAPOL BLAZNI RUSOFILČKI STRELJAJO KOZLE PUTINJE DEFINITIVNO KOMUNIST;KOT mEDVEDJEV;KI STA S SVOJO kgb KLAP NAREDILA IZ DRŽAVE KORUPCIJSKO GNEZDO BREZ MEJA SAMA PA SI NAKRADLA MILJARDE:
  nE GLEDE KAJ ZMEDENI RUSOFILČKI BLEDEJO TUKAJ JE RESNICA TA;DA JE sLOVENIJA POPOLNOMA IDENTIČEN MODEL KOT ruski sistem deluje popolnoma enako:Komunistično tajno policijsko oficirska kamaeila je ugrabila državo in jo ropa iz nje pa naredila korupcijsko gnojišče identično Slovenskemu_narodu se je počasi začelo svitati za kaj se gre in ;da je najbolj “pošteni ruski sin” v bistvu navadna baraba;ki kopiči neizmerno bogastvo na račun mizerije naroda;katerega dvajset miljonov in še kaj dnevno nima dati kaj v pisker_pa Šoroši gor ali dol:

  • šmentanamuha

   Umiri se malo.

   • xtc

    Umirite se raje v proruski pos**** Putin je KOMUNIST in to grabežjiv in neizmerno pokvarjen povsem identičens Sorošu ali Erdogani;samo bebci to težko dojemajio_ideološka zaslepjenost in večna Moskv jim megli razum:

    • mojadezela

     a teb še ni vratna žila počla, k se tok razburjaš?

 • garfi

  putko je zločinec in kriminalec
  in mi smo mala rusija

  • mojadezela

   ko bi vsaj bili mala Rusija. smo pa bolj podobni Kosovu.

 • cosmosjasnovidec

  Enako kot pri nas še tudi v Rusiji vlada komunistačna diktatorska drhal.
  Enkrat je predsednik Rusije Medvedjev Putin pa premier,ko preteče mandat je pa spet Putin predsednik Rusije premier pa Medvedjev.
  In to se nanehno ponavlja seveda z skorumpiranimi prirejenimi volitvami točno tako kot pri nas,ko vlado vedno zavzame komunistična izprijena izdajalska drhal Slovenije kot so tovariši sluzavec Turek,Pahor,Cmerar,Alenka Bratušek,slinavi Erjavec in tako naprej je vsa drhal pod poveljstvom komunajzarske golazni.
  Da bi vedno ta levaška komunajzerska svinjad bila izvoljena je nemogoče in ni naključje.Že v naprej priredijo volilne lističe z škatlami katere pozneje pred štetjem v celoti zamenjajo z originalnimi.
  Vse to seveda financira “soros” z sodelovanjem “izdajalca tovariša milana kurčana” denar pa naredi svoje glede podkupnin ali pri levi ali desni komisiji tako,da nimajo problema glede tega.

  • SloBoySMC

   Ej mam eno vprašanje zate rotwailer. Kako gledaš ti na socialiste?

  • mojadezela

   sploh ni važno, kera stran vlada v Sloveniji. Tako levaki kot desnaki delajo za iste . Samo butci tega ne pogruntate in vas lahko vedno znova nategnejo. Kar se mene tiče sta leva in desna samo druga plat istega kovanca. Ljudje ki se imajo za nekaj od tega in favorizirajo eno ali drugo stran, so največji krivci za stanje v tej državi.

 • Vlado77

  Zaradi tega in še mnogo hujšega je v Rusiji v resnici diktatura. Parlament ( duma) je v resnici glasovalni stroj Putina za visoko plačo seveda. Nihče se ne more zoperstaviti niti Putinu niti Medvedjevu . Kljub miroljubnim protestom so zapirali ljudi – to je dokaz , da gre za diktaturo. Pri nas recimo ne moremo obsodit niti tiste ,ki so ogrožali življenja policistov s metanjem granitnih kock . Tam si tega ne upajo .Če pa bi to naredili bi bili pod zemljo ali v kakšnem zaporu 2000 km od Moskve skupaj s najhujšimi morilci za 10 let. Opazil sem , da imajo Novayo Gazeto na netu , to pa bo težko ukiniti. Ruski oligarhi in prijatelji Putina so ne samo bogati temveč nesramno bogati . Z lahkoto se merijo s bogatimi lastniki v ZDA in drugod. Na drugi strani pa je povprečna plača nekje 500 usd penzija 200 usd ali manj. Ni čudno , da so ljudje nezadovoljni , saj vidijo kako ljudje živijo po EU in drugih kapitalističnih državah. Razlike so vedno večje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!