[VIDEO] Ob Malti se tudi Slovenija ne more pohvaliti z delujočo pravno državo

Dr. Milan Zver, poslanec v Evropskem parlamentu.

“Kaže, da ima Malta težave pri delovanju pravne države in z vse slabšimi razmerami na področju medijske svobode. Tudi zato se je težko sprijazniti s smrtjo Daphne Caruana Galizia, saj vemo, da bi je lahko preprečili,” je umor novinarke ob izreku sožalja njenim svojcem obžaloval in obsodil poslanec v Evropskem parlamentu dr. Milan Zver.

Evropski poslanci so včeraj razpravljali o stanju pravne države na Malti. V razpravi, ki je potekala v luči umora vodilne malteške preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia, je sodeloval tudi vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu, dr. Milan Zver.

Poudaril je, da je bilo s tem dejanjem preiskovalcem korupcije in kriminala ter raziskovalnim novinarjem poslano “grozno in jasno sporočilo”. “Znano je, da je ustrahovanje način dela mafije. Če pa sodstvo, policija in mediji niso resnično neodvisni, potem imamo sistemski problem,” je dejal.

Ne le Malta, tudi Slovenija …
“Toda Malta glede tega ni izjema. Tudi Slovenija se ne more pohvaliti s povsem delujočo pravno državo. Ne dolgo nazaj je preiskovalna komisija v slovenskem parlamentu razkrila primer obsežnega pranja denarja. Nekateri so izrabili največjo slovensko banko in pred sedmimi leti oprali milijardo evrov v korist iranskega režima, ki je bil domnevno uporabljen za financiranje terorizma. Predsedniku te preiskovalne komisije, dr. Anžetu Logarju, in njegovim staršem je s smrtjo javno grozil radikalni levičar. Tudi uglednemu novinarju Jožetu Možini so pred dnevi grozili s smrtjo. Še prej pa politiku Janezu Janši,”
 se je razmer v Sloveniji dotaknil dr. Zver in obžaloval, da pristojni organi v Sloveniji kljub vsemu ne ukrepajo.

Poudaril je, da “nekatere države članice očitno niso sposobne same zagotoviti varnosti svojim državljanom.” “Zato pozivam Unijo, naj hitreje ukrepa v takih posebnih situacijah, da odpre strukturiran dialog z vladami in tako zaščiti ogrožene,” je s konkretnim pozivom Komisiji, naj resnično ukrepa, zaključil dr. Zver.

Jure Ferjan

 • marker

  Te stvari bomo morali urediti sami, EU nam jih ne bo.

 • Novakec1

  S katero stvarjo ki deluje v slolandiji se pa lahko pohvali ; z nobeno

 • rrrrr

  Slovenska sodišča so po podatkih ESČP na sramotnem prvem mestu po številu kršenj človekovih pravic na milijon prebivalcev ( 148 primerov), potem dolgo nič in šele nato Malta (102 primera).
  Primeri tistih nesrečnikov, v katerih niti naše Ustavno sodišče ne vidi kršitev nižje stopenjskih sodišč, torej nič spornega, pa na ESČP padejo kar v 94 % !!!. Za ilustracijo, enak neslavni procent dosega tudi Putinova Rusija.
  Verjamete, da ima Slovenija največ sodnih zaostankov, ki jih pridela rekordno število sodnikov na 100.000 prebivalcev (kar 50 sodnikov, Eu povprečje je 22).

  • statistika

   Malta ima koliko prebivalcev, če smo že pri primerjavah?

 • tarantela

  Malo napišite še o Poljski! V EU parlamentu razpravljajo o tej državi in brezpravju v njej. Grozijo, da bodo Poljski odvzeli pravico do glasovanje v EU zaradi tega.

  • rrrrr

   Briga ponosne Poljake za LGBT&muslim cigote ala Junker/Merkl!

  • xtc

   Težava Bruslja je,da se Višegrajcem vse bolj približujejo tudi deli nekaterih drugih dežel in da je Bruselj vedno bolj v pasti zaradi multikultija in iztirjenih praks,ki jih poizkuša širiti,vedno bolj se ljudje upirajo temu in ravno zaradi tega si utegnne zadati smemu sebi avto gol in razsuti Evropo na dva dela.

 • Hun

  Zver pa Valička sta okrogla kot dva lepo rejena pujska…Brusel jim godi

  • xtc

   Kot Kučanu korito,ki mu ga filamo in ki bi mu ga morali že davno uzeti.

 • xtc

  Dejstvo je ,da je slovenska levica postala povsem legalizirana državna mafija,podobno kot putinova druščina v Rusiji.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!