[VIDEO] Pokukajte v letalo Donalda Trumpa, ki ga bo rešilo pred Kim Džong Unom

Letalo za sodni dan (foto: Youtube/Screenshot).

Če pride do jedrskega spopada med ZDA in Severno Korejo imajo ameriški predsednik in njegova družina na voljo več letal za sodni dan.

Objavljeni so sicer redki posnetki notranjosti letal, ki spremljajo ameriškega predsednika v primeru jedrske vojne. Gre za štiri posebej zasnovana letala, iz katerih lahko ameriški voditelj izdaja ukaze in vodi spopad z jedrskim orožjem. Eno izmed teh t. i. letal za sodni dan Donalda Trumpa spremlja povsod, kamorkoli se odpravi s svojim letalom Airforce One.

Letala Boeing E-4Bs so uradno znana kot National Airbourne operacijski centri, vsak pa je vreden kar 250 milijonov dolarjev oziroma slabih 210 milijonov evrov. Za vsak let pa morajo odšteti še dodatnih 160 tisoč dolarjev. V njih so vgrajeni različni obrambni mehanizmi in lahko “preživijo” celo elektromagnetni udar. Posadke z njimi upravljajo prek analognih instrumentov, saj je tako manjša možnost za kibernetski napad.

Še iz časov hladne vojne
Obstoj teh letal sicer ni skrivnost, res pa je, da se o njih v javnosti ne govori veliko. Zračne sile niso nikoli potrdile, da jih imajo, čeprav so v uporabi že vse od leta 1970, še iz časov hladne vojne. Takrat so sklepali, da so najboljša možnost za predsednika, da preživi jedrski napad.

Posadko poleg pilotov in kopilotov sestavlja še več vojaških svetovalcev, vojaških strategov in komunikacijskih strokovnjakov, ki pomagajo predsedniku v prvih dneh jedrskega spopada – če do njega seveda pride. Na letalih je tudi zelo veliko posebne opreme, kot na primer osem kilometrov žice, s katero so želeli preprečiti, da bi predsednik ostal brez stika s floto podmornic, po tem ko bi bile uničene zemeljske povezave.

Motorji so prižgani 24 ur dnevno
V letih po hladni vojni so bila letala vedno v stanju pripravljenosti v bazi Andrew. V roku 15 minut bi bila pripravljena, da jih predsednik uporabi, če bi bilo to potrebno. Tudi danes vsaj eden izmed njih leti v bližini predsedniškega letala, ko je ta na poti v tujino. Tudi ko je predsednik v ZDA so motorji teh letal v pogonu 24 ur dnevno, po poročanju medija The Sun pa se nahajajo v bazi v Nebraski.

B. O.

 • twin

  Super, zgleda skoraj kot nekaj iz Vojne zvezd, unbelievable, velja pa za vse te robotke isto pravilo, tehnika se razvija in kar danes zgleda superiorno, se lahko že jutri hipoma spremeni v kup smeti, z enim samim izstrelkom.
  Eno je, če greš z robotiziranim tankom na safari pokat bizone, drugo so enakovredni nasprotniki. Ameriška vojska naredi 10 super masivnih in modernih letalonoslik, ki lahko prevažajo več sto letal in imajo dovolj močan generator, da lahko napajajo celo mesto stoletja, nasprotnik razvije majhno prestrezniško letalo, ki jekleno monstruoznost hipoma spremenijo v žarečo kroglo, Trump si omisli leteč bunker, nasprotnik ga spremeni v prah z električnim rail-gunom, z drobnim projektilom iz navadnega tungstina, ki stane par deset tisoč dolarjev ali pa ga zapne z laserjem in letalo pade dol, ki ga sploh ne vidiš, saj snop energije potuje s svetlobno hitrostjo,lahko ga sestrelijo iz vesolja ali ciljajo iz sosednje države. Edina sreča, da imajo vsi močne atomske bombe in itak nihče ne misli več začeti kaj resnega, zakaj potem trošijo take denarje za kr neki, je pa druga scena.

  • Janko Gedlička

   Imam občutek, da se spoznaš.

 • Franc Šink

  Pst da si tudi slovenski politični vrh nebi domislil nekaj podobnega.

  • steiermark

   Če si za svoj (prisluženi ne naropani) denar lahko privoščijo, kot D. Trump, si naj kar….

 • Kučko pod pručko

  Tito bi se taki revščini ameriškega predsednika samo smejal

  To, kar si za svojo varnost privoščijo ameriški predsedniki, je le kaplja v primerjavi s hohštaplerstvom največjega hohštaplerja med največjimi. Jugoslovanski diktator je dal zgraditi jedrsko zaklonišče zase, Jovanko in za politični vrh SFRJ. Naredili so ga 250 metrov globoko v klancu pod Neretvo, stal
  pa je kar 4,6 milijarde dolarjev. Zaklonišče je bilo največje v vsej Vzhodni Evropi, saj bi lahko v njem živelo 350 ljudi. Gradnja objekta je trajala 26 let, od leta 1953 do 1979. Za obstoj bunkerja so vedeli le Tito in trije najvišji predstavniki vojske oziroma politike.

  Bunker, ki še vedno obstaja, meri 25.000 kvadratnih metrov, od tega je 6.000 kvadratnih metrov bivalnih
  površin. V njem so operacijske dvorane, dve veliki konferenčni sobi in številne spalnice. Ima vse tehnične možnosti za popolno izolacijo od sveta in dejansko bi prebivalci v njem lahko preživeli šest mesecev brez stika z zunanjim svetom.

  In na koncu še finančni zaključek. V primerjavi z vsemi revnejšimi republikami nekdanje Juge, je največji del bremena padel na pleča Slovenije. Tito nas je ropal pred očmi vse javnosti, vendar Kardelj, Dolanc, Popit, Ribičič, Šetinc niso upali niti migniti s prstom. Spomin na odstrel Staneta Kavčiča je bil še preveč živ!!!

  • Pred nekaj dnevi – točno 31. avgusta so na skupščini v Zagrebu izglasovali, da se Trg maršala Tita preimenuje v “Trg Republike Hrvatske”, kljub temu, da je Tito poklonil vso obalo Jadranskega morja republiki Hrvaški. Hrvatje pa Sloveniji kradejo še Piranski zaliv in onemogočajo vstop na odprto morje.
   So današnji Hrvatje, kaj boljši od njega ?

 • RATATA

  Še cmerarjevo in pahorjatovo spremljevalno letalo za sodni dan bi rad videl hahaha!
  Onadva se bota ta čas kar tuširala.

  • tomven

   Skupaj…

   • RATATA

    Ja, konektana hahaha

 • RATATA

  Uuuuu, še mikrovalovko ma!

 • Stražar

  11.9.2001 je eden letel nad belo hišo

 • FUCK COMMUNISM

  Ce nek politik dela v dobro naroda in ne za interese kurcevih elit in bank, takega varovanja ne potrebuje. Bolj kot je nek voditelj zavarovan, vecji je to znak, da ne dela v dobro naroda.

 • ŠČŽČŠČŠŽČČŠŽČŽŽŠČŠČŠ

  Zgleda kot ena zastarela tehnologija.

  • Peter

   Ja, same elektronke pa dijode puvsod, a ne?

 • Anonimni_Profesor

  Proklet smrad azijski komunajzarski.

 • Krtača 20

  Tko kot ma vsak Janša svojga Kučana, lih en tko ma vsak Trump svojga Kim Il Sunga….

  • Olga

   Pa vsak država idiote s takšnimi komentarji….

   • Nata

    + + + + + + jojmene , si ti ena slika !! Vedno najdeš pravi odgovor !!
    Bravo, Olga. Rada berem kar napišeš.

    • Olga

     Hvala, enako. Skupaj smo močnejši!

  • xtc

   In vsak portal svojega kekca no tukaj si to ti v1001 varianti nicka.

  • Najplemenitejši

   Desničarji morajo zmeraj imeti notranjega sovražnika, s katerim strašijo svoje neuke pripadnike. V ZDA so bili po 2. svetovni za vse krivi komunisti, ko jim je zmanjkalo komunistov, so si izmislili teroriste. Zdaj so na teroriste že malo pozabili, ker je na tapeti Kim Džong Un. Hitler je za notranje sovražnike imel Žide in komuniste, slednje je tudi obtožil za požig reichstaga. Janša je sicer za notranjega sovražnika predvidel Janeza Drnovška, ampak je nesramnež umrl, zato je na plano moral potegniti Kučana, čeprav je bil ta že nekaj časa v penziji.

   • xtc

    Glej tepček,notranjega sovražnika ste levi bebčki kar napreje lovili v Yugi ,na koncu pa je izpadlo,da ste največji sovražnik narodu in sebi ravno sami.

 • xtc

  Mene zanima v katero mišjo luknjo bo zlezel ta komunistiščni ščurek,ko se ga bodo ZDA lotile.

  • Anonimni_Profesor

   Po mojem bo rdeca podgana pobegnila v Rusijo k Putinu, ki ga se bolj brani od Kitajcev, ki so se malo zresnili izgleda. Se prej pa bo v Svici dvignil denar, ki ga ima tam spravljen za vsak primer. Tudi Tito se je tako zasigural.

 • Bozz

  Kaj pa ko bo to letalo v zraku in ga bo sklatil en močan CME s sonca, ki bo skuril vso elektroniko na letalu? Tudi to bo del “Doomsdaya”.

 • Max Martian

  drgač pa lol… jedrski spopad med ZDA in Severno Korejo?Severna Koreja ima mogoče eno..mogoče clo dve jedrski bombi in raketo..ki jo izstrelijo mogoče celo do Guama… ko bi bila izstreljena…bi bila seveda kmalu sestreljena… pol bi pa ZDA začele izstreljevati svojih 6000 jedrskih raket :)

 • Peter

  No, Pjutin nima avejona, ma pa podmornco.
  Sicer pride vsake tri minute na površje, da veslači zajamejo zrak, ampak naši levičarji so izjemno ponosni, da smo prijatli z veliko Rusijo, no.

 • Anja Kovacic

  Prekleti komunisti! Parijo se med sabo!!!

  • luckyss

   Ne morš verjet….mogoče pa hočejo zaplodit otroka )!?
   No, saj se župniki tudi trudijo, ampak ministranti očitno nočejo zanosit..

   • In zakaj ministranti nočete zanosit ?

    • luckyss

     Ne delaj se norca iz pedofilske tradicije katoliške cerkve…
     To ni smešno…Papež je dejal, da ne bo nikogar izmed teh pedofilov oprostil ?!
     Pa koji kurac je ta papež, da bi delili pravico ?!
     Te pedofile je treba pozapret..pa ni važno ali so to župniki ali vplivni člani “CKja”..

 • luckyss

  “Tko kot ma vsak Janša svojga Kučana, lih en tko ma vsak Trump svojga Kim Il Sunga.”

  Ne zdaj pretirano noret, ampak to je pač komentar leta na teh ovčjih straneh…
  Žebljico na glavico ;)))
  [email protected]ča 20 …

 • SALZ

  Otročje zadeve SK nima praktično nič od vojske razen lačnih pešakov raketa niti ena nebi padla na ZDA .Dejstvo je da tako velike in tako opremljene vojske na svetu nima nobeden niti Rusija.Še najbliže je gotovo Izrael.SK pa že 50 let ne povoha praktično nobeden pa stalno nekomu grozijo

  • KIKI

   Ampak Un je kot Kuč Un , misli, da mu bo vse ratalo!

 • luckyss

  V bistvu je to letalo za pobeg in nič drugega…Vedno pa ga spremlja nekaj vojaških lovskih letal…
  Spet neko poveličevanje ZDA, ki zadnja desetletja skrbijo da vojn in bede na svetu ne zmanjka..

 • Najplemenitejši

  Slovenci v celoti podpiramo predsednika Kim Džong Una v borbi proti diktatorju Trumpu!

  • beno

   Kakšno podporo si pripravil ? Betonsko, leseno, Granitno, stekleno………., ker jaz še nič ne podpiram.

  • rrrrr

   Tako je tudi prav. Na Metelkovi eni že zbirajo zamaške za nakup lignita za pogon raket, drugi lignit za nakup zamaškov. Noro, ti povem..

  • xtc

   Točno tako Slovenaci ste z Kimom-Slovenci pa z Trumpom,ki naj že nukleizira te levake,nič ni lepšega kot videti levake ponoči svetleče kot kresničke-nepozabno.

   • KIKI

    Makarovićka jim sveti z “rudečo” zvezdo, da ne bi srali kar na cesti! Mislijo,
    da so še v hosti!

  • joza joza13

   Tonček, greva jutri na Bolfenk iskati gobe?
   Pa pridi no, boš srečal Una, pa Milana. Moghoče ti pokažem še Titeja…
   Dogodka ne boš nikoli pozabil…

   • cosmosjasnovidec

    Kaj ne vidiš,da se mu od gob čedalje bolj meša in je revež buzerantski že čisto na tleh.

  • cosmosjasnovidec

   Od kdaj si pa ti Slovenec peder Bosanski.

 • xtc

  Hm,kako izgleda levak na nuklearni pogon?
  Rit se mu sveti kot kresnički.

 • Marija

  Se še čudite zakaj je toliko ljudi lačnih na svetu?

 • Božo

  Za pobeg bo kar v redu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!