Velika Britanija bo tonila v petletno recesijo

Foto: EPA

Nemški poslovnež Mathias Döpfner je prepričan, da bo Veliki Britaniji šlo gospodarsko bolje po Brexitu, torej ko bo izstopila iz Evropske unije, saj bo po njegovem mnenju zelo privlačna za vlagatelje. V nasprotju pa drugi strokovnjaki napovedujejo, da Veliko Britanijo v tistem času čaka kratkotrajna recesija, če ne kar gospodarski šok.

Nemški poslovnež Mathias Döpfner je prepričan, da bo gospodarstvo v Veliki Britaniji cvetelo tudi potem, ko ne bo več članica Evropske unije. Döpfner je sicer izvršni direktor velikana Axela Springerja, ki med drugim izdaja Bild, najbolj prodajan časopis v Nemčiji, in je na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj prepričan, da bo Velika Britanija zelo privlačna za investitorje.

Še prej pa jih čaka recesija
Obenem pa Döpfner pričakuje kratkoročno upočasnitev gospodarske rasti za Veliko Britanijo, ki bo po njegovem mnenju trajala med tremi in petimi leti. Po tem obdobju pa predvideva, da jim bo šlo še bolje kot pa Evropski uniji, saj bo po navedbah Daily Maila prisiljena v sklepanje razumnih kompromisov.

Medtem pa drugi strokovnjaki iz gospodarske panoge sklepajo, da bo izstop iz Evropske unije zelo negativno vplival na finančno situacijo Velike Britanije in da bi to državo lahko čakale katastrofalne posledice njihove odločitve. Tudi mnogi ekonomisti vodilnih svetovnih bank so napovedali za otoško državo takojšnjo recesijo. Še več, nekateri opozarjajo na morebiten gospodarski šok.

M. S.