Več turških diplomatov v Nemčiji zaprosilo za azil zaradi strahu pred Erdoganom

Foto: EPA

Najmanj trije turški diplomati so po neuspelem državnem udaru v Turčiji zaprosili za politični azil v Nemčiji. Med njimi je tudi vojaški ataše, poročajo nemški mediji. Za azil so zaprosili, potem ko je Ankara zahtevala odvzem njihovih diplomatskih potnih listov.

Nemški časnik Süddeutsche Zeitung in televiziji NDR in WDR poročajo, da je Turčija zahtevala odvzem potnih listov za osem diplomatov, ki naj bi bili privrženci v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena. Gülena Ankara obtožuje za julijski državni udar v Turčiji. Informacije so prišle iz nemških vladnih krogov.

Nemški zvezni urad za begunce in migracije se glede teh prošenj še ni izjasnil, pravi poročanje časnika, ki v tem vidi nov preizkus za nemško-turške odnose.

Odnosi med državama so na težki preizkušnji
Berlin in Ankara sta bila namreč v zadnjem času v sporu zaradi resolucije nemškega parlamenta o genocidu v Armeniji v času Otomanskega cesarstva. Zaradi te resolucije Turčija nemškim poslancem več mesecev ni dovolila obiska turškega zračnega oporišča Incirlik, kjer je tudi okoli 250 nemških vojakov. Poslanci Bundestaga so lahko sredi tedna le obiskali oporišče.

Od julijskega spodletelega državnega udara so sicer turške oblasti aretirale okoli 32.000 podpornikov puča. Erdogan je z odlokom zaprl številne ustanove in medije v državi. Poleg tega je odpustil in suspendiral več deset tisoč javnih uslužbencev. V začetku tedna so za tri mesece podaljšali izredne razmere.

M. P., STA