Venezuelske ženske priklenjene protestirajo v Vatikanu in prosijo svetega očeta za intervencijo

Lilian Tintori, Antonieta López in Mitzy Caprilas v boju za osvoboditev svojih mož in sina (Foto: epa).

Zaradi zatiranja opozicije, nečloveškega ravnanja z zaporniki in preprečevanja volitev so se Lilian Tintori, Antonieta López in Mitzy Caprilas odločile protestirati z molitvijo na ustih v Vatikanu. Pri tem so se priklenile z verigami na vatikanska vrata, da bi papež pomagal osvoboditi župana Caracasa Antonia Ledezma  in vodjo največje opozicijske stranke Leopolda Lópeza.

Do teh protestov je prišlo, ko so iz političnega zapora Ramo Verde prišle novice o nečloveškem ravnanju s političnimi zaporniki, ki so se tudi sami odločili za gladovno stavko. Zaporniki zahtevajo svobodo, humanitarno pomoč in volitve. Ker na domačih tleh ni mogoče opozoriti na nepravilnosti, so se  žene odločile opozoriti na kršenje pravic na očeh svetovne javnosti.

Leopoldo Lopez, vodja opozicijske stranke Popular Will, je bil februarja aretiran, ker je leta 2014 organiziral miren protest zoper socializem. Obtožili so ga terorizma in trenutno prestaja 13-letno zaporno kazen. Njegova žena poroča, da je njen mož deležen nečloveškega ravnanja v zaporu, zaprt je v samici, pri obisku pa so pazniki zlorabili tudi ženo in mater, saj sta se žena in mati morali sleči do golega, preden sta lahko videli svojega dragega moža in sina.

Venezuelski zapor za politične nasprotnike (Foto: epa).

Venezuelski zapor za politične nasprotnike (Foto: epa).

Antonia Ledezma so nasilno aretirali februarja 2015 in ga vlekli kot psa iz njegove pisarne, ker je sodeloval pri mirnih protestih.

Maduro in papež Frančišek oktobra 2016 (Foto: epa).

Maduro in papež Frančišek oktobra 2016 (Foto: epa).

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je 2015 preklical srečanje s papežem, a  se je oktobra letos vseeno srečal s svetim očetom, ki ga je pri tem pozval, naj napravi vse, kar bi pripomoglo k razrešitvi trenj med opozicijo in koalicijo. Sestanek še ni rodil sadov, saj so zaenkrat zaprti in mučeni vsi, ki se zavzemajo za demokratizacijo in spremembe, kot navaja Breitbart.

A. B.

 

 • Hribouc

  Babe, pač!
  Frančišek komunosocializma ne bo pomagal ukiniti, kot Janez Pavel 2 v Evropi, recimo. Kvečjemu ga bo bodril. več kot očitno.
  Torej, punce pamet v glavo in na pot v Lublano!
  Tam vas bodo sprejeli širokogrudni rdeči kruhoborci s polnimi vampi in debelih mesnatih riti pri Zdrženi lavici, beri pri Komunajzarjih Kučanistana – vaš naslov je ljubitel Venezuelije, nadtovariš Kordiš in ognejna nadtovarišica Tomićka, pa še veliko drugih srboritežev, veleumov, ki bi s tujim kurcem mlatili po koprivah kapitalizma!
  Torej, pot pod noge, Kordiš vas pride iskat z brezplačnim Falconom, sendviči tudi zastonj!
  REVOLUCION PAR LA DE PUEBLOS – VENCEREMOS SA LA PLAYA!
  NA JURIIIIIIŠ!

 • Franc Novak 1979

  ” Sestanek še ni rodil sadov, saj so zaenkrat zaprti in mučeni vsi, ki se zavzemajo za demokratizacijo in spremembe …”

  Mam občutek, da bi se tele radi tako kot kozojebni glavorezci šli demokracijo in spremembe, samo jih CIA noče oborožiti in zalagati z strelivom.

 • pajot

  kaj pravi kordiš če gevara na vse to?

 • Olga

  Papež je pa levaki in populist! Naredil ne bo nič! Mogoče bo Maduri umil noge!?

 • janez cepec

  ja to jim bo pa prou pomagau, na taprauga so se obrnil.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!