Venezuelski socialistični raj prepoveduje peko piškotov in drugih slaščic

Foto: iStock/epa

V Venezueli so v tem tednu aretirali štiri peke, ki so “nezakonito” pekli piškote in druge slaščice. To se je zgodilo potem, ko je socialistični predsednik Nicolas Maduro zagrozil, da bo prevzel vse pekarne v venezuelski prestolnici Caracas, kot del boja proti tako imenovani “kruhovski vojni”. 

Maduro je poslal inšpektorje in vojake v več kot 700 mestnih pekarn, z namenom, da uveljavi pravilo, da mora biti 90 odstotkov pšenice uporabljene za izdelavo kruha, ne pa za peko peciva in slaščic.

Socialistična vlada ne priznava krivde za krizo
Navedeni ukrep je eden izmed zadnjih ukrepov socialistične vlade, ki se že tri leta neuspešno sooča z veliko gospodarsko krizo, za katero je značilno pomanjkanje osnovnih živil in vrtoglavo dolge vrste v trgovinah. Vladajoča Madurova socialistična  stranka zatrjuje, da poslovneži, ki so miselno blizu opoziciji, onemogočajo državno gospodarstvo s kopičenjem izdelkov in z dvigovanjem cen. Navajajo še, da je za katastrofalno stanje v državi kriva zgrešena politika, ki določa cene in izvaja nadzor nad valutami.

Foto: iStock

Priprli štiri osebe in začasno zasegli pekarno
Peki za pomanjkanje pšenice v državi krivijo vlado in opozarjajo, da je 80 odstotkom pekovskih obratov zmanjkalo zalog. V času inšpekcije, ki je bila v preteklem tednu, pa so aretirali moška, ker sta njuni pekarni uporabljali preveliko količino pšenice za peko sladkega kruha, rogljičkov, polnjenih s pršutom, in ostalih pekovskih izdelkov. Druga dva so po navedbah Reutersa pridržali zaradi izdelave piškotov iz pšenice, ki ji je potekel rok uporabe, v izjavi za javnost pa so sporočili, da so eno pekarno začasno zaprli, za 90 dni.

Foto: iStock

V začetku tedna je Maduro še opozoril, da bodo kaznovali vse, ki so del kruhovske vojne in dodal, da v tem primeru nikakor ne gre za politično gonjo proti nekaterim posameznikom. Skupina Fevipan je nato v imenu pekov zaprosila za sestanek s predsednikom, z namenom, da mu pojasnijo, da večina pekarn ne more preživeti zgolj s prodajo kruha, zato je nujno, da pečejo in prodajajo dražje pekovske izdelke.

N. Ž.

 • Viktorh

  In naša violetka bo ostala brez honorarja.

 • Franc Šink

  Potica ni omenjena.

 • pajot

  El prezidente bi se zdaj lahko lotil še peke tortic za njegove ljube venezuelce. Morda bi pa kordiša uvedel v male skrivnosti slaščičarskih mojstrov,če slučajno nima časa in je zaposlen kje drugje.

 • Krtača17

  Nič bat desni. Štefka vam bo vedno ponudila piškotke in čajček, medtem ko boste vi zažigali knjige pa to….

 • Hun

  baje lahko prato pecejo

 • Bastian

  Pošteno bi bilo da se Mesečnik in Tomička ter ostala ZaLega tak isto žrtvujejo in za velikonočne praznike nonstop ne natepavajo potičke,šunkice…serjejo brez wc papirja.Solidarnost je prva.

  • ney

   :)

 • dež

  Edino pravilno, zakon je zakon. In kršenje v Venezueli pomeni arest. Ne kot pri nas, kjer dobi državno priznanje tisti, ki ga najbolj krši.

 • totex39

  Ne, ne Madura čaka na Tomićko, Jankovićko in ostale iz ZL, da jim pripeljejo sestavine in začnejo z peko piškotkov.

 • Caetano

  Tako dalec pripelje socializem in se dlje…

 • Morala

  Narod si ne more privoščiti piškotke in slaščice, če se za kruh nimajo! Za krizo je kriva oblast!! Država bi jim morala zagotoviti zastonj kruh!!

 • ney

  In “KordiZL” je Venezuela za zgled?!?!?!?

  • althar

   Kordiš bo rekel: “Če nimajo kruha, naj pa jedo piškote.”

   • Krtača17

    Eh take izpade je mel pa žal samo vaš doktor prištin – kruh gleda iz kante kaj pa jamrate. A si že pozabu? Potem so sledile kockice. Ker smo malo napredovali od francoske revolucije kjer so za tako izjavo padle glave, je bilo vse skup izvedeno na bolj human način…..

    • althar

     Rad verjamem, da ti je žal.

     Tvoji rdeči vzorniki so prav z veseljem ostali na ravni francoske revolucije in 1941 – 19478 pomorili 10% sodržavljanov vseh starosti ter jih pometali v jame in rudniške jaške. Verjamem da bi, tako kot Kordiš, zagotovo tudi ti rad poleg kruha, ki ga rdeči kradete od nemočnih sodržavljanov v obliki oderuškega obdavčevanja, imel še malo iger v obliki montiranih procesov, mučenja in morjenja naključno izbranih “sovražnikov”. Ampak, ker smo vendarle malo napredovali od komunistične revolucije 1945, se moraš, če se želiš tudi zabavati, odpraviti v Venezuelo, kjer morijo predvem z lakoto, ali v S. Korejo, kjer morijo tudi s čem boj eksotičnim.

 • Vlado77

  Najbolj grozno je , da tej tragediji v tej državi nekako pomaga naša ZL in brez obrazni in napadalni Kordiš in Violeta . Imamo dominatne medije ,ki v tem ne vidijo problemov. Gre za državo ,kjer bi morali ljudje živeti kot v Kuvajtu pa nimajo za hrano. Še ena od tistih komunističnih experimentov kot S.Koreja . Kljub vsemu imamo pri nas podpornike obeh držav. Libach je celo pomagala tej nori državi (S.Koreji) s svojim nastopom . Države postajajo lagerji svojega naroda in norih voditeljev.

 • Brutus

  Nič novega! Vse že videno! Za komuniste je vedno kriv ali notranji, ali pa zunanji sovražnik! Če ga nimajo, ga morajo ustvariti ali si ga preprosto izmisliti! Tako pač deluje komunistični režim že od samega začetka in po vsem svetu….

 • RATATA

  Da mora pod mus 90% pšenice za peko kruha dokazuje, da je v Venezueli le 10% socialistov, ki si lahko in jim je dovoljeno si privoščiti pecivo, kot naslednjo fazo kruha.
  Zdaj je kristalno jasno, zakaj so se komunjare pri nas iz molitev vernih norčevale s spuščanjem nesramnih domislic kot je npr. tale:
  “Oče naš, kruh je vaš, potica pa naša!”

 • janez.pokoncni

  Pravilno. Nimajo kaj za peči sladkarij. Že samo življenje v Venezueli je tako zelo sladko, da je kakršnakoli dodatna uporaba sladkorja zloraba.

 • xtc

  No tukaj si lahko v živo ogledate ;kako je bilo v SFRJ socialističnem raju:
  POMANJKANJE;PREPOVEDI;VRSTE;BOINI;INFLACIJA IPD LEPOTE SOCIALIZMA:
  Seveda levaki niso bili nič krivi;krivi so bili imigracija;iredenta;notranji sovražnik in zlobni kapitalisti;ki niso hoteli več dati pufov za zlagani socialistično_komunistični Yugo raj:

  • primsek

   XTC, moraš nujno dati številko dilerja za ekstazije; če ne znaš niti primerjati današnjega dolga SLO na glavo s tistimi iz SFRJ,. te je moralo lepo odnesti. Samo takšni živite v kapitalističnem raju, pa tisti,ki to rajo vodijo z vrha, albanski čobani

   • Viktorh

    A ti sploh veš o čem je tema, bimbo?

   • xtc

    No s temi čobani imaš pravzaprav vse skupno;kajti če k pufu Yuge prišteješše vse pomoči in nepovratne kredite ;ki jih je vrli šlosar nažical je zadeva popolnoma enaka efekt pa isti levi čobani;ki vodijo to državo večino časaso le vajenci vrhovnega Yugo obana;ki jih je tega naučil:Preden še trabunjaš napreje;poglej realnosti v oči:

 • Krtača17

  Ne smeš jesti pršuta pa sladkarij če je kriza a ne nova? Kje vam pamet? A je šla na tržnico po zeljne glave?

 • primsek

  Tale petkovska poročila iz Venezuele postajajo žanr v stilu radia Erevan : so sicer slaboumno, ampak so pa tudi zlobna in lažniva.Vse pa z namenom, da pokažejo, da socializem ne deluje. Namesto da bi se obrnili proti severu, cela Skandinavija je socialistična, socialdemokratska. Seveda šiptarski kaplarji s pomankljivo izobrazbo ne vejo, kaj je socialdemokracija, čeprav jo nosijo v imenu stranke. In ne vejo, kaj je na Haitiju, Dominikanski in Hondurasu, ki nimajo sledu socializma. zato pa lakoto.

  • Caetano

   Skandinavija je res bila socialdemokratska in nekako za zgled, da je lahko kapitalizem socialen dosti bolj od kateregakoli partijskega socializma. Vendar je danes to žal preteklost. Skandinavijo so socialdemokrati naredili za filoislamistično. Odigrali so isto vlogo, kot SDP in CDU v Nemčiji.

 • Viktorh

  Našim komunističnim zločincem je bilo lažje.

  Vse so pokradli, vse uničili in po vojni ni bilo ne moke, ne keksov. Nihče jih ni prepovedal. Enostavno, moka je bila na pike, maščobe in sladkorja ni bilo, rdeči baroni pa so se basali s hrano in pijačo iz uvoza v pokradenih vilah in luksuznih stanovanjih.

  To lahko pojasni naša Krtača, sodelavec Udbe.

 • Hribouc

  Idioti vseh dežel , združite se!
  Žalostno pa je, da v čakalni vrsti na sliki zgoraj, za skret papir ne najdem, ne Tomićke, Ne Lukca, še manj Kordiša Bajonetnika.
  Iz nezanesljivih virov se je izvedelo, da baje, točijo surovo nafto iz zadnje še delujoče vrtine Venezuele v ročne kanglice za preprodajo na belem trgu Rdeče 4.Internacionale!
  Kordiš pa spotoma še množično brusi rjave bajonete za zaključno ofenzivo na preklete kapitaliste.
  Ali: TAKO PROPADA JUŽNOAMERIŠKA ŠVICA V ROKAH RDEČIH KHMEROV

 • Viktorh

  Hi, hi, zanimivo kako se izmikajo komentiranja levajzerji.
  V tem primeru so lahko ugotovili kam te pripelje zločinski komunizem.
  Ko jagenčki…, Rojstvo zla…

  Da, da, še pomnite, tovariši?

 • Olga

  Komunistični raj po Violeti Tomić in Luki Mesečnemu!

 • Viktorh

  Torej, res je, levajzerji bežijo pred dejstvi.
  Jasno, šupkoti.

 • Viktorh

  Da, da…to je to…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!