[Video] Bloombergove govorice: Kitajska naj bi imela 5,8 bilijona težak “skriti dolg”, vezan na tvegane projekte

(vir: twitter)

Kitajske lokalne oblasti naj bi nabrale 5,8 bilijona (1012) dolarjev težak dolg, ki pa ni nikjer uradno zaveden, kar bi po mnenju Bloombergovih analitikov lahko vodilo do nadaljnjih neuspešno izpolnjenih dolžniških obveznosti.

“Potencialna količina dolga je ledena gora s titanskimi kreditnimi tveganji,” je v svojem poročilu v torek ocenila kreditna analitičarka S&P Gloria Lu. Večina domnevno nezavedenega dolga naj bi nastala na kitajski lokalni ravni, dolg pa ravno tako nima kritja, kar bi lahko vodilo do serije bankrotov na Kitajskem.

Ker se je rast kitajske nacionalne ekonomije upočasnila, je država določila kvoto na količino izdanih obveznic lokalnih oblasti, zaradi česar pa te niso imele dovolj finančnih sredstev za financiranje projektov, ki bi omogočali nadaljnji regionalni razvoj. Kitajska se v zadnjem letu sooča z naraščajočim številom bankrotov v državi, odkar so se začeli umikati od več desetletij dolge prakse implicitne garancije za dolgove.

Lokalna državna podjetja so se samo zadolževala
Gre za podjetja, ki so jih lokalne oblasti ustanavljale z namenom izvajanja projektov, primerljivo s slovenskim poskusom ustanovitve posebnega podjetja, ki bi skrbelo za projekt 2. tira. Po Bloombergovi analizi naj bi bila najbolj izpostavljena podjetja, ki so vezana na šibkejše prefekture, mesta ali območne oblasti, z ohlapnim nadzorom nad državnimi podjetji. Takoj za tem so podjetja s trgovsko dejavnostjo in podjetja, ki so se znašla v procesu prestrukturiranja zaradi zanašanja na velika kratkoročna zadolževanja in si denar sposojala od nereguliranih virov – tako imenovani “shadowbanking”.

Kriza na Kitajskem naj bi se še dodatno izrazila z zaostrovanjem trgovinske vojne z ZDA, zaradi česar se bo tveganje za bankrot kitajskih državnih podjetij na lokalni ravni samo še povečalo.

Ivan Šokić

 • ZatonMesecnikov

  Nekje je bil nekoč podatek v 2tisočih, da če bi izenačili pogoje kitajskih in zahodnoeuropskih podjetij 70% kitajskih bankrotira.

  • Bi se kar strinjal. Že samo EU zakonodaja okrog varstva delavskih pravic in varstva pri delu, bi večino kitajskih podjetij spravila na kant.
   Velja pa tudi obratno: če bi kitajske pogoje prenesli na EU, bi pa 99% vseh parazitov (nevladne organizacije, kaviar socialisti vseh barv, FDV blebetači, …) pocrkalo od lakote.

   Tako da – mogoče pa bi morali mi v EU prevzeti kitajske normative :-))

   • ZatonMesecnikov

    Imajo neko tržno gospodarstvo podobno kot ga je imela pokojna država. Z močnim protežiranjem izvoza.

    • Dobr no. Ne moreš primerjati in enačiti kitajski kapitalizem s tistim plansko-samoupravnim skrpucalom iz pokojne države. V bivši pokojni sržavi je bilo tržno le v sivi ekonomiji (fušu) in pri tistih par obrtnikih, ki so bili toliko nori, da so se borili s partijskimi birokrati …

 • Franc Šink

  Blomberga tega ne jemati resno.Je pa lahko nevaren.

 • Simon Novak

  Kitajska naj bi imela 5,8 bilijonov težak “skriti dolg” vezan na tvegane projekte IN KAJ POTEM?

  • ZatonMesecnikov

   Lahko se ti projekti zalomijo Simone. Potem pa nastane luknja, kot grška ali slovenska. vendar za razliko od omenjenih, bi bila ta bibličnih razsežnosti…

   • Hun

    Podobne rizkantno pohlepne nalozbe se zalomijo na vsake 10let v ameriskem gospodarstvu. Podobne nalozbe so se vzrocile leta 2004-2008 z reformo zakona.

    • ZatonMesecnikov

     Podobne nalozbe so se vzrocile leta 2004-2008 z reformo zakona.

     Še kar ne morete pozabiti Vlade Ivana janeza Hune. ker nam je vsem takrat pač najbolje šlo….

     • Hun

      Kako to, da gre men osebno tudi danes odlicno?

     • ZatonMesecnikov

      ker si v Avstriji, kolikor sem zasledil.

     • Fosa Stefan

      tudi kučana gre odlično, ko mu je tonin in nora mila podelila dodatnih 3000 €,…
      kaj je z njegovo knjigo, sem zasledil, da je tako uspešna, da se pripravlja že tretji ponatis in prevajanje v druge jezike. rtv pa daje sedaj 180 % popust za njeno njegovo reklamo.

      naj svoja gobcalo proda na trgu, pa bomo videli koliko je vreden, naj neha krast davkoplačevalski denar, njegovi uspehi”” NE GLEJMO V PRETEKLOST, GLEJMO V PRIHODNOST””
      tudi mene bi bilo sranm na njegovem mestu gledati v preteklost, sicer hun, simon,…nimajo ne pameti ne vesti

     • Hun

      Najbl konstantno na dolgi rok uspesne firme so tiste, ki niso nikol kredita vzele. To si zapovn, brezplacn nasvet.

     • ZatonMesecnikov

      Slovenija je polna džukcev in papkov, menedžerčkov, takšnih in drugačnih. Gobcev glasnih in malo manj glasnih. Značilno zanje je bilo, da so sanjali o pripojitvah, širitvah, groups, verigah, lanacih, vse na puf. Potem se je pa seveda zalomilo. Edina možna razlaga je kratka pamet…

     • Hun

      Zal mi je da ti sploh kaj komentiram. Hvala ti za link k sm te prosil zadnjic. Zdj vidm, da si prevec k srcu jemles. Jst ti Slovenije nism zafural. Slovenija je lepa dezela z dobrimi ljudmi, zal njihovo dobroto izkoriscajo v velki vecini ravno slovenski đukci ne juznaski.

      Ja men gre pa odlicno. So vzponi in padci ampak se vsakic poberem in uzijem zivlenje kokr se da. To ni gobcanje ampak resnica. Lep pozdrav.

     • ZatonMesecnikov

      Ni problema, ti kar komentiraj. Včasih namerno kaj pretiravam in karikiram. sem se pa nagledal glumcev in gobcev in z žalostjo ugotavljam, da je to postalo prevladujoča praksa do najvišjih vrhov države. Lapanje brez podlage in povzdigovanje samih sebe.

      Ste kaj našli na linku? Možno je tudi poslati poizvedbo na urad s takso seveda. Ker počasi polnijo bazo, mislim da je sedaj 2 milijona vpisov od ocenjenih 5,3 milijona.

   • Simon Novak

    A, s tega stališča gledaš? pa mislim, da nas trenutno mora bolj skrbeti Italija kot Kitajska

    • ZatonMesecnikov

     Za Italijo ne skrbi, ima tradicionalno močno in staro ekonomijo. Naj te skrbi slovenija. Vendar kitajska finančna luknja lahko zelo zamaje svetovno gospodarstvo, saj so podkooperanti večini zahodnih izdelkov.

 • Aron

  Biljonov? Hahahaha, kakšni prevajalci :D

 • Jan Kovalski

  5800 milijard $, “lepa” številka, cca 580 letnih proračunov Slovenije.
  Ali kot bi bil BDP Slovenije v cca 165 letih.

  • hle

   Zanimiva primerjava pozabljaš le da je njih nekje 800krat več kot nas

   • Jan Kovalski

    Nič ne pozabljam, ker nisem delal primerjave med Kitajsko in Slovenijo.

    • hle

     Verjamem da nisi če bi ne bi pisal neumnosti

 • hle

  Se pravi nekje petina Ameriškega znanega javnega dolga uf res so zabredli

 • večni srb

  Tajkunska podjetja so vedno najšibkejši steber ekonomije, ker so ustanovljena zaradi političnih potreb kraja, ne zaradi konkurenčnega poslovanja. Zato imajo običajno odprte neke butike picerije, salone,… medtem ko je njihova glavna dejavnost pranje denarja za državo in velika podjetja. Del denarja zadržijo zase, plačajo stroške pretakanja preko računa, ostalo pa vrnejo botrom nazaj na njihove osebne račune oziroma nakažejo naprej v verigo. Dolgoročno jih pokopljejo prav davki in obresti, ampak šele potem, ko izpolnijo svoje poslanstvo in jih oligarhije itak ne rabijo več, potem gredo pač v penzijo ali jim odprejo podjetje njihove družine kje drugje.
  Za razliko od Slovenije, je kitajska zelo uspešno preselila več sto milijonov ljudi iz zahojenih rovt v nova velemesta, kjer se bodo ukvarjali z raznimi dejavnostmi in storitvami, podeželje pa se bo spremenilo v ogromne kmetije ter vir naravnih surovin za urbane centre.Tiste ruralne Kitajske ni več, za povezano ekonomijo, v kateri sodeluje milijarda in pol ekonomskih subjektov, so trilijoni isto kot pri nas tisoč evrov.

  Kitajska je druga dimenzija, treba se bo navaditi, da so njihove finance izražene z vsaj tremi mesti med številkami več, kot bi primerjali kredite Evrope, Amerike in Rusije skupaj. Mogoče danes še ne, čez deset let se bodo zagotovo pogovarjali v pravih bilijonih, torej o tisoč trilijonih.

 • FORT WORTH

  Zanimivo bo videti Kitajsko cez pet let.
  ZDA se je na trgovinsko vojno s Kitajsko dobro pripravila saj vedo, da se bo veliko Ameriskih in EU podjetij z visanjem kitajskih dajatev prisiljeno vrniti domov, ce bodo hoteli preziveti.
  Kitajci pa brez tujih podjetij nimajo nikakrksne prihodnosti.
  S to potezo pa hocejo Americani dvigniti proizvodnjo doma ter povecati standard ljudem.
  To pa je diametralno nasprotje razmisljanju nase talibanske levice, ki spodbuja selitev nasih podjetij iz Slovenije.
  To pocetje pa Sloveniji ze prinasa negativne ucinke, ki pa se bodo s sedanjo vlado samo se povecevali.

  • učko

   Jah, tržno ekonomijo razumejo edino Američani ! Kitajci ne znajo zalaufat ekonomije znotraj države brez močnih tujih trgov, ker nimajo Kitajčki kupne moči. Torej popoln kolaps Kitajske je na vidiku ! Če ni kupcev, je vsa proizvodnja in razvoj zaman !!!!!

 • učko

  Američani so tako močni, da bi si lahko privoščili avtarkijo, če bi hoteli. Kitajčki niti približno ne, veliko prej propadejo !!!!!

  • stajerc5

   Poglej si rezultat Trumpove vlade po dveh letih vladanja, obsojenega kot norca, ki ne ve kaj dela z gospodarstvom in financami… Upam, da razumes toliko nemsko.
   PS.: Zanimivo, da je clanek prikazan v “rdecem” Blicku, so pa seveda nasli dva ekonomista “mencingerjevega” tipa za komentar na koncu, hehe.

   • xtc

    Zakaj Merckelca “štema” Trumpa je jasno-le da ti bebec ne razumeš Amiji že par let načrtno vlečejo Nemške firme iz Nemčija tako je Thyssen Krupp večji del novih jeklarn postavil v ZDA,vse več Nemških firm vse bolj razmišlja o selitvi večine proizvodnje tja-največja BMW tovarna je v ZDA pa misli še na nove investicije isto Mercedes pa Vw nekatere pa celo razmišljajo po tihem o prenosih sedežev tja.-ne kokodakaj če nimaš pojma zakaj Nemci kričijo.

    • stajerc5

     Kaj pizdis? A si sploh prebral clanek ali ti ga moram prevesti! V clanku je zelo dobro opisano,kako je Trumpu uspelo vse kar je napovedal! Kaj bi se rad!???

 • xtc

  Levi tepci zopet “doktorirajo” ko gre na temo ZDA.
  Dejstva pa so kruta;že kup uglednih ekonomistov je že davno svarilo,da je Kitajska komunistična gospodarska hiša iz kart,ki ko se bo sesula(kar ni hudo daleč) utegne s sabo v zlom potegniti še druge majave ekonomije,ki niso dovolj robusne zaradi globalne krize,ki bo prišla ravno iz Kitajske.
  Seveda levaki zopet pametujejo,ampak ta dolg obstaja in obstaja poleg tistega ,ki je na svetlem oz.znan ali po domače,Kitajska se je zapufavala podobno kot Slovenija na račun državnih firm,ki so sleje kot preje prezadolžene.
  Kitajce že ves čas ekonomisti svarijo,da so se jim borzni in nepremičninski balonmni razlezli v komaj ali že neobvladjive zveri in ko bodo počili bodo s sabo povlekli v zlom vso državo in še del svetovne ekonomije zaradi velikosti gospodarstva.
  LeVAKI KI TULE TUMBAJO SE NE ZAVEDAJO,DA JE RAZLIKA med ZDA in Kitajsko ekonomijo ogromna, najprej dolar je svetovna valuta -Jouan ni Kitajska ni zmožna da postane zda zelo zadele,sleje kot preje bo morala enake poteze začeti vleči Juan svetovna valuta.
  Kitajska je izrazito izvozno usmerjena ekonomija,ki jo bodo nove carine ZDA hudo udarile enako bodo morale storiti EU države,er bo skšala kitajska manjko nadomestiti z dumpingom v EU,Kitajsko vse bolj izganjajo tudi Afriške države zaradi lumparij,ki jih je počela z kreditnim izčrpavanjem teh držav,večina Afriških držav se je začela zato Kitajskih investicij in pomoči otepat.
  Nadalje je velika težava zastoj izvoza bo povzročil kolaps tudi srednje zadolženih firm,ki izpada izvoza ne bodo mogle nadomestiti z domačo potrošnjo,ker je država ni dovolila saj je izkoriščevalski davek,ki bi moral iti za plače ljudi in višji standard in socialno zavarovanje,preusmerjala v igro “vlečenja” dollarja iz trga in njega rast in tako še dodatno zniževala Juan,sedaj se te bombe obračajo proti sami Kitajski,če Trumpu z carinami uspe zanihati Kitajsko gospodarstvo,ki je že preobremenjeno z naložbenimi baloni,se bo ekomomija sesula država pa utonila v revoluciji proti komunistom,seveda pa je panika tudi v Nemčiji saj veliko izvaža na Kitajsko in bi zlom tam trajno prizadel tudi Nemčijo.
  Za razliko od Kitajske je ZDA ekonomija robusnejša zaradi domače porabe,skoraj neodvisna od ostalega sveta in če dodamo še Kanaco in J Ameriko praktično samozadostna kot trg in velesila,kar Kitajska ni.
  Že pred časom so napovedovali ekonomisti ,da nova kriza nebo prišla iz ZDA kot pogostoma doslaj ampak iz Vzhoda,seveda so vsi mislili ,da bi utegnila biti to Japonska,ki je bila več kot desetletje v recesiji,no najbolj pogumni so si upali povedati,da je “tempirana” ekonomska bomba ravno Kitajska,ki ne bo mogla premostiti prevelikih neravnotežij v segmentih države in sleje kot preje se bo del ekonomije zaradi neravnovesij in napask in centralno planskega in CK dekretarskega ukrepanja skrušil in očitno smo sedaj tam.

 • Slovenc

  V primerjavi z ameriko je to drobiz…

  • xtc

   Za majavo ekonomijo je to drobiž?
   Ti si butl na 8.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!