Veliki ameriški zid na meji z Mehiko že dobiva ponudnike za gradnjo

Ameriško- mehiška meja (foto: epa)

Donald Trump očitno ne bo imel problemov z iskanjem izvajalcev del na njegovem velikem zidu z Mehiko. Ponudbo mu je namreč poslal kar mehiški poslovnež Enrique Escalante, ki je lastnik največje mehiške cementrane Grupo Cementos de Chihuahua.

“Smo pomemben proizvajalec na tem območju in spoštovati moramo svoje stranke na obeh straneh meje,” je dodal Escalante v pogovoru, ki ga je Reuters objavil na svoji spletni strani. Podjetje sicer okoli 70 odstotkov svojih prihodkov ustvari v ZDA, kjer ima tudi tri svoje tovarne. Problem tega predloga je le to, da je Trump v kampanji vseskozi poudarjal, da bo prekinil poslovanje s tistimi, ki Američanom odžirajo delovna mesta.

Trump je izgradnjo zidu napovedal že v predsedniški tekmi
Trump je med kampanjo napovedoval izgradnjo okoli 3200 kilometrov dolgega zidu na južni meji z ZDA, da bi ustavili pritok nezakonitih priseljencev iz Mehike. Prav tako je napovedal izgon nezakonitih priseljencev s kriminalno kartoteko. Tako namerava novoizvoljeni ameriški predsednik zagotoviti večjo notranjo stabilnost v ZDA.

Vseskozi je Trump tudi ponavljal, da bo Mehika plačala zid. Mehiška vlada sicer tovrstne pobude zavrača.
Po izvolitvi je newyorški poslovnež sicer že nekoliko omilil izjave o postavljanju zidu in dejal, da bi bil del tega zidu lahko tudi ograja, poroča STA. Ta izjava je bila usklajena z republikanskim vodstvom, saj so njihova stališča bolj politično korektna kot Trumpova.

A. R.

 • Kat Wilson

  Zid, ograja, ni pomembno, važno je da deluje… Bi pa moral tudi prek drugih poti preprečevati ilegalno migracijo. Bomo videli, kako se bo tega lotil. Že to da bo sploh postavljal zid me je presenetilo…

  • dare326

   Kar je na sliki je že obstoječa ograja, ki jo je začel graditi Obama, mogoče pred tem že Cllinton in ni Trump izumil nič novega, samo nadaljeval bo začeto. Mediji so to napihnili in uporabili proti njemu, enako kot izgon nelegalnih migrantov, kar se vseskozi dogaja. Laži liberalnih medijev so povsod enake ali v US ali pa v Sloveniji. Uporabiti vse kar delaš sam proti nasprotniku in ga prikazati negativno.

 • Caetano

  Zid je nujno zgraditi in zelo podpiram Trumpa v tem. To ni le fizična ovira, ampak tudi simbolni znak, globalno sporočilo za svet, da nezakonite migracije niso dovoljene.

 • tarantela

  A Mexican cement maker is ready to lend its services to U.S. President-elect Donald Trump to build the wall he wants to erect on the southern border of the United States to curb immigration.

  “We can’t be choosy,” Enrique Escalante, Chief Executive Officer of Grupo Cementos de Chihuahua (GCC) said in an interview. “We’re an important producer in that area and we have to respect our clients on both sides of the border.”

  Republican Trump campaigned vowing to build a “big, beautiful, powerful” wall across the 2,000 mile (3,200 km) frontier in order to stop illegal immigrants from Mexico, which he accused of sending rapists and drug traffickers north.

  The campaign of the New York businessman who has never previously held public office was widely reviled in Mexico.

  Parts of the border are already divided by high fences, and a huge part of the boundary runs along the Rio Grande river.

  Based in Chihuahua, a large northern state bordering Texas and New Mexico, GCC is one of the biggest construction materials companies in Mexico. It generates around 70 percent of its sales in the United States, where it also has three plants.

  Escalante said Trump’s plans to invest in energy and infrastructure in the United States augured well for the firm.

  “For the business we’re in, Trump is a candidate that does favour the industry quite a bit,” Escalante said.

  GCC, whose shares are trading at their highest levels since 2008, is 23 percent owned by Mexican multinational cement company Cemex, which at the end of September announced plans to sell its stake.

  (Reporting by Roberto Aguilar and Noe Torres; editing by Dave Graham and Grant McCool)

  • rrrrr

   And so What?

 • cosmosjasnovidec

  Mehiški poslovnež je Trumpu ponudil gradnjo zidu z namenom,da pod njim naredi skrite prehode kjer bo pozneje lahko tihotapil ženske namenjene za prostitucijo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!