[Video] Policija v javnost lansirala posnetek spektakularnega prijetja hrvaškega “Escobarja”

Foto: iStock

Hrvaška policija je pred nekaj dnevi v obsežni mednarodni operaciji v reški luki zaplenila več kot sto kilogramov kokaina, ki je bil skrit v kontejnerju z 20 tonami odpadnega železa. V operaciji, ki je trajala več kot eno leto, je sodelovalo deset držav.

Mednarodno sodelovanje policijskih in pravosodnih organov vse od vkrcanja tovora v Panami in njegovega prevoza do koordiniranih aretacij v štirih različnih državah je trajalo več kot leto dni, operacijo pa so po poročanju Večernjega koordinirali v Zagrebu. Hrvaška policija je v akciji NANA sodelovala z ameriško agencijo DEA, Europolom, Nemčijo, Avstrijo, Slovenijo, Nizozemsko, Italijo, Panamo, Španijo ter Kolumbijo.

Preiskava se je začela v začetku prejšnjega leta, ko so cariniki v enem od rednih profiliranj rizikov v kontejnerskem prometu opazili nepravilnosti. Kar so sprva sumili za preprosto tihotapljenje mamil, se je končalo z razbijanjem kriminalne celice balkanskega kartela ter aretacijo pripadnikov kolumbijskega kartela.

Visok nivo organizacije
Pripadniki narkokartelov so drogo skrili v pravokotne pakete, ki so jih oblepili z dodatno zaščito, da bi preprečili zaznavo. Kovinski zabojniki so bili hermetično zaprti ter obloženi s svincem in tkanino iz jute. To naj bi po mnenju izvedencev nakazovalo visok nivo organiziranosti.

Do koordinirane aretacije na področju Hrvaške, Nemčije, Nizozemske in Slovenije je prišlo 7. marca, ko so prijeli sedem oseb. Med njimi je bilo pet hrvaških državljanov, en Kolumbijec in en Nizozemec.

Od začetka akcije je bilo prijetih 13 pripadnikov balkanskega in kolumbijskega narkokartela. Poleg stotih kilogramov kokaina pa je policija zaplenila še 140 kilogramov marihuane, 55 tisoč evrov ter 70 tisoč škatel cigaret.

Ujeti pripadniki narkokartela zanimali policijo več deset let
Načelnik uprave kriminalistične policije Ante Gudelj je povedal, da je bila to “ena od najzahtevnejših akcij v zgodovini hrvaške policije.” Dražen Rastović iz oddelka za prepovedane droge je povedal, da so organi pregona prepoznali važnost primera že zelo zgodaj, saj so se v dokumentaciji pojavljala imena oseb, ki so bile del policijskega interesa že več deset let. Ataše urada DEA na Hrvaškem Matthew Fhilman je povedal, da “delajo vse potrebno, da bi ustavili aktivnost mednarodnih kriminalnih organizacij.” Dodal je še, da je “organizacija, ki so jo razbili v akciji NANA, zelo kompleksna”, saj se “stalno razvija in spreminja taktiko.”

Ivan Šokić

 • Rožle

  100kg ???…na fotki je tega praška mnogo večja količina …
  So že ..” bratsko podjelili “

 • janez.pokoncni

  A da so naši tudi sodelovali? Ampak nekega efekta od njih ni bilo, ker ga nikoli ni.

 • samsara

  Šamija ni blo zraven al’ sta ga posranca pravočasno skrila v parlament?

 • dob

  Mujo iz Medjugorja je kupu ene 200 kil tega belega prahu za narest omet za novo hišo. Je mislil, da je bel cement, pa še niti zlo drago se mu ni zdel. Zdej mu pa turisti glodajo omet s hiše in pravjo, da vidijo Marijo.

 • Darth Vader

  tole je bila rijeka……par ton tabeuga pride tudi čez luko koper…..zato pa je bila zadetalevica vedno tam….da obrani kopersko narkopot…..

 • DJURO SUMAR

  Vse je potrebno legalizirati, pa bo konec kriminala.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!